5G tarkoittaa viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoja ja langattomia tietoliikenneyhteyksiä, jotka otetaan laajamittaisesti käyttöön 2020-luvun alussa. 5G:n pilotointi on parhaillaan käynnissä ja ensimmäisten 5G-päätelaitteiden on arveltu tulevan markkinoille vuoden 2019 aikana.
5G -teknologia mullistaa langattomat verkkoyhteydet huippunopeudellaan. 5G:n ansiosta langattomaan verkkoon pystytään liittämään yhä monipuolisemmin erilaisia laitteita, kuten kodinkoneita, robottiautoja tai erilaisia sensoreita. 5G -teknologian myötä erilaiset VR- ja IoT -ratkaisut yleistyvät arkielämässä ja niitä sovelletaan jatkossa yhä useammin myös esimerkiksi logistiikan-, teollisuuden- tai kaupan aloilla.
5G -teknologiaan pohjautuva verkkoyhteys on vakaa ja viiveetön. Sen avulla yhteen langattomaan verkkoon voidaan liittää jopa tuhansia laitteita ilman kapasiteetin heikkenemistä. Lisäksi laitteiden seurannasta tulee nopeampaa. Tämä tarkoittaa nykyistä jouhevampaa tiedonsiirtoa ja 5G:n avulla dataa pystytään myös keräämään nykyistä suurempia määriä. Nykyteknologialla kaikkea älylaitteiden tuottamaa dataa ei ole voitu ottaa talteen, koska niiden tuottamat bittimäärät ovat olleet liian suuria.
5G:n mahdollistama verkon viipalointi tuo mukanaan myös mahdollisuuden tiettyyn käyttötarkoitukseen räätälöityjen yritysverkkojen käyttöönotolle.