Tekoäly, eli artificial intelligence, on digitalisaatiokentän kuumin sana ja tällä kertaa hypetys tulee todennäköisesti myös kantamaan.

It-yrityksillä on tapana tarttua hypetermeihin innokkaasti ja ikäänkuin kokeilla toisiko uusi genre myös uutta liiketoimintaa.

Hyvänä esimerkkinä innokkaasta hypetermien lanseerauksesta toimi teollinen internet- ja IoT-termien käytön kasvu noin yhdeksän vuotta takaperin. Teollinen internet varmasti koki aitoa nostetta esimerkiksi halvempien sensoreiden ja laskentakapasiteetin myötä, mutta vielä todellista liiketoiminnan kasvuakin suurempaa oli ohjelmistoyritysten kilpajuoksu brändäämään itseään IoT:n ja teollisen internetin johtaviksi osaajiksi.

Yksi tapa tutkia tietyn digitalisaatio-osaamisalueen merkittävyyttä on arvioida sen kokonaisvaikutusta digitalisaatiohankkeisiin. Esimerkiksi, kun tekoäly muuttaa koodin kirjoittamista ohjelmistokehityksessä, se vaikuttaa välillisesti lähes kaikkiin ohjelmistokehityshankkeisiin. Toisin sanoen AI:n vaikutus koko ohjelmistokehityskenttään on merkittävä.

”Yksi tapa tutkia tietyn digitalisaatio-osaamisalueen merkittävyyttä on arvioida sen kokonaisvaikutusta digitalisaatiohankkeisiin”

Samaten konsepti uudistaa tiettyjen toimialojen prosesseja, kuten terveydenhuollon kuvantamista automoimalla ja samalla tarkentamalla kuvien tulkintaa.

Myös esimerkiksi viestinnän prosessi saa merkittäviä tehoja – ja uhkia – Chat GPT:llä tuotettujen tekstien myötä.

Tekoälyn todellinen merkittävyys eri toimialoille ja prosesseille tulee aukeamaan tulevina vuosina tekoälytoteutusten myötä.

Tässä bloggauksessa listaamme esimerkkejä tekoälyhankkeista, joita suomessa toimivat ohjelmistoyritykset ja teknologiakonsultit ovat toteuttaneet yhteistyössä asiakkaidensa kanssa.

Tekoälytarjoajat ja koneoppimiseen erikoistuneet ohjelmistoyritykset ja -konsultit Suomessa

Olemme koostaneet listan kaikista tekoälyn osaajayrityksistä Suomessa Ite wikin yrityshakuun.

Listauksen kärkeen nousevat ne yritykset, jotka ovat kyenneet kuvaamaan tekoälytarjontansa profiileissaan.

Esimerkkejä tekoälyn ja koneoppimisen hyödyntämisestä liiketoiminnan kehityshankkeissa ja koulutuksissa

Esimerkkejä it-yritysten tekoälytoteutuksista.

 

Tekoälytoteutuksia on kertynyt tätä kirjoittaessa Ite wikiin jo 152 kappaletta. Kaikki tekoälytoteutukset löytyvät tästä tekoäly-referenssihausta.