Ajatus yrityksestä syntyi pian sen jälkeen, kun Jaakko Wäänänen oli valmistunut Helsingin kauppakorkeakoulusta. Wäänänen lähti kumppaneineen rakentamaan digitaalisiin konsepteihin keskittyvää toimistoa, joka yhdistäisi designmetodologioita liiketoiminnan kehitykseen.

“Siihen aikaan ei vielä puhuttu asiakaskokemuksesta tai palvelumuotoilusta. Keskustelu näistä loisti vielä täysin poissaolollaan”, toimitusjohtaja Wäänänen muistelee.

Syntyi yritys nimeltä Hellon, joka tulisi kahmimaan maailman arvostetuimpia digitaalisen designin palkintoja ja olemaan yksi palkituimmista innovaatiotoimistoista paitsi Suomessa, myös globaalisti.   

“Rekrytoimme mukaan Suomen parhaita tyyppejä, ketkä olivat opiskelleet yliopistossa muotoilua bisneskontekstissa. Sitten lähdimme vain rohkeasti luomaan ensimmäisiä prosesseja ja metodologioita”, Wäänänen kuvaa Hellonin alkutaivalta.

Jaakko Wäänänen kuvattuna Hellonin toimistolla.

 

Sitten Hellonilaiset törmäsivät termiin palvelumuotoilu ja tämä otettiin yrityksen kattokäsitteksi.

Hellonilla alettiin muotoilemaan asiakkaille lisäarvoa. 

Viisitoista vuotta myöhemmin Hellonilla on vyöllään yli 1000 toimitettua projektia yli kahdessakymmenessä eri maassa. Työntekijöitä yritykselle on kertynyt jo noin sata henkeä ja toimipisteet löytyvät Helsingistä, Lontoosta ja Oulusta. 

Strateginen suunnittelu varmistaa oikeat askeleet kehitystyölle

Palvelumuotoilu- ja innovaatiokentässä on lukuisia toimijoita, jotka saattavat määritellä tekemistään hyvin erilaisista kulmista. Yksi suunnittelee verkkopalveluita, toinen parantaa asiakaskokemusta ja kolmas lähtee liikkeelle käyttöliittymäsuunnittelun kulmasta.

Miten Jaakko Wäänänen määrittelee Hellonin asiakkailleen välittämää arvoa?

“Hellon luo asiakkailleen uusia arvovirtoja ja uutta bisnestä parantaen samalla asiakaslojaliteettia. Tyypillisesti hankkeissamme tunnistetaan ne paikat bisneksessä, missä lisäarvoa voidaan tehdä. Kuljemme strategisesta suunnittelusta aina tekniseen- ja käytettävyystoteutukseen asti.” 

Wäänäsen mukaan harvalla yrityksellä on koko palvelumuotoilun osaamisen spektri hallussa. Rakenne henkilöstössä onkin suurin erottava tekijä, jos verrataan Hellonia muuhun digitaalisen kehityksen kenttään Suomessa. Yrityksessä on strateginen, eli advisory-puoli, joka luo asiakkaille strategioita ja uusia “pelipaikkoja”, ja on mukana liiketoiminnan transformaation edistämisessä. 

“Tämä advisor-porukka on vähän alle puolet henkilöstöstä, eli noin 45 henkeä. Teknologiapuolella, jolla suunnitellaan ja kehitetään palveluita, on 55 % osaajista.”

Suurimmalla osalla kilpailijoista advisor-kapasiteetti on Wäänäsen mukaan vain 5-10 % osaajista.

“Tämän takia suuri osa it-alan toimijoista on toimituskeskeisiä”, Wäänänen pohtii. 

“Silloin ei työskennellä uuden liiketoiminnan identifioimisen eteen, vaan pyritään tehokkaaseen tuotantoon ja ohjelmistokehitykseen. Mutta asiakkaalle avainkysymyksen ei pitäisi olla se, tehdäänkö asioita tehokkaasti vaan sen, tehdäänkö oikeita asioita. Rakenteemme pyrkii varmistamaan sen, että teemme aina oikeaa asiaa ja toimimme siksi tehokkaasti.” 

Hellonilaisten roolien painottuminen eroaa tavallisista it-toimittajista.

 

Organisaatiorakenteen kannalta Hellonin asiakkaat ja jakautuvat kahteen ryhmään. Ne edustavat joko liiketoimintajohtoa tai it-johtoa.

“Yhdistävä tarve näillä on saada muutosta aikaan. Me keskitymme rakentamaan muutosta sellaisilla ratkaisuilla, jotka lisäävät kasvukykyä kannattavasti”. 

Jaakko Wäänänen kuvaa hellonilaisia nopeiksi, kokeneiksi ja asiakaskeskeisiksi.

“Keskusteluissa liiketoimintajohdon kanssa näkyy se, miten bisneksen sykli lyhenee koko ajan. Yritysten pitää olla jatkuvasti ketterämmin muutoksessa kiinni ja siksi aika on arvokkaimpia asioita, joita yrityksellä on.” 

Wäänänen kuvaa, että monen suuremman yrityksen kumppanina on usein joku “big four” taloista, mutta että näiden kanssa on vaikea toimia nopeasti muutoksessa. 

“Silloin Hellonin tyylinen kumppani on tosi hyvä täydentämään kehitysprosessia, koska pystytään toimimaan liikkenjohdon vaatimassa aikaikkunassa ja kattavalla palvelulla.” 

Hellon tuo mukanaan kokemuksensa aiemmista hankkeista

Jaakko Wäänänen kertoo, että jokaisella Hellonilaisilla on keskimäärin 15 vuotta kokemusta alalta. 

“Me ei olla mikään junnufirma. Siksi tiedämme mikä toimii ja mikä ei, ja mitä onnistunut lopputulos vaatii. Isoissa yhtöissä on tärkää, että kaikki menee kerralla oikein. Osumatarkkuuden parantamiseen tarvitaan oikeaa kokemusta, että epäonnistumisen riskiä saadaan karsittua. Dare to care -kulttuurissa välitämme asiakkaan haasteista kuin omistamme ja sitoudutaan projektiin tiiviisti, oli kyseessä kuinka haastava hanke tahansa”, Wäänänen kuvaa Hellonilaisten mentaliteettiä.

“Asiakasarvon tulee olla kaikessa päätöksenteossa keskiössä”

Hänen mukaansa moni ohjelmistokehitystä tarjoava talo on teknologiapainotteinen. Tämä sisältää merkittävän riskin, sillä jos palveluita kehitetään teknologia edellä, tulos ei välttämättä palvele tarkoitusta. 

“Asiakasarvon tulee olla kaikessa päätöksenteossa keskiössä, eikä se voi jäädä muotoiluprosessin aikana koskaan sivuun”, Wäänänen paaluttaa.

Uudet prosessit on taas tärkeää viedä laajasti organisaatioon, oli kyse sitten johdosta, asiantuntijoista, asiakaspalvelusta tai sidosryhmistä.

Hellonin Helsingin toimiston tilat tarjoavat avaruutta ja erilaisia työtiloja.

Rohkea visio on tuonut menestystä kilpailuissa ja kilpailutuksissa

Mitkä valinnat ovat nostaneet Hellonin aina kansainväliseen menestykseen saakka?

Jaakko Wäänänen nosta esiin kaksi pointtia. 

“Ensimmäinen pointti liittyy rohkeaan visioon: haluamme olla maailman paras. Aikoinaan se merkitsi parasta osaamista palvelumuotoilussa, tänä päivänä kokonaisvaltaisempaa innovaation totettamista asiakaslähtöisesti. Kaikki lähtee uskosta tähän visioon tiiminä.”

Toisena pointtina Wäänänen nostaa esiin rohkeuden kansainvälistyä.

“Suomessa aina puhutaan, että tarvitsisimme lisää rohkeaa kansainvälistymistä, mutta samalla tunnustetaan ulkomailla menestymisen vaikeus. Ehkä toivotaan, että pitäisi olla joku köysi maailmalle joka vetäisi yritystä perässään. Meillä se meni sillä lailla, että vain päätimme lähteä Lontooseen. Ekan kahden vuoden aikana maksettiin hurjat oppirahat, mutta siihen oli toki valmistauduttu. Jos haluaa suomalaisena yhtiönä menestyä, se vaatii rohkeutta.” 

Hellonin ensimmäiseksi Lontoon asiakkaaksi saatiin supermarket-ketju Tesco.

Tänä päivänä Hellonin asiakkaina ovat muun muassa maailmaan johtaviin maatalousalan toimijoihin lukeutuva Yara, PepsiCo, Vodafone, HSBC-pankki ja Hyundai.  

Suomessa yrityksen asiakkaisiin lukeutuvat esimerkiksi OP ja Helen, sekä Punainen Risti, jonka veripalvelusovellus ansaitsi Grand One palkinnon tänä vuonna.

Punaisen Ristin Veripalvelu-sovellus on parantanut yhteyttä luovuttajiin. Kuva: Punainen risti.

 

Jaakko Wäänänen pitää Veripalvelu-sovellusta hyvänä esimerkkinä onnistuneesta hankkeesta ja toteutuksesta. Syntyi “an application to save lives”.

“Punaisen Ristin sovellus on kehitetty verenluovuttajan tarpeet ja motivaatiot edellä. Kun aktiivinen yhteys palveluntarjoajan ja luovuttajien välille saatiin toteutettua, nähtiin, että luovuttajien sitoutuminen kuukausitasolla alkoi parantua.” 

Hellon on onnistunut myös erittäin haastavien kansainvälisten kilpailutusten saralla. 

Unicef valitsi Hellonin global innovation partneriksi yli 10.000 hakijan joukosta.

Hellon on myös ainoa yritys, joka on voittanut viisi kertaa palvelumuotoilualan maailmanmestaruuskilpailut, eli Global Service Design Awardin

Vuonna 2019 palkinto voitettiin projektilla, joka tehtiin Mandatumin kanssa financial-sektorille. 

“Toteutuksessa hyödynnettiin Hellonissa rakennettuja algoritmeja mallintamaan sitä, millä kehitysinvestoinneilla saadaan paras tuotto asiakastyytyväisyyteen ja lojaliteettiin. Tämä palkinto nosti esille Hellonin proaktiivista tekoälytyökalujen kehitystä, jota on tehty vuodesta 2017 lähtien, eli paljon ennen tämänhetkistä AI-huumaa.” 

Kaikista kovimpana meriittinä “innovaatioskenessä” Jaakko Wäänänen pitää kuitenkin Fast Companyn New Yorkissa jakamaa vuoden 2022 Innovation by Design -palkintoa

Yaralle tehdyssä toteutuksessa muotoiltiin maatalouden käyttöön ekologinen, mutta taloudellisesti kannattava toimintamalli kiertotalouden keinoja hyödyntämällä.

Hellonin tulevaisuuden visio 

Loppuun täytyy vielä kysyä Jaakko Wäänäseltä, mikä on Hellonin tulevaisuuden visio?

”Jatkamme kunnianhimoista kasvuamme Suomessa ja kansainvälisesti, ja viemme suomalaista osaamista maailmalle – tuoden samalla kansainvälisten huippuyritysten opit suomalaisten asiakkaidemme hyödyksi.” 

Hellonin Ite wiki -profiili

Hellonin verkkosivut