Finn-ID:n toimitusjohtaja Janne Pyrrö nimeää innovatiivisen logistiikan, sisätilapaikannuksen ja virtuaalitodellisuuden digitalisaation nouseviksi trendeiksi.
Finn-ID kerää tietoa organisaatioiden tapahtumista aina tekemisen tasosta lähtien. Näin esimerkiksi tiedot varaston, tuotannon, kuljetuksen, myynnin tai huollon tapahtumista ovat reaaliaikaisesti hyödynnettävissä organisaation tietojärjestelmissä. Tyypillisimmin Finn-ID:n toimittama ratkaisu muodostuu ohjelmiston, päätteen ja automaattisen tunnistamisen kokonaisuudesta sekä ylläpitopalveluista.
Yritys näkyy mm. sairaaloissa potilasturvallisuutta edistävien ratkaisujen toimittajana, teollisuudessa sisälogistiikassa, pysäköinnin valvonnan digitalisoijana tai esimerkiksi kuljetuksessa pakettien seurannassa.
Finn-ID on ”syyllinen” myös siihen, että ajo- ja kela-korttien viivakoodit otettiin Suomessa aikanaan käyttöön. Pitkän historian omaava yritys on päässyt näkemään myös pankkiviivakoodit ja muut aikansa tunnistautumisratkaisut sekä ollut mukana rakentamassa erilaisia RFID-teknologiatoteutuksia.
Tällä hetkellä yrityksen pääpaino on yritysten työnohjauksen ja logistiikan digitalisoinnissa.
– Emme näy kuluttajille suoranaisesti, mutta tietojärjestelmillämme ylläpidetään useiden kuluttajapalveluiden prosesseja kuten esimerkiksi postipakettien logistiikkaa, Janne Pyrrö kertoo.
Tällä hetkellä Finn-ID:n mobiilisovelluskehityksen parissa työskentelee noin 15 henkeä ja mobiilitoteutuksia kehitetään esimerkiksi työnohjaukseen ja resurssien suunnitteluun liittyen.
Todellisen maailman hallinta digitaalisesti asettaa organisaatioille haasteita.
– Mitä hyötyä tiedosta on, jos se ei ole totta? haastaa Pyrrö.
– Kun tietoon päästään kiinni käyttötapaan sopivalla teknologialla ja menetelmällä, mahdollistuu tilanteen mallintaminen ja hallinta.
”Mitä hyötyä tiedosta on, jos se ei ole totta?”
– Ajatellaan esimerkiksi liiketoimintajohtoa, joka katsoo toiminnanohjausjärjestelmästä asioita: voiko hän luottaa siihen, että raportit ovat oikein? On helposti niin, että asiat näyttävät joltain ja todellisuudessa ovatkin ihan toisin. Onnistuneita päätöksiä voi tehdä vain oikeaan tilannekuvaan perustuen, Pyrrö avaa tiedon paikkaansa pitävyyden tärkeyttä.
– Yritysten täytyy nähdä luotettavasti se, kuinka pitkälle varastotaso riittää tai se, mitä ihmiset ovat tekemässä.
Kun pyydämme Pyrröä pitämään yrityksestä lyhyen hissipuheen, vastaus tulee hetkessä:
– Me teemme aikakoneita eli tarjoamme lisää aikaa ihmisille. Esimerkiksi hoiva-alalla on tärkeää, että henkilöstö voi keskittyä olennaisimpaan eli itse hoitotyöhön. Yrityksissä taas vapautetaan enemmän aikaa ideointiin ja kehittämiseen. Kun päällekkäiset kirjaamiset jäävät pois, vapautuu aikaa usein tuotavimpiin työtehtäviin – vaikkapa asiakaspalveluun.
Finn-ID:n roolina on osallistua tähän innovatiiviseen toiminnan kehittämiseen yhdessä asiakkaan kanssa ja tarjota vaihtoehtoja perinteisille työtavoille ja -menetelmille.
– Meille on kertynyt todella innovatiivinen porukka, jossa ideat lentävät, Pyrrö kehuu.
Osaajia 30-vuotisen historian omaavassa yrityksessä on jo viisikymmentä.
Tulevaisuudessa tehokkaampaa verkkokaupan logistiikkaa ja sisätilapaikannusta
Kun kysymme loppuun Janne Pyrröltä toiminnan digitalisoinnin tulevista trendeistä, nostaa hän esille asioita paikkatietoon ja tilannekuviin liittyen:
– Esimerkiksi kotihoidon palveluiden toteuttaminen kehittyy älykkäämmäksi. Voidaan nähdä suoraan työtilanne ja optimoida resursseja sijaintien ja työtilanteen perusteella.
Toisena kehittyvänä toimialana Pyrrö näkee logistiikka-alan verkkokaupan kasvaessa.
– Miksi postilaatikot ovat sen kokoisia kuin ovat? Pyrrö haastaa.
– Paketit voitaisiin hyvin toimittaa isompiin postilaatikkoihin suoraan koteihin. Samalla voitaisiin kehittää myös palautusprosessia niin, että postimies tunnistautuisi postilaatikkoon ja saisi palautuspaketit samaa reittiä.
Kolmantena Pyrrö nostaa esille sisätilapaikannuksen mahdollisuudet.
– Google Maps on jo tuonut kartat kaikkien saataville. Seuraavaksi kartoitetaan sisätilat ja tuodaan sisätilapaikannus mukaan palveluiden kehitykseen. Esimerkiksi sairaaloissa olisi tärkeää tietää, missä arvokkaat laitteet kulloinkin sijaitsevat.
Pyrrön neljäs nosto tulevaisuuden trendiksi on virtuaalitodellisuuden nousu:
Nyt meillä on virtuaalitodellisuus ja todellisuus, pelimaailma ja livemaailma. Nämä nivoutuvat yhä useammin yhteen ja päällekkäin. Sotateollisuus on tässä kentässä edelläkävijä, mutta augmentoidun todellisuuden ratkaisut tulevat kuluttajistumaan vauhdilla, Pyrrö lopettaa.
Teksti: Johannes Puro
Lue myös muut julkaisun artikkelit:
- Digitalisaatio, IoT ja Teollinen Internet haastavat yritykset uudistumaan
- Liiketoiminnan digitalisoitumisen haasteita hallitaan sopimuksilla. Haastattelussa Bird&Birdin Jesper Nevalainen
- IoT: Prototypoinnilla nopeammin tuloksiin. Affecton Pekka Savolainen avaa prototyyppauksen potentiaalia
- Käyttäjäliittymästä kilpailuetua. Vuodesta 1998 verkkopalveluja kehittäneellä Poutapilvellä tunnetaan käyttöliittymän merkitys
- Verkkopalvelut viiden vuoden kuluttua? Ennakoi ja menesty
- Matkalippu IoT:n maailmaan – Wapice Oy
- Kilosoft: Teollisen Internetin ratkaisut alusta- ja toimittajariippumattomasti.
- Tuottavuushyppy toimivalla resursoinnilla. Esittelyssä Silverbucket
- Finn-id digitalisoi työnohjauksen ja logistiikan 30-vuoden kokemuksella
- Kriittisen infran asiantuntija Nodeon tarjoaa teollisen Internetin ratkaisut piiristä pilveen
- Teollisen Internetin tuotekehityshanke. Haastattelussa Espotelin Tomi Kyllönen
- Ketterästi kentällä – Eatech tukee yrityksiä huoltotyön murroksessa
- Teollisen Internetin ratkaisut tehokkaiksi hybridikonesalien avulla. Haastattelussa Herman IT:n toimitusjohtaja Kimmo Rusanen
- IoT ja Teollinen internet osaajayritykset Suomessa-kartoitus
- Teollisen internetin mestari. Cybercom niittää mainetta teollisen internetin Hackhaton-kilpailuissa
- Ite wiki tarjoaa lähtöpisteen toiminnan digitalisoimiselle
Jätä kommentti - kommentteja(0)