Algoritmista on myös taiteilijaksi. Taidehuutokauppakamari Christie’s myi historiansa ensimmäisen tekoälyn tekemän taideteoksen lokakuun lopulla.
Portrait of Edmond Belamy nimisen teoksen uskottiin menevän kaupaksi 7000-10 000 dollarilla, mutta lopulta anonyyminä pysyttelevä ostaja maksoi siitä huimat 432 500 dollaria.
1700-luvun muotokuvista inspiraationsa saavan teoksen taustalta löytyy kolmen ranskalaisen opiskelijan kollektiivi nimeltä Obvious. Ryhmän käyttämä koneoppimisalgoritmi, GAN-verkko, koulutettiin taiteilijan tehtävään näyttämällä sille joukko historiallisia muotokuvia. Tämän jälkeen se loi oman teoksensa opetusdataan perustuen.
Teoksen signeerauksena on käytetty osaa sen luoneesta algoritmista. Kuva: Christie’s
Portrait of Edmond Belamy joutui kuitenkin pian myyntitapahtuman jälkeen polemiikin kohteeksi, kun selvisi, että Obvious oli hyödyntänyt teoksen luoneessa algoritmissaan toisen tekoälytaiteilijan koodia.
Teknologiauutissivusto The Verge pohtiikin omassa kirjoituksessaan sitä, kuinka paljon nyt myydyn teoksen kunniasta kuuluisi alkuperäisen koodin kehittäneelle Robbie Barratille. Yksiselitteisen ratkaisun antamista vaikeuttaa se, että Barrat oli julkaissut koodinsa GitHubissa ja Obvious oli ilmoittanut hänelle hyödyntävänsä sitä.
Lähde: The Verge
Kansikuva: Obvious/Christie’s