Mikä on idean ja innovaation ero? Ensin mainitusta uupuu se tärkein eli toteutus. Moni it-konsulttitalo onkin idearikas, mutta innovaatioköyhä.
Tämä johtuu siitä, että innovaatio vaatii investointeja ja kenties jotain romanttisempaakin, nimittäin rohkeutta.
Turhasta fiilistelystä ei kuitenkaan ole kyse kun pöydän toisella puolella istuu teollisuuden prosesseja muotoilevan ja IoT-ratkaisuja kehittävän Wapicen toimitusjohtaja Pasi Tuominen. Hän kertoilee tasaisen rauhallisesti yrityksensä kehittämistä innovaatioista, joita Madventuresin Riku ja Tunna kutsuisivat vähintäänkin päräyttäviksi.
Wapice on kehittänyt teollisuustuotteiden myynnin työkalun ja markkinapaikan Summiumin, jonka kautta myydään suomalaisia vientituotteita yli miljardilla eurolla vuodessa.
”Summiumin kautta viedään teollisuuden vientituotteita yli miljardilla eurolla vuodessa”
Monelta konsultilta loppuisi akku jo tätä visiota PowerPointille muotoillessa, mutta kyse todella on aiemmin Salesconfiguratorina tunnetun palvelun läpi vuosittain kulkevasta summasta.
Mitä kaikkea Summiumin kautta oikein myydään?
– Teollisuustuotteita kuten teollisuuslinjoja, sahateollisuuden tuotteita, laivoja, moottoreita ynnä muita. Summiumilla voi myydä mitä vain varmistaen samalla, että komponentit ovat tuotantokelpoisia, Tuominen avaa.
Kyseessä on siis eräänlainen älykäs verkkokauppa, jolla ABB:n tapaiset teollisuuden toimittajat voivat ohjata myyntiprosessiaan alueellisesti ja varmistaa tuotteidensa sopivuuden ja saatavuuden.
Esimerkiksi sahateollisuuden toimija pystyy tukemaan tuotteen teknistä valintaa ja visualisoimaan Summiumilla asiakkaalle CAD-kuvin mitä hän tarvitsee.
Tuominen avaa Summiumin logiikkaa autoteollisuuden avulla:
– Jos tarvitsen esimeriksi kuorma-auton, jonka tulee kyetä nousemaaan 15% jyrkkiä mäkiä ja jonka kantavuuden tulee olla ainakin 35 tonnia, Summium tarjoaa malleja, joissa on tarpeeksi hevosvoimia ja tarvittava määrä akseleita. Tällä tavoin asiakkaalle tarjotaan ainoastaan tarpeeseen sopivia tuotteita, jotka pystytään toimittamaan.
Samalla potentiaalisesti miljoonien variaatioiden tuotetarjonta muotoillaan loppuasiakkaille aina saatavilla olevaksi palvelukokemukseksi.
– Samalla jokainen myyntitiimin jäsen toimii kuin talon paras ja kokenein myyjä, Tuominen kuvailee.
Markkinapaikkojen haasteet tuntevan haastattelijan lisäksi moni lukija miettinee, miten pilvipalveluna tarjottavan Summiumin kautta toteutuva myynti voi olla niin suurta?
Vastaus piilee nimenomaan konkreettisessa myyjäverkostossa: Kymmenien teollisuusyritysten, kuten ABB:n, Molokin ja Vaconin myyjät vievät Summiumia jalkatyönä globaalisti asiakkaidensa käyttöön.
Tulevaisuudessa, kun Wapicen johtavat tuotteet eli Summium ja Internet of Things-alusta IoT-Ticket lähentyvät, aletaan puhua todellisesta palveluekosysteemistä.
Jo nyt jäljitettävyyden ja raportoinnin sisällään pitävä Summium saa palautteen mittajärjestelmän kautta esimerkiksi asiakkaan huoltoketjuun kuuluvassa rakennuksessa ilmenneestä tarpeeta. Näin Summium osaa generoida laitteeseen sopivan palvelun, pelkästään konfiguroimalla.
– Näin toimittajalle lähtee automaattisesti palvelupyyntö oikeilla dokumenteilla. Moni yllättyy miten ihmeessä se osasi tämän huomioida, Tuominen kuvailee.
Harvoja toimivia ohjelmistoalan markkinapaikkoja ja ekosysteemejä ovat Applen ja Androidin storet, mutta myös teollisuuden sovellukset tilataan tulevaisuudessa omasta verkkokaupastaan laitteiden tapaan. Moni teollinen toimija siirtyy palvelu- ja softabisnekseen ja digitalisoidut kanavat tarjoavat yhä useammin alustan uusien palveluiden myynnille.
Summiumin kotisivut
Wapicen kotisivut
Wapicen ite wiki -profiili
Lue myös: Matkalippu IoT:n maailmaan
Jätä kommentti - kommentteja(0)