Mitä verkkokauppakentässä tapahtuu vuonna 2017 ja mitkä yritykset ovat erikoistuneet digitaalisen kaupankäynnin prosessien kehittämiseen?
E-commerce Helsinki ja SHOP 2017 -tapahtumat keräsivät maaliskuussa messukeskukseen kattavasti verkkokauppa-alan osaajayrityksiä ja perinteisten kivijalkakauppojen toimintaa tukevia tarjontoja.
ite wiki haastatteli tapahtuman mediakumppanina näytteilleasettajia ja laati koosteen siitä, missä verkkokaupassa mennään vuonna 2017.
Posti
Posti esitteli messuilla uutta SmartPost-palveluaan, jonka avulla verkkokauppatilaukset ja palvelut voi saada suoraan oman kerrostalon ala-aulaan sijoitettavaan lokerikkoon. Smartpost mahdollistaa myös pakettien lähettämisen, jolloin postimaksut maksetaan etukäteen verkossa. Palvelua pilotoidaan keväällä viidessä kohteessa Helsingissä. Verkoston laajetessa syksyllä SmartPost tuo helpotusta moneen arkiseen askareeseen pesulapalveluista ruokatoimituksiin, kertoi Postin markkinointipäällikkö Minna Pyykkö.
Optiscan
Suomessa on lähes mahdotonta mennä kauppaan ilman, että olisi tekemisissä Optiscanin järjestelmien kautta käyneiden tuotteiden kanssa. Varastointilogistiikan eräs tämän hetken kiinnostavimmista kehityksistä on puheohjaus, jota myös Optiscanin Abakus-varastonhallintajärjestelmä hyödyntää. Puheohjeiden avulla voidaan vapauttaa keräilijän kädet ja silmät tarkkuutta vaativaan työhön tehostaen samalla toimintaa.
Optiscan ite wikissä
Optiscanin kotisivut
Crasman
Crasmanin osastolla oltiin yhtä mieltä siitä, että sisältöjen on tänä päivänä oltava laadukkaita. “Asiakas on huomioitava verkkokaupassa jo alkutaipaleelta – sitouttaminen tapahtuu tarinoiden ja puhuttelevan tuotetiedon avulla, mutta markkinoinnin automaatioita ei kannata unohtaa”, muistuttavat Peter Silvennoinen ja Anu Hakkarainen. Crasman auttaa yrityksiä hahmottamaan, miten sisältöä voidaan tuoda esiin teknisten ja rakenteellisten ratkaisujen avulla.
Crasman ite wikissä
Crasmanin kotisivut
DB Schenker
DB Schenkerin Noutopisteiden ketju avautuu ja laajenee: jatkossa verkkokauppaostosten noutopaikkana voi toimia vaikka lähikukkakauppa, minkä vuoksi yrityksen osastolla jaettiin kauniita kukkia messuvieraiden iloksi. Tuoreen somekampanjan myötä noutopisteen statusta on hakenut jo yli 50 liikettä. Noutopisteeksi voi hakea eSchenker-sovelluksessa, jokainen hakemus arvioidaan tapauskohtaisesti tilan, sijainnin ja aukiolojen mukaan.
Tehden
Kassa- ja toiminnanohjausjärjestelmää kehittävä Tehden on työskennellyt viime aikoina tiukasti integraatioiden parissa, mikä helpottaa entisestään toimivan järjestelmäkokonaisuuden rakentamista verkkokauppiaille. Pauliina Vuorinen ja Teemu Juntunen muistuttavat palvelun skaalattavuuden tärkeydestä yritysten kasvaessa: “Kivijalkaliikkeen ja verkkokaupan liiketoiminnan yhdistäminen on ajankohtaista monelle kauppiaalle, joten järjestelmien yhteistoimintaan kannattaa satsata.”
Tehden ite wikissä
Tehdenin kotisivut
SKJ Business / Omnisell
Toimitusjohtaja Jari Anufrijeffin kertoo, että SKJ:n järjestelmiä on mennyt viime aikoina paljon ulkomaille suomalaisyritysten laajentaessa toimintaansa. Pelkästään Suomen markkinoilla kokonaisratkaisuja on toimitettu jo yli 3000 hieman yli 5000 toimipisteeseen. Mukana on Finlaysonin ja Veikon Koneen kaltaisia isoja toimijoita, jotka pyörittävät liiketoimintaansa niin verkossa kuin laajan myymäläverkon kautta. “Meidän järjestelmissämme kaikki työkalut ovat käytettävissä samoilla tunnuksilla.”
Omnisell ite wikissä
Omnisellin kotisivut
Elisa
Elisan väen tavoitimme yhteiseltä ständiltä Vilkas Groupin kanssa, sillä Vilkkaan järjestelmiin on juuri valmistunut integraatio Elisa Kassa -kassapalveluille. Kehityspäällikkö Markus Mäkisen mukaan myös Elisa on vahvasti kauppiaan asialla: “Helpotamme yrittäjän arkea, kun tiedot saadaan päivittymään reaaliajassa molempiin suuntiin myymälöiden ja verkon välillä.” Pienille yrityksille on tarjolla helposti käyttöön otettavia valmiita integraatioita, mutta tarvittaessa systeemiä voidaan räätälöidä sopimaan yritysten omiin järjestelmiin.
Elisa ite wikissä
Elisan kotisivut
Omnipartners
Jouni Wahalahti auttaa Omnipartnersin asiakkaita kehittämään liiketoimintaansa ja nimeää yrityksen vahvuudeksi nimenomaan verkkoliiketoiminnan ekosysteemien rakentamisen. “Suomessa it-alan yritykset ovat pohjoismaisiin kollegoihinsa nähden jälkijunassa muun muassa tuotetiedon hallinnassa ja kansainvälistymisessä. Asioita tehdään liikaa manuaalisesti”, Wahalahti kuvaa kentän ongelmia.
Consignor
Consignorin toimitushallintaratkaisu tarjoaa asiakkaidensa käyttöön maailman suurimman kuljetuspalveluvalikoiman. Logistiikkahubiin kuuluu jo yli 400 kuljetusliikettä, ja tuoreeltaan lanseeratun Consignor Shipping Rules -palvelun myötä asiakkaiden on entistä helpompaa valita juuri sen hetkiseen tarpeeseensa sopiva kuljetuspalvelu, kertoi yrityksen maajohtaja Petri Karjalainen.
Consignor ite wikissä
Consignorin kotisivut
Paytrail
Paytrail tarjoaa kätevässä paketissa kaikki mahdolliset verkkokaupan maksutavat. “Jos tilausprosessi on liian monimutkainen, kauppa jää tekemättä”, tietää yrityksen partner manager Johannes Kumpukoski. Esimerkiksi hän nostaa asiakasrekisterit: “Rekisteröitymistä ei kannata koskaan pakottaa – vaikka olisi kuinka hyvä tuote ja hinta kohdallaan, se voi olla kynnyskysymys asiakkaalle.”
Paytrail ite wikissä
Paytrailin kotisivut
Koodiviidakko
Koodiviidakon tuore voimanponnistus on Ouluun perustettu AI-yksikkö, joka keskittyy tekoälyn kehittämiseen markkinoinnin automaation tueksi. Tavoitteena on tunnistaa asiakkaan tarpeet paremmin, jotta heille voidaan kohdentaa oikeanlaisia sisältöjä. Koodiviidakko onkin työstänyt uutta versiota omasta työkalustaan, jotta markkinoinnin automaatiot ovat viimeisen päälle ajan hermolla toiminnallisuuksia ja uutta ulkoasua myöten, kertoi markkinointikoordinaattori Veera Kontiokari.
Koodiviidakko ite wikissä
Koodiviidakon kotisivut
Elkome
Elkomen erikoisuus ovat mainosnäytöt, jotka toimivat kosketuksella – jopa ikkunalasin läpi. Näytöille on kaavailtu käyttökohteita esimerkiksi kauppakeskuksissa tai kivijalkaliikkeiden näyteikkunoissa, jossa asiakkaat voivat tutustua liikkeen tietoihin ja valikoimaan myös myymälän ollessa suljettuna. Kaupallisten sovellusten ohella Elkomen säänkestävää teknologiaa voidaan hyödyntää myös teollisuudessa: “Ratkaisujamme on käytetty esimerkiksi valvomohuoneiden videoseinissä”, kertoi markkinointipäällikkö Juha Halonen.
Elkome ite wikissä
Elkomen kotisivut
PayEx
PayEx on pohjoismainen toimija erityisesti verkkokaupan maksuliikenteen ratkaisuissa, mutta yrityksen palveluihin kuuluvat myös laskutus, perintä ja maksupäätteet. PayExin account managerin Juuso Paulasuon mukaan mobiilimaksut ovat kasvattaneet suosiotaan ja myös korttimaksamiselle keksitään jatkuvasti uusia sovellutuksia: “On hienoa nähdä suomalaisten kuluttajien maksutottumusten muuttuvan ja kehittyvän”, hän kiittelee.
Jidoka
Jidoka.fi kehittää liikkuvia digitaalisia ratkaisuja mainontaan ja tiedonvälitykseen – heidän mainosnäyttönsä perustuvat vuorovaikutteiseen, älykkääseen ja täysin langattomaan teknologiaan. Jidokan tulevaisuuden tavoitteena on kehittää näyttöjään muun muassa kasvojentunnistusteknologian avulla, jotta sisältöjä voidaan kohdentaa niitä tarkastelevan ihmisen mukaan.
Jidoka ite wikissä
Jidokan kotisivut
Codaone
Codaonen toimitusjohtaja Juhani Haapala tuntee aloittelevien verkkokauppiaiden haasteet, sillä yrityksen puoleen käännytään yleensä siinä vaiheessa, kun tarvitaan kaikkia tarpeita palveleva verkkokauppa-alusta. Taustalla on useimmiten toiminnan aloittaminen yksinkertaisilla ratkaisuilla, jotka eivät kasva liiketoiminnan mukana.
Codaone ite wikissä
Codaonen kotisivut
Unifaun
Unifaun on erikoistunut verkkokauppojen kuljetustilauksiin sekä kuljetusten seurantaan. Pilvipalveluna toimivassa järjestelmässä voi hallinnoida kaikkea kuljetuksiin liittyvää dataa checkout-hetkestä tuotepalautuksiin. Unifaun toimii ekosysteemin keskellä – tilaukset kaikkiin kuljetusliikkeisiin tapahtuvat saman käyttöliittymän kautta, markkinointiviestinnän päällikkö Maria Flemmich kuvaa palvelun toimintaa.
Giosg
Giosg auttaa yrityksiä tavoittamaan asiakkaansa siellä, missä he kulloinkin liikkuvat – kyseessä voi olla chat-palvelu asiakasyrityksen omalla sivulla tai shop-in-shop -tyyppinen toteutus. “Kuvittele painepesurimyyjä promoamassa tuotettaan rautakaupassa. Meidän palvelumme avulla asiantuntemuksensa voi tuoda asiakkaalle juuri siellä missä sitä tarvitaan, vaikka käytännön kaupan hoitaisi joku muu”, Lauri Kutinlahti ja Kalle Mäkelä havainnollistivat.
Giosg ite wikissä
Giosgin kotisivut
Alma Talent CRM
Alma Talent CRM:n johtajan Turkka Yli-Hakalan mukaan heidän kilpailuetunsa on CRM-konsepti, joka yhdistää asiakkuuksien arvon, liiketoimintaprosessit, CRM-järjestelmän, johtamismallit sekä markkinatiedon. Digitaalisten puolen rinnalla Alma Talentilla pyritään myös vahvistamaan asiakkaan markkinointiosaamista, jotta nämä voisivat kehittää samalla omaa ymmärrystään markkinoinnin apuvälineistä ja keinoista, eivätkä jää riippuvaiseksi ulkopuolisesta avusta.
Alma Talent ite wikissä
Alma Talentin kotisivut
Googlella uskotaan vahvasti datan ja automaation korvaavan tulevaisuudessa ihmisen tekemän työn, kertoi industry manager Kaisa Nick. Messuosastolla Google toimikin yhteistyössä kumppaninsa Markkinointiakatemian kanssa tarjoten 30 minuutin konsultaatioita Googlen työkalujen hyödyntämiseen ja markkinoinnin kehittämiseen.
Klarna
“Mitä helpompaa ostaminen asiakkaille on, sitä enemmän sinä myyt”, uskootaan Klarnalla. Suoraviivaisen palvelun ansiosta ruotsalaisyrityksen markkina on kasvanut viime aikoin kovasti myös Suomessa, kertovat Satu Kourunen ja Anssi Salminen.
Klarna ite wikissä
Klarnan kotisivut
Horisontti Media
Internetmarkkinointiin erikoistunut Horisontti Media oli naistenpäivän kunniaksi pystyttänyt osastolleen Glitterbaarin, josta riitti iloa messuvieraille. Glamourin ja flipperin e-Commerceen tuonut yritys on panostanut liiketoiminnassaan monipuoliseen palvelupakettiin, joka kattaa esimerkiksi verkkokaupan moninaiset tarpeet aina markkinoinnista asiakaspalveluun. “Kentän ongelma on se, että tehdään omaa kapeaa sektoria eikä tarjota kokonaisvaltaisia palveluita”, pohti Horisontti Median liiketoimintajohtaja Tomi Tario.
Horisontti Media saa erityismaininnan messujen näyttävimmästä ständistä, joka nikkaroitiin pystyyn käsityönä!
Digizer
Digizer on Suomen ainoa verkkokauppojen palveluyhtiö, joka tarjoaa saman katon alla kaikki verkkkokaupan ulkoistetut asiantuntijapalvelut. Toimitusjohtaja Jaakko Heikkinen kuvaa yrityksen tärkeimmäksi tavoitteeksi asiakkaan liiketoiminnan kehittämisen ja verkkokauppiaiden arjen helpottamisen.
Maestro
Maestro julkaisi messuilla tuoreen tutkimuksensa verkkokaupan katteensyöjistä. Kyselyn mukaan verkkokaupan kannattavuutta nakertavat erityisesti logistiikka ja varastonhallinta, mutta yrityksen liikevaihdon kasvaessa myös tietojärjestelmäkustannukset nousivat merkittävään rooliin. Markkinointipäällikkö Taru-Maija Ruuskanen kertoi Maestron tähtäävän katteensyöjien taklaamiseen jo asiakkaan tarpeita kartoittaessaan, jotta tuplatyön kustannukset voidaan välttää ja tehdä asiakkaan liiketoiminta mahdollisimman kannattavaksi.
Ambientia
Ambientian osaston minikahvilassa riitti kävijöitä, mutta hyvän kahvin lisäksi tarjolla oli myös vahvaa osaamista palvelumuotoilun ja verkkokaupan kanssa. “Teknisestä osaamisesta on menty liiketoiminnan muotoiluun, olemme ratkomassa kauppiaiden haasteita”, verkkoliiketoiminnan päällikkö Tero Kielinen kuvaa Ambientian lähestymistapaa.
Ambientia ite wikissä
Ambientian kotisivut
inRiver
inRiverin ydinosaamiseen kuuluvat tuotetiedon hallinta ja rikastaminen eli tavoitteena on tarinan rakentaminen tuotteen ympärille. Suomen ja Baltian myyntijohtaja Patric Lindström (kuvassa oikealla) ja senior business developer Madalina Mocanu kertoivat inRiverin julkaisevan uuden version omasta PIM-ratkaisustaan huhtikuussa Kööpenhaminassa järjestettävässä PimPoint Summit 2017 -tapahtumassa. Tapahtuma kerää yhteen inRiverin asiakkaat ja kumppanit, mukana muun muassa Digia, jonka kaupan-alan liiketoiminnan johtaja Timo Halima (kuvassa vasemmalla) oli mukana messuilla.
PiiMega
PiiMegalla on takanaan tiukka kasvun vuosi – yrityksen riveihin on liittynyt yli 10 uutta työntekijää ja myös uudet verkkosivut ovat teettäneet töitä, kertoo verkkokauppajärjestelmien liiketoimintajohtaja Mika Myller. PiiMega on panostanut kokonaisvaltaisen ja skaalautuvan verkkokauppa-alustan luomiseen, jotta asiakasta voidaan palvella sujuvasti jokaisessa asiointikanavassa.
PiiMega ite wikissä
PiiMegan kotisivut
Oscar Software
Oscar Software tarjoaa työkalut verkkokaupan liiketoiminnan automatisointiin. Ei integraatioita vaan yksi liiketoiminta-alusta, joka kattaa kaikki yrityksen tarpeet palkanlaskusta toiminnanohjaukseen.
Oscar Software ite wikissä
Oscar Softwaren kotisivut
Pectus
Pectuksella on logistiikka-alalla verraton kilpailuetu, sillä yritys toimii Ahvenanmaalla EU-alueen ulkopuolella, mikä tarkoittaa asiakkaille säästöjä arvonlisäveroissa. Pectuksen key account managerin Nico Erikssonin mukaan logistiikkakulut verkkokaupassa ovat suhteellisen pieniä riipuen voluumipohjasta, mutta ulkoistaminen on silti edullisempaa kuin oman työntekijän palkkaaminen. Pectus tarjoaa verkkokaupoille varastointi- ja pakkauspalvelut sekä verottoman väylän Euroopan markkinoille.
Bambora
Bambora taitaa digitaaliset maksuratkaisut jatkuvasti muuttuvassa kentässä. Yrityksen hallussa on koko maksamisen kirjo aina SMS-maksuista kanta-asiakasohjelmien etukuponkeihin.
Herales
Kauppojen tilaus- ja toimitusketjun digitalisointiin erikoistunut Herales esitteli messuilla ohjelmisto- ja tukipalveluitaan. Herales ToimittajaHubin avulla voidaan automatisoida toimittajien ja myymälöiden välinen tilaus- ja toimitusketju, kun taas Herales Ketjunohjaus koostuu myymälöiden, verkkokauppojen ja myymäläketjujen johtamisen työkaluista, kuten keskitetystä ja automaattisesta tilaushallinnasta, tuotehallinnasta sekä raportoinnista. Molemmat ratkaisut ovat järjestelmäriippumattomia ja ne voidaan kytkeä erilaisiin kaupan alan järjestelmiin.
Checkout
“Lyhyesti ja ytimekkäästi tarjoamme kaikki maksupalvelut yhdeltä luukulta – verkkokauppiaiden ei tarvitse tehdä erillisiä sopimuksia eri firmojen kanssa”, tiivistää Checkoutin liiketoimintajohtaja Perttu Kröger.
ite wikin messureportteina edustivat Johannes Puro ja Elina Koskipahta, jotka ikuistettiin Unifaunin osastolla oheiseen passikuvaan.
Seuraa Johannesta ja Elinaa Twitterissä.
Jätä kommentti - kommentteja(0)