IoT-hyökkäys tarkoittaa IoT- eli esineiden internet -laitteisiin kohdistuvaa kyberhyökkäystä. Tällaisen iskun kohteena voivat olla fyysiset laitteet, liikennevälineet, rakennukset ja muut kohteet, joissa käytetään tietoja kerääviä ohjelmistoja. IoT-laitteiden käytön kasvaessa myös kyberuhkat kasvavat. Tästä artikkelista saat lisää tietoa IoT-hyökkäyksistä ja opit suojaamaan laitteesi.
Erilaisia IoT-hyökkäysten tyyppejä
IoT-hyökkäyksissä on kyse verkkorikoksista, joiden kohteina ovat esineiden internet -laitteet. Ne ovat alttiita hyökkäyksille siksi, että IoT-laitteiden suojaus voi olla heikkoa, niiden ohjelmistot ovat vanhentuneet tai järjestelmä on suunniteltu huonosti. Katso alta esimerkkejä yleisistä IoT-hyökkäyksistä:
- Laitehuijaus. Tässä hyökkäystyypissä haitallinen laite manipuloi aidon laitteen IP-osoitetta, MAC-osoitetta tai muita tietoja ja esiintyy aitona laitteena.
- Väliintulohyökkäys. Väliintulohyökkäyksessä hakkeri sieppaa kahden järjestelmän välisen viestinnän. Hyökkääjä esiintyy alkuperäisenä lähettäjänä ja huijaa näin toista osapuolta uskomaan, että viesti on aito. Väliintulohyökkäysten tarkoituksena on yleensä saada haltuun arkaluontoisia tietoja ja häiritä palveluita.
- Palvelunestohyökkäys. DDoS-hyökkäys eli palvelunestohyökkäys IoT-laitteille kuormittaa verkon ohjaamalla siihen jatkuvaa liikennettä, kuten väärennettyjä pyyntöjä. Näin hyökkääjä saa järjestelmän kaatumaan, ja aidot käyttäjät eivät voi sitä enää käyttää.
- Vakoilu. Pahantahtoiset toimijat pyrkivät sieppaamaan ja kuuntelemaan tai valvomaan viestintää IoT-laitteiden välillä.
- Haittaohjelmahyökkäykset. Kyberrikolliset asentavat haitallisia ohjelmistoja IoT-laitteille saadakseen pääsyn suojattuihin tietoihin, hallitakseen laitetta tai vakoillakseen verkon käyttöä tai keskusteluja.
- Nollapäivähyökkäykset. Nollapäivähyökkäyksessä hakkeri hyödyntää IoT-laitteen haavoittuvuuksia. Ne ovat vaarallisia, sillä koska iskussa hyödynnetään laitteen turvallisuudesta vastaaville tahoille tuntemattomia haavoittuvuuksia, hyökkäystä on vaikea torjua.
- Salasanojen murtaminen. Hakkerit käyttävät monenlaisia tapoja, kuten väsytyshyökkäyksiä, salasanajärjestelmien salauksen purkamiseen ja saadakseen pääsyn IoT-laitteille. Mitä heikompi oletussalasana ja salasanakäytännöt ovat, sitä helpompaa IoT-laitteille on iskeä.
- Laiteohjelmiston manipulointi. Tässä hyökkäystyypissä verkkorikollinen muokkaa esineiden internet -laitteen laiteohjelmistoa voidakseen muokata sen toimintoja ja tehdäkseen muita haitallisia tekoja.
Nämä kaikkein yleisimmät IoT-hyökkäykset muistuttavat siitä, kuinka tärkeitä vahvat turvallisuustoimenpiteet, säännölliset ohjelmistojen päivitykset, turvalliset salasanat ja hyökkäysten havaintojärjestelmät ovat. On aina parempi huolehtia turvallisuusjärjestelmästä heti, kun katua jälkikäteen sen tekemättä jättämistä.
Miten IoT-laitteille hyökätään?
Useimmat IoT-laitteet tekevät arjesta käytännöllisempää ja tehokkaampaa joko kotona tai töissä. Toisin kuin tietokoneet, älypuhelimet ja tabletit, jotka ovat melko hyvin suojattuja, muut laitteet, kuten älytelevisiot tai askeleita seuraavat puettavat laitteet, ovat alttiimpia kyberturvallisuusvaaroille.
Katso alta syitä, joiden takia IoT-laitteet houkuttelevat hakkereita:
- Heikot salasanat. Yksi tärkeimmistä syistä sille, että IoT-laitteet ovat niin houkuttelevia kohteita rikollisille on se, että niissä käytetään oletussalasanoja tai helposti arvattavia salasanoja, mikä tekee laitteelle murtautumisesta helppoa.
- Suojaamaton pilvitallennus. Pilvitallennuksen suojauksen heikkoudet aiheuttavat sen, että hakkerit voivat varastaa tai muokata yksityisiä tietojasi vaivatta.
- Ohjelmistojen heikkoudet. Vanhentuneissa IoT-ohjelmistoissa tai -laiteohjelmistoissa on tunnettuja haavoittuvuuksia, joita hakkereiden on helppo hyödyntää.
- Suojaamattomat verkkoyhteydet. Heikosti suojatut tai julkiset Wi-Fi-verkot lisäävät hyökkäysten riskiä.
- Ei salausta. Jos tietojasi ei ole suojattu salauksella, kuka tahansa tietoihin käsiksi pääsevä voi lukea niitä, mikä tekee IoT-laitteisiin kohdistavista riskeistä entistä suurempia.
- Fyysinen käsittely. Jos hakkerit pääsevät IoT-laitteeseen käsiksi, he voivat hankkia laitteelta tietoja tai asentaa sille haittaohjelman ja vaarantaa näin laitteiden turvallisuuden.
Koska erilaisia älylaitteita ja esineiden internet -laitteita käytetään kasvavissa määrin, on tärkeää huolehtia niiden turvallisuudessa ja olla valppaana hakkereiden varalta.
Merkkejä siitä, että IoT-laitteellesi on hyökätty
Kuten kaikki teknologia, myös älylaitteet voivat joutua hakkereiden kohteiksi. Katso alta merkkejä, jotka voivat kieliä siitä, että IoT-laitteellesi on tehty isku.
- Laite toimii kummallisesti. Jos huomaat laitteesi toimivan erikoisella tavalla, kuten menevän pois päältä ja käynnistyvän itsekseen, voi olla, että joku on saanut laitteesi hallintaasi.
- Verkkoliikenteen kasvu. Jos datan käyttö nousee yllättäen, kyse voi olla siitä, että laite lähettää suuria tietomääriä hakkerille.
- Laitteen tai verkon hitaus. Jos laite ei toimi odotetusti tai verkkoyhteys on hidas, kyseessä voivat olla haittaohjelman vaikutukset.
- Odottamattomat sähköpostit tai viestit. Jos saat sähköpostin, jossa pyydetään salasanan nollaamista, tai muita yllättäviä viestejä, se saattaa johtua siitä, että hakkeri yrittää saada pääsyn tilillesi.
- Outoa toimintaa tililläsi. Jos IoT-laitteeseen liittyvällä tilillä näkyy vieraita laitteita tai kirjautumispaikkoja, kyseessä voivat olla hyökkäyksen seuraukset.
Näin suojaat IoT-laitteesi
Mitä IoT-laitteisiin tulee, on tärkeää huolehtia niiden suojauksesta erityisen hyvin. Se suojaa tietojasi, mutta lisää myös henkilökohtaista turvallisuuttasi. Katso alta vinkit, jotka parantavat laitteidesi suojausta merkittävästi:
- Käytä vahvoja ja uniikkeja salasanoja. Muista aina vaihtaa oletussalasana ja luo tarpeeksi vahvoja salasanoja äläkä käytä samaa salasanaa eri sovelluksissa tai laitteissa.
- Päivitä ohjelmisto ja laiteohjelmisto säännöllisesti. Ohjelmistojen päivityksissä on yleensä myös turvallisuuspäivityksiä, jotka korjaavat haavoittuvuuksia ja bugeja. Jos siis pidät ohjelmistot päivitettyinä, niiden hakkerointi on huomattavasti vaikeampaa.
- Poista sovelluksilta turhat oikeudet. Monissa laitteissa esimerkiksi etäkäyttö on oletusasetus. Jos et tarvitse tällaisia ominaisuuksia, poista ne käytöstä – näin hakkereilla on yksi tie vähemmän IoT-laitteeseesi. Suomessa IoT-laitteiden ohjaamiseen käytettävät turvalliset mobiilisovellukset tunnistaa Tietoturvamerkistä.
- Käytä kaksivaiheista tunnistautumista. Se tarjoaa lisäsuojaa, sillä sen ansiosta ulkopuoliset eivät pääse käsiksi tileihisi ja laitteisiisi helposti – saat tiedon, jos joku yrittää päästä tilillesi tai laitteellesi.
- Hanki VPN-suojaus. VPN eli virtuaalinen erillisverkko (virtual private network) luo suojatun yhteyden laitteesi ja VPN-palvelimen välille, mikä suojaa laitteen tietoja sieppaamiselta. VPN-verkon avulla saat myös IP-osoitteen, jonka jakavat monet muut käyttäjät. Näin todellinen IP-osoite ei näy uteliaille tahoille.
- Suojaa reititin VPN-verkolla. Suomen suojelupoliisi eli Supo muistutti hiljattain siitä, että reitittimien turvallisuuteen ei kiinnitetä riittävästi huomiota. Reitittimeen kannattaakin asentaa VPN, jolloin kaikki samaan verkkoon yhdistetyt laitteet suojataan automaattisesti VPN-verkolla. IoT-laitteille voi myös luoda oman verkon, kuten Supo ehdottaa. Se luo lisäturvaa: jos hakkeri pääsee käsiksi IoT-laitteisiin, hän ei pääse saman verkon kautta käsiksi tietokoneisiin tai älypuhelimiin.