Suomalainen digitaalinen media ja start-up yritys Teksti-TV on ostettu Yhdysvaltalaisen Google Inc:in toimesta. Kauppa on jatkumoa suomalaisten teknologiayritysten menestystarinoille. Aiemmissa kaupoissa osa Supercelliä myytiin 1,1 miljardilla eurolla ja Nokian kauppa Microsoftille on toteutumassa 5,4 miljardin euron summalla. Teksti-TV sijoittui oletetusti näiden kahden välimaastoon 3,3 miljardin euron valuaatiollaan.
Google näkee kasvupotentiaalia
”Numeroihin perustuva haku toimii kulttuurirajoista riippumatta”, toteaa Googlessa myyntijohtajana työskentelevä Petri Kokko kevätjäiltä. ”Odotamme, että vuoteen 2016 mennessä jo 32,4 prosenttia globaaleista tiedon hauista tehdään teksti-tv:n numeroihin perustuvalla haulla.”
Teksti-TV on myös olennainen osa yhtiön uusien markkinoiden valloitusta. Google aikookin monistaa suomalaisen menestystarinan myös muihin maihin. ”Tarkkaan säädellyn julkaisujärjestelmän sisällöt leviävät esimerkiksi Kiinan ja Venäjän markkinassa paljon avoimuuteen perustuvaa internetiä tehokkaammin, kunhan sisällöt suunnitellaan huolellisesti.”
Teksti-TV:n suosituimpia sisältöjä ovat pesistulokset
Vielä ei ole varmaa mitkä Teksti-TV:n innovaatiot otetaan osaksi Googlen menestyneintä ohjelmistoa, hakukonetta. ”Tulevaisuudessa esimerkiksi kellonaika ja päivämäärä voivat olla jatkuvasti näkyvissä loppukäyttäjälle, se on aina ollut Teksti-TV:n vahvuuksia. Näin käyttäjä tietää koko ajan mikä päivä on ja mitä kello on”, Kokko avaa Googlen suunnitelmia.
Televisio edelleen menestyskonsepti
Miten televisioon perustuva konsepti voi menestyä vuonna 2014? Yhdeksi syyksi on ehdotettu internetin huonoa uskottavuutta. Kun kuka tahansa voi luoda sisältöjä, ”kohinaa” on liikaa. 800 sivua on juuri sopiva määrä tietoa. Jos sivuja olisi esimerkiksi 2000 tai 5000, laadukasta sisältöä ei riittäisi joka sivulle ja kävijät kaikkoaisivat.
Toisaalta vaikuttimeksi on ehdotettu sitä, että monella ihmisellä menee nykyään huonosti. Kun frendit jakavat järkkärikameralla otettuja, instagrammattuja surffauskuvia monia alkaa masentaa. Kun taas katsoo karkean resoluution rasterigrafiikkaa oma elämä alkaa tuntua hienolta ja merkitykselliseltä.
Digi-vaikuttajat ja päättäjät reagoivat
Myös moni valtakunnan ykkösvaikuttaja on kommentoinut jättikauppaa.
Uusmedian innokas käyttäjä Alex stubb nosti twiitissään esiin kolme asiaa: ”Luettavuus, perinteisyys, maabrändi. #TekstiTV #pöhinää”
Maan ykkösvaikuttajat kommentoivat yrityskauppaa ( kuva 1, kuva 2)
Myös Timo Soini intoutui kommentoimaan Teksti-TV:n menettämistä plokissaan: ”Toivottavasti tämä ei vaikuta yhteen suomalaisen duunarin merkittävimmistä tietolähteistä”
Yrityskaupasta uusia mediainvestointeja Suomeen?
Teksti-TV:n suurin omistaja ja kaupasta hyötyjä on Suomen Yleisradio. Kaupan myötä YLE pystyykin toteuttamaan uusia ohjelmia, joista moni katsoja on aiemmin osannut vain unelmoida. Mm. kello neljän ja kello viiden uutisten väliin tulee uutuutena puoli viiden uutiset. Myös norjankielistä ohjelmistoa aiotaan laajentaa.
Teksti-TV:n ulkoasu uudistuu Googlekaupan myötä
Teksti-TV:n pitkäaikainen käyttäjä ei luovu tv:stä, mutta toivoo kehitystä
Uutinen yrityskaupasta on herkistänyt monet Teksti-TV:n pitkäaikaiset käyttäjät muistelemaan ikimuistoisia hetkiä oman suosikkimediansa parissa. Tavoitimme jo 20 vuotta Teksti-TV:tä seuranneen Amin Perälän Hailuodosta. ”Muistan edelleen kuinka tilastotieto Ville Peltosen hattutempusta mm-lätkän finaalissa -95 päivittyi näytölle. Silloin vaimo meinasi avata radion. Minä kielsin, sillä sehän olisi pilannut tunnelman”, Perälä muistelee.
Miksi Teksti-TV on niin hieno media? ”Yksi teksti-TV:n hauskimpia ominaisuuksia on se että voi hakea satunnaisella numerosarjalla, jos ei tiedä mitä hakee”, ”Esim. 556 tai 432 ovat kumpikin ihan hyviä hakuja. Jos haet tekstimuotoisesti esim. ”apeligubel omrux” tai ”ycköö xurapoktrt” Googlesta, et saa mitään järkevää hakutulosta”, Perälä kuvaa.
Amin Perälä seuraa Teksti-TV:tä aktiivisesti lomillakin
Teksti-tv:n suuri päivä saa Perälän myös pysähtymään muistelemaan median teknistä kehityskaarta. Alun perin tv:n lisätoimintona tarjottu palvelu siirtyi internetin myötä myös selaimiin ja mobiileihin applikaatioihin. Palvelua jo alkuajoista käyttänyt Perälä ei ole kuitenkaan koskaan lämmennyt teksti-tv:n uusille sovelluksille. ”Siksi pidän aina teeveetä mukana reissuissakin. Kaukosäädin on käyttöliittymänä ylivoimainen.”
Perälä kehuu matkoilla television käytön mahdollistavan verkoston kattavuutta: ”Sähköä on monin paikoin hyvin saatavilla, samoin antenniverkkoon liittyminen onnistuu usein, kunhan jaksaa kysellä”.
Yhteen asiaan Perälä kuitenkin toivoisi parannusta: ”Toivoisin lisää julkisia tv-tasoja. Moni television kanssa matkustava arvostaisi kattavaa tv-tasojen verkostoa. Se mahdollistaisi ihmisarvoisen tv:n katselun”, Teksti-TV-puritaani visioi.
Amin Perälä seuraa Teksti-TV:tä omasta lähettimestä myös matkustaessaan
Yleisradio aloitti teksti-TV-lähetykset 7.9.1981. Ite wiki toivottaa digitaalisen median pioneerille onnea myös seuraavaan kolmeen vuosikymmeneen.
Kansikuva by 3Dtaito
Julkaisujärjestelmä CMS Yritykset Referenssit Julkaisut
Sisällönhallinta Yritykset Referenssit Julkaisut
Media Yritykset Referenssit Julkaisut
Markkinointi Yritykset Referenssit Julkaisut
Tuotekehitys ja suunnittelu Yritykset Referenssit Julkaisut
Viestintä Yritykset Referenssit Julkaisut
Graafinen suunnittelu Yritykset Referenssit Julkaisut
Käyttöliittymäsuunnittelu Yritykset Referenssit Julkaisut
Webkehitys Yritykset Referenssit Julkaisut
Google Yritykset Referenssit Julkaisut
Windows Yritykset Referenssit Julkaisut
Urheilu, viihde ja virkistys Yritykset Referenssit Julkaisut
Julkaisujärjestelmä CMS digitalisoinnin oppaassa
Sisällönhallinta digitalisoinnin oppaassa
Markkinointi digitalisoinnin oppaassa
Tuotekehitys (R&D), suunnittelu ja design digitalisoinnin oppaassa
Viestintä digitalisoinnin oppaassa
Graafinen suunnittelu digitalisoinnin oppaassa
Käyttöliittymä- & käyttäjäkokemussunnittelu (UI & UX Design) digitalisoinnin oppaassa
Webkehitys digitalisoinnin oppaassa
Webkehitys teknologiat digitalisoinnin oppaassa
Google digitalisoinnin oppaassa
Microsoft digitalisoinnin oppaassa
Jätä kommentti - kommentteja(0)