Vuoden lopussa Suomessa aletaan soveltaa Euroopan unionin uutta drone-asetusta, joka yhtenäistää droneja koskevat säädökset koko EU:n alueella. Kokosimme Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin verkkosivuilta keskeiset muutokset, jotka drone-harrastajien on huomioitava 31.joulukuuta alkaen.

Drone-harrastajien tulee rekisteröityä

Yksi merkittävimmistä muutoksista on dronejen käyttäjien rekisteröitymisvelvollisuus. Aiemmin rekisteröinti on koskenut Suomessa vain ammattilaisia, mutta jatkossa se vaaditaan kaikilta kamerallista dronea lennättäviltä. Rekisteröinnin ulkopuolella ovat edelleen ne käyttäjät, joiden drone painaa alle 250g tai luokitellaan leluksi.

Pakollinen koe

Kaikkien droneja lennättävien on perehdyttävä niiden lennättämistä koskeviin sääntöihin, ja suurin osa joutuu suorittamaan tarvittavan osaamisen todentavan kokeen. Harrastelijoille tulee riittämään verkkotentin läpäisy.

Dronetoiminta järjestetään tulevaisuudessa kolmeen eri kategoriaan, joilla on erilaiset vaatimukset.

Dronetoiminta järjestetään tulevaisuudessa kolmeen eri kategoriaan, joilla on erilaiset vaatimukset. Suurin osa harrastajista tulee kuulumaan avoimeen luokkaan (open). Erityinen- (specific) ja sertifioitu- (certified) luokkia koskevat tiukemmat säännöt kuin harrastelijoita.

Sallittu lentokorkeus laskee

Uusi asetus pakottaa avoimeen luokkaan kuuluvat harrastelijat lennättämään dronea jatkossa matalammalla, kun suurin sallittu lentokorkeus tippuu 150 metristä 120 metriin. Avoimessa luokassa dronen maksimipaino on 25 kiloa.

 

Avoimessa luokassa dronejen suurin sallittu lentokorkeus laskee 120 metriin. Kuva: Unsplash

 

Muista turvallinen lennättäminen

Traficon muistuttaa, että nykyiset turvallisen lennättämisen perusteet ovat jatkossakin voimassa. Avoimessa luokassa käyttäjällä on oltava koko ajan näköyhteys droneen, eikä ihmisjoukkojen yllä tai lentokentän läheisyydessä saa lennättää. Myös yksityisyydensuoja ja kotirauha tulee huomioida. 

Lentotyötä tekevät henkilöt, jotka ovat jo aiemmin ilmoittaneet dronensa rekisteriin voivat jatkaa vanhoilla kansallisilla säädöksillä 1.1.2022 asti. Siirtymäaika koskee myös kerhotoiminnan piirissä harrastavia drone-lennättäjiä. He voivat jatkaa kansallisilla säädöksillä 1.1.2023 asti.

Lisätietoa uusista säännöistä, verkkotentistä ja rekisteröinnistä voi lukea Traficomin ylläpitämältä Droneinfo.fi-verkkosivulta.

 

Lähde: Traficom

Kansikuva: Unsplash

 

Lue myös:

Euroopan komissio julkaisi avoimen lähdekoodin strategian vuosille 2020-2023

Traficomin selvitys: Nousevilla ICT-teknologioilla on iso vaikutus kestävään kehitykseen

TOP50 Suomen suurimmat it-yritykset vuonna 2019

Ite wiki listaa ohjelmistoalan uudet referenssit – AR-sovellus, e-urheilua, ERP-toteutuksia, lehmien hyvinvointia ja paljon muuta