Suomen Tekoälykiihdyttämö (FAIA) julkisti viime torstaina State of AI in Finland -raportin, jonka tarkoituksena on kurkistaa maamme tekoälymarkkinaan ja tarjota tietoa toimista, joita tarvitaan varmistamaan Suomen asema globaalissa kilpailussa. Sen toivotaan myös auttavan organisaatioita, joissa pohditaan tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksia. Tähän juttuun on koostettu neljä löydöstä raportista.
1. Suomen tekoälyvalmius on korkea
Työ- ja elinkeinoministeriö perusti vuonna 2017 työryhmän, jonka tarkoituksena oli liittää Suomi mukaan tekoälyn edelläkävijöihin. Raportista ilmenee, että tavoitteeseen ollaan päästy. Esimerkiksi Oxford Insights on nostanut Suomen tekoälyvalmiuden maailman viiden kärkeen. The 2020 Global Startup Ecosystem Report puolestaan nimeää Helsingin yhdeksi Euroopan merkittävimmistä tekoälykeskittymistä.
2. Tekoälyä hyödyntävien yritysten määrä kolminkertaistui kolmessa vuodessa
Vuonna 2017 Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (ETLA) tunnisti omassa tutkimuksessaan 350 vähintään 5 hengen suomalaisyritystä, jotka kehittivät tekoälyä tai hyödynsivät sitä liiketoiminnassaan. Viime vuonna näiden yritysten määrä oli 950. FAIA puolestaan arvioi, että tänä vuonna luku on jo 1240. Mikäli luvussa huomioitaisiin myös pieniä tekoälykokeiluja tehneet yritykset, se olisi FAIA:n mukaan huomattavasti suurempi.
Tekoäly-startupeja Suomesta löytyy tällä hetkellä noin 400 ja uusia perustetaan joka vuosi viitisenkymmentä.
3. Tekoälyn mahdollisuuksista kaivataan lisäymmärrystä
Vuonna 2019 FAIA toteutti kyselyn, johon vastasi 193 yritystä. Ilmeni, että yritysten tekoälyinvestointeja hidastaa ennen kaikkea tiedon puute: yrityksissä kaivattiin lisää ymmärrystä siitä, mitä tekoälyn avulla voidaan tehdä ja miten sitä sovelletaan liiketoimintaan. Jopa 86 prosenttia yrityksistä ilmoitti pyrkivänsä lisäämään tekoälyn hyödyntämistä, mutta suurin osa kertoi kaipaavansa lisää toimialakohtaisia käyttökokemuksia ja menestystarinoita ennen investointipäätöksen tekemistä.
Tällä hetkellä tekoälyinvestoinnit kasaantuvat vain pieneen määrään yrityksiä. Raportin mukaan ne yritykset, jotka ovat pisimmällä tekoälyn hyödyntämisessä, tekevät todennäköisemmin myös uusia investointeja.
4. Tekoälyyn liittyvään koulutukseen on panostettava
Raportissa todetaan, että Suomen hyvä asema tekoälyn edelläkävijänä säilyy, kun ihmisten tekoälyosaamista vahvistetaan ja maahamme saadaan luotua vahva tekoälyekosysteemi eri toimijoiden välille. Sen mukaan Helsingin yliopiston ja Reaktorin luoma Elements of AI -verkkokurssi on ollut hyvä pelinavaus, mutta organisaatiot tarvitsevat lisäoppia tekoälyn hyödyntämisestä liiketoiminnassa. Ratkaisuksi ehdotetaankin täysin yrityksille räätälöityä verkkokurssia.
State of AI in Finland -raporttiin voi tutustua tarkemmin FAIA:n verkkosivuilla. FAIA:n lisäksi raportin takaa löytyvät Teknologiateollisuus, Vake, TEM, Business Finland, tekoälyn tutkimusorganisaatio FCAI, Reaktor ja Silo AI.
Lue myös:
TOP50 Suomen suurimmat it-yritykset vuonna 2019
Traficomin selvitys: Nousevilla ICT-teknologioilla on iso vaikutus kestävään kehitykseen
Suomalaisyrityksen tekoälysovellus käyttöön Tokiossa koronaviruksen vaikutusten ehkäisemiseksi
Tekoälytutkimus saa vauhtia – NVIDIA ja suomalainen FCAI avaavat tekoälyn tutkimuskeskuksen