Kehityshanke, jossa uhrataan runsaasti aikaa ja resursseja suunnitteluun, tutkimuksiin ja kehittämiseen, ennen uuden palvelun testaamista asiakkaalla, on liiketoiminnallisesti uskalias operaatio. Lopputulos ei välttämättä vastaa asiakkaan tarpeisiin tai tarjoa merkittävää lisäarvoa hänen liiketoimintaansa. Suunnitelmamuutokset venyttävät kustannuksia ja tuloksia joudutaan odottamaan.
Internet of Thingsin (IoT) ja digitalisaation yhtenä jarruna koetaankin suurten, mittavien hankkeiden käynnistäminen. Ne ovat riskialttiita eivätkä hyvät lopputulokset ole taattuja.
Hyvin suunniteltu on vielä tekemättä
Prototypoinnilla ja ketterillä menetelmillä päästään nopeasti oppimaan, testaamaan ja ymmärtämään uuden palvelun tarjoamaa lisäarvoa. Ei siis ole yllättävää, että eri yrityksissä käynnistetään jatkuvasti useita pieniä IoT-projekteja, joilla uusia innovaatioita testataan yhdessä asiakkaiden kanssa prototyyppien avulla.
Prototypoinnin avulla on helpompi synnyttää käsitys siitä, miten IoT voi hyödyntää ja kasvattaa omaa liiketoimintaa. Uutta luodessa etsiä indikaattoreita, joiden pohjalta kehitystyö lähtee käyntiin. Indikaattorit kannattaa validoida mahdollisimman
pian – väärän hypoteesin kustannusvaikutus on pieni, kun virhe huomataan heti alkuvaiheessa. Erityisesti asiakasarvon havainnoinnin näkökulmasta voidaan tehdä nopeita muutoksia kehitteillä olevaan projektiin, mikä taas auttaa minimoimaan kustannukset ja nopeuttaa asiakasarvon ymmärryksen kerryttämistä projektien jatkokehitykseen. Asiakkaan ja sopivan kumppanin mukaan ottaminen auttaa löytämään uudenlaisia lähestymistapoja omaan liiketoiminnan kehittämiseen.
Prototyyppien avulla hyviksi todetut lopputulokset voidaan tuotteistaa markkinoille nopeasti, mikä näkyy strategisen edun kilpailukyvyn parantamisena sekä edelläkävijän maineen saavuttajana. Imagohyödyn merkitys voi olla kansainvälisesti toimivalle tai sinne pyrkivälle korvaamaton.
Asiakasarvo tekemisen keskiössä
Tärkeintä missä tahansa kehityshankkeessa ja uuden liiketoiminnan rakentamisessa on asiakasarvon syntyminen ja sen syntytavan ymmärtäminen. On luonnollista, ettei edullisten prototyyppien kanssa onnistumisia synny aina, mutta kulurakenteen keveys ja hankkeista opittujen asioiden avulla löydetään aivan uusia näkökulmia, joita ei olisi osattu edes kuvitella IoT-hankkeen alkumetreillä.
Historia osoittaa, että suuret onnistumiset ovat usein alkaneet autotallissa tehdyistä prototyypeistä. Koneen keskeisen osan rikkoutumisen ennustaminen voi olla mahdollista edullisella tärinäsensorilla tai mikrofonilla. Mikäli liiketoiminnassa seurataan satoja tai tuhansia tämän tyyppisiä sensoreita ja koneita reaaliaikaisesti, voi yksinkertainen uusi mittaus parantaa loppuasiakkaiden kokemusta ja luoda uutta liiketoimintaa. Yhden uuden sensorin asentamisesta ja kertyvän tiedon mittaamisesta voi syntyä koko mallistoon kohdistuva uusi tuote tai palvelu, josta asiakkaat ovat halukkaita maksamaan. Monesti jo pelkkää olemassa olevaa dataa analysoimalla voi lähteä kehittämään palveluita ilman suuria mullistuksia nykyisiin laitteisiin ja ympäristöihin.
Erilaisten tietojen yhdistäminen avaa myös valtavasti uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi valtamerilaivoissa tietoa voidaan kerätä mm. säätiloista, moottorista, lämpötiloista ja virtauksista. Tämän pohjalta voidaan saavuttaa säästöjä esimerkiksi polttoainekuluissa.
Pekka Savolainen, IoT Guru
Toimialojen lähestyminen ja synergiaedut
IoT lähentää toimialoja entisestään, sillä asiakkaan tarpeisiin vastaaminen voi syntyä parhaiten kahden eri alan toimijan uudenlaisen yhteistyön kautta. Perinteisesti jokainen yritys pyrkii omalla tahollaan optimoimaan vain
yhtä asiakkaan arvoketjun osaa kerrallaan ja olemaan paras omalla erityisalueellaan. Toimialojen rajat ylittävän yhteistyön avulla on mahdollista saavuttaa paljon suuremmat hyödyt, kuin pelkästään yhden kokonaisuuden osan optimoinnilla.
Usein teknologian hyödyntämistä ajatellaan asioiden monimutkaistamisella, vaikka asiakaskokemuksen parantamisen näkökulmasta tavoite on juuri päinvastainen: yksinkertaisen, asiakasta hyödyntävän kokemuksen tarjoaminen.
Edellä mainitun esimerkin mukaisesti, laivan kapteenilla ja miehistöllä tulisi tarjota käyttöön tietoa tulevista sääoloista ja virtauksista, jotka voidaan helposti päivittää reittiohjelmaan. Aikataulukriittisillä aloilla tämän tyyppinen informaatio on arvokasta, minkä ansiosta organisaatio pysyy tavoitteissaan ja liiketoiminnan suunnittelusta tulee helpompaa.
No, koska on oikea aika aloittaa?
Liiketoiminnoissaan innovaatioita kehittävät ja niissä onnistuneet väittävät, ettei oikeaa aikaa ole olemassakaan. Paras aika aloittaa IoT-projekti oli muutama vuosi sitten. Toiseksi paras aika on nyt. Tervetuloa mukaan!
Teksti: Pekka Savolainen
Lue myös muut julkaisun artikkelit:
- Digitalisaatio, IoT ja Teollinen Internet haastavat yritykset uudistumaan
- Liiketoiminnan digitalisoitumisen haasteita hallitaan sopimuksilla. Haastattelussa Bird&Birdin Jesper Nevalainen
- IoT: Prototypoinnilla nopeammin tuloksiin. Affecton Pekka Savolainen avaa prototyyppauksen potentiaalia
- Käyttäjäliittymästä kilpailuetua. Vuodesta 1998 verkkopalveluja kehittäneellä Poutapilvellä tunnetaan käyttöliittymän merkitys
- Verkkopalvelut viiden vuoden kuluttua? Ennakoi ja menesty
- Matkalippu IoT:n maailmaan – Wapice Oy
- Kilosoft: Teollisen Internetin ratkaisut alusta- ja toimittajariippumattomasti.
- Tuottavuushyppy toimivalla resursoinnilla. Esittelyssä Silverbucket
- Finn-id digitalisoi työnohjauksen ja logistiikan 30-vuoden kokemuksella
- Kriittisen infran asiantuntija Nodeon tarjoaa teollisen Internetin ratkaisut piiristä pilveen
- Teollisen Internetin tuotekehityshanke. Haastattelussa Espotelin Tomi Kyllönen
- Ketterästi kentällä – Eatech tukee yrityksiä huoltotyön murroksessa
- Teollisen Internetin ratkaisut tehokkaiksi hybridikonesalien avulla. Haastattelussa Herman IT:n toimitusjohtaja Kimmo Rusanen
- IoT ja Teollinen internet osaajayritykset Suomessa-kartoitus
- Teollisen internetin mestari. Cybercom niittää mainetta teollisen internetin Hackhaton-kilpailuissa
- Ite wiki tarjoaa lähtöpisteen toiminnan digitalisoimiselle
Jätä kommentti - kommentteja(0)