Haltianin tuotehallinnassa työskentelevällä Juhani Savolaisella on jo yli kymmenen vuoden kokemus erilaisista IoT- järjestelmistä ja erityisesti niihin liittyvistä monipuolisista softaratkaisuista. Haastattelimme Savolaista hänen näkemyksistään Haltianista, yrityksen uudesta HITS-ratkaisusta sekä IoT:n, API-rajapintojen ja integraation merkitystä asiakkaiden liiketoiminnassa.
Savolainen oli seurannut Haltianin tarinaa sivusta jo pitkään ja viime keväänä hänelle avautui mahdollisuus hypätä mukaan.
“Koen, että Haltianilla pystyn hyödyntämään laaja-alaista tuotehallinnan osaamistani ja samalla oppia uutta”, Savolainen kuvailee ja jatkaa: “Itseäni motivoi ajatus siitä, että Haltianin kautta voin edistää esimerkiksi älykkäämmän terveydenhuollon kehittämistä IoT-ratkaisujen avulla. Jo nyt olemme pystyneet helpottamaan sairaanhoitajien työtaakkaa ja tekemään heidän työstään mielekkäämpää.”
Tehokkuutta ja kustannussäästöjä uuden HITS-sisätilapaikannusratkaisun avulla
Haltian on lanseerannut markkinoille sisätilapaikannusratkaisun nimeltään Haltian Inventory Tracking Solution (HITS), joka tarjoaa Savolaisen mukaan yrityksille mahdollisuuden tehostaa toimintaansa ja saavuttaa merkittäviä etuja. HITS tarjoaa reaaliaikaista tietoa liiketoiminnan kannalta tärkeiden esineiden sijainnista samalla mahdollistaen automatisoidun varastonhallinnan. Savolainen kertoo, että sen avulla voidaan näin vähentää virheiden määrää prosesseissa ja saavuttaa sekä aika- että kustannussäästöjä.
HITS:n avulla yritykset voivat seurata reaaliajassa monenlaisia esineitä, kuten laatikoita, rullakoita, tärkeitä työkaluja, varaosia ja sairaalasänkyjä. Ratkaisu mahdollistaa tarkan ja luotettavan seurannan suurelle määrälle esineitä – yhden kuutiometrin alueelta voidaan lukea jopa 10.000 esinettä luotettavasti.
Savolainen kertoo, että ratkaisu on suunniteltu joustavaksi, jolloin se soveltuu eri käyttötarkoituksiin ja eri toimialoille, kuten varastoihin, sisälogistiikkaan, datakeskuksiin ja sairaaloihin. Esimerkiksi sairaanhoitajat voivat HITS:n avulla seurata sairaalasänkyjen ja pyörätuolien sijaintia reaaliajassa, mikä säästää aikaa ja mahdollistaa paremman potilashoidon tarjoamisen.
Haltian on kehittänyt HITS:iin monia uusia laitteita ja ratkaisuja. Paikannustietoa välittävä Haltian NANO Tag kertoo seurattavan laitteen sijainnin 1-5 metrin tarkkuudella ja sen kommunikointia voidaan säädellä älykkäästi integroidun liikesensorin avulla. Tätä paikkatietoa kuuntelevat Haltian EH Locator paikantimet, jotka toimivat täysin johdottomasti ja pystyvät keräämään tarvitsemansa energian sisävalaistuksesta.
Savolaisen mukaan myös paikannusalgoritmit ovat Haltianin kehittämiä ja tarjoavat jopa 7 kertaa tarkempaa paikannustietoa verrattuna vastaaviin RSSI-järjestelmiin.
Savolainen kertoo, että HITS-ratkaisuun on sisäänrakennettu integraatio- ja laajentumismahdollisuudet. Sen tuottama paikannustieto voidaan sovittaa osaksi yrityksen nykyistä it-järjestelmää hyödyntäen monipuolista Haltian IoT API:a. Lisäksi ratkaisussa voidaan hyödyntää Haltianin paikannustägien lisäksi myös kaikkia muita Wirepas-teknologiaa hyödyntäviä paikannustägejä. Savolaisen mukaan myös laajennus ulkomaille onnistuu helposti, sillä ratkaisu hyödyntää maailmanlaajuista LTE-toteutusta ja on suunniteltu globaaliin käyttöön.
Alhaiset alkuinvestoinnit ja tehokas skaalautuvuus erilaistumistekijöinä
Haltianin HITS-ratkaisu erottuu Savolaisen mukaan muista markkinoilla olemassaolevista ratkaisuista alhaisilla alkuinvestoinneillaan ja tehokkaalla skaalautuvuudellaan.
“HITS-ratkaisun asennus on nopeaa, koska Haltian EH Locator -paikantimia ei tarvitse johdottaa. Vastaavissa muissa järjestelmissä yhden paikantimen johdottaminen voi maksaa jopa 1500€, kun asennettavaan kohteeseen aletaan porata reikiä ja vetää kaapeleita”, Savolainen kertoo.
Nopea ja kustannustehokas asennus yhdistettynä SAAS-pohjaiseen hinnoitteluun minimoi Savolaisen mukaan tarvittavat alkuinvestoinnit ja mahdollistavat järjestelmän nopean takaisinmaksuajan. Ratkaisu on suunniteltu skaalautuvaksi, mikä mahdollistaa sen aloittamisen pienellä mittakaavalla ja laajentamisen nopeasti maailmanlaajuiseksi. Skaalautuvuuden myötä HITS soveltuu Savolaisen mukaan joustavasti erilaisten yritysten tarpeisiin.
“HITS:n avulla yritykset voivat parantaa tuottavuuttaan, optimoida tavaravirtojaan ja nostaa asiakastyytyväisyyttään”
Savolainen painottaa, että HITS ei ole ainoastaan paikannusratkaisu, vaan strateginen työkalu liiketoiminnan tehostamiseksi.
“Reaaliaikainen paikkatieto ja erilaiset historiaraportit mahdollistavat pienemmät varavarastot, jolloin vapautuvan pääoman voi sijoittaa tuottoisammin”, Savolainen kuvailee. Näiden ominaisuuksien avulla voidaan hänen mukaansa optimoida myös yritysten tavara- ja työvirtoja, sekä havaita mahdollisia pullonkauloja.
Savolainen kertoo, että HITS on jo käytössä muutamalla suurella asiakkailla, ja ratkaisua on onnistuneesti pilotoitu esimerkiksi varastoissa, sairaaloissa ja datakeskuksissa. Savolainen painottaa testauksen merkitystä oikeiden asiakkaiden kanssa varhaisessa vaiheessa: “On ollut hienoa päästä näkemään miten ratkaisua hyödynnetään erilaisissa yrityksissä ja onnistuneen lopputuloksen kannalta näillä varhaisilla pilotoinneilla on ollut suuri rooli.”
Savolainen korostaa lopuksi ratkaisun käyttötarkoituksen ymmärtämisen tärkeyttä ja sen liittymistä asiakkaan liiketoimintaan.
“On tärkeää ymmärtää, mihin asiakas haluaa ratkaisua käyttää, ja miten se linkittyy asiakkaan liiketoimintaan. Tämän ymmärryksen pohjalta voidaan kehittää oikeasti toimivia ratkaisuja asiakkaan tarpeisiin”, Savolainen lopettaa.