Markkinointimixillä (engl. marketing mix) tarkoitetaan markkinoinnin kilpailukeinoista koostuvaa kokonaisuutta, josta käytetään myös nimitystä markkinoinnin neljä P:tä. Nämä neljä eri kilpailukeinoa ovat: price (hinta), product (tuote tai palvelu), place (jakelutie) ja promotion (markkinointiviestintä). Professori ja markkinointikirjailija E. Jerome McCarthy on luonut mallin 1960-luvulla helpottamaan yrityksiä saavuttamaan markkinointitavoitteensa. Mallia hyödynnetään aktiivisesti koulutuksessa vielä tänäkin päivänä ympäri maailman, vaikka se on saanut myös melko paljon kritiikkiä osakseen. Vuosien saatossa markkinoinnin neljän P:n malliin ollaankin ehdotettu myös kolmea täydentävää tekijää: people (ihmiset), physical evidence (fyysiset merkit ) sekä process (prosessit). Tällöin puhutaan 7 P:n mallista. 4 P: mallin voidaan kuitenkin katsoa antavan hyvän peruskäsityksen markkinoinnin lähtökohdista.
Hinta
Hinta on tuotteen tai palvelun ohella hyvin olennainen kilpailukeino. Hinnoittelussa on otettava huomioon monia asioita, kuten miten se vaikuttaa asiakkaan ostokäyttäytymiseen ja toisaalta, miten se vaikuttaa yrityksen brändiin. Tässä yhtälössä onnistuessaan, yritys voi saavuttaa maksimi kokonaistuoton. Hinnoitteluun vaikuttavat pääsääntöisesti kolme eri tekijää: markkinat, kustannukset sekä yrityksen itselleen asettamat tavoitteet.
Markkinat asettavat perus hintatason, joka määrittyy sekä kilpailun seurauksena että kysynnän määrästä. Kustannukset puolestaan muodostavat tuotteen tai palvelun alarajan hinnalle. Tarkoituksena on tuoda yritykselle rahaa, jolloin tuottojen tulee olla suuremmat kuin kustannusten. Yrityksen näkökulmasta hinnan tulisi olla selvästi kustannuksia suurempi, jotta toiminta on tuottoisaa yritykselle. On hyvä siis olla mielikuva siitä, paljonko tuote tai palvelu tarkalleen maksaa yritykselle kaikkine kuluineen. Lisäksi yrityksellä on itselleen asettamat tavoitteet siitä, millaisen mielikuvan he haluavat tarjoamastaan tuotteesta tai palvelusta luoda asiakkaalle. Hinnan suuruus vaikuttaa siihen, minkä arvoisena asiakas kokee tuotteen tai palvelun. Korkea hinta korreloituu parempaan laatuun kun taas matala hinta huonompaan laatuun. Kuitenkin on ymmärrettävä, että eri ominaisuudet ovat tärkeitä kullekin kohderyhmälle.
Tuote
Tuote on mikä vain fyysinen tai abstrakti asia, jolla tyydytetään asiakkaan tarve tai halu. Se voi olla tuote, palvelu, henkilö, tapahtuma, organisaatio tai idea. Yrityksen päätehtävänä on tähdätä asiakaslähtöisyyteen tarjoamalla kohderyhmälle jotain sellaista, mitä he tarvitsevat. Se voidaankin katsoa olevan markkinointimixin tärkein elementti, jonka ympärille muut kilpailukeinot kietoutuvat. Tuotekehitysprosessissa tulee ottaa huomioon seikat, jotka lisäävät tarjottavan tuotteen tai palvelun kysyntää, esimerkiksi asiakkaiden odotukset, käyttötapa ja -paikka, tuotteen tai palvelun ominaisuudet, yrityksen brändi ja kilpailu.
Tuotteet voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan: perinteisiin, uudenlaisiin ja kokonaan uusiin tuotteisiin. Perinteisillä tuotteilla viitataan esimerkiksi päivittäistavaroihin, joita on jo tarjolla laajasti markkinoilla. Uudenlaisilla puolestaan viitataan tuotteisiin, jota on huomattavasti vähemmän markkinoilla, eikä kilpailua ole kovinkaan paljon. Täysin uudet tuotteet nimensäkin mukaan ovat sellaisia, joille ei vielä löydy vastaavaa tarjontaa markkinoilta. Markkinointistrategiaan vaikuttavat tuotteen tunnettuuden lisäksi elinkaaren muoto ja vaihe.
Jakelutie
Jakelutiellä tarkoitetaan myös saatavuutta ja myyntipaikkaa, eli tuotteen tai palvelun ostotapahtuman aikaansaamista. Tämä kilpailukeino pitää sisällään kaikki ne tekijät, joiden avulla tuote tai palvelu kulkeutuu asiakkaalle. Teknologian vakiintumisen myötä, jakelutie voi sijaita myös verkossa erilaisilla alustoilla, mikä on kilpailun kannalta yrityksille hyvin kannattavaa.
Verkossa informaatio kulkee sekunneissa ihmiseltä toiselle, kun taas fyysinen logistiikka vie aikaa. Yrityksen on siis tärkeää ottaa huomioon se, kuinka logistiikka toteutetaan mahdollisimman asiakaslähtöisesti. Verkon ulkopuolella ostotapahtumat vaativat fyysisen sijainnin, missä asiakkaat voivat asioida. Tällöin yrityksen tulee miettiä sijainnin toimivuutta asiakkaan näkökulmasta sekä ostotapahtuman tilan ulkoista ilmettä. Jakelutie on tärkeä kilpailukeino ja sen merkitys on kasvanut valtavasti digitalisaation seurauksena.
Markkinointiviestintä
Markkinointiviestinnällä viitataan yrityksen ulkoiseen viestintään. Sen tarkoituksena on vaikuttaa positiivisesti yrityksen kassavirtaan tuomalla näkyvyyttä ja luotettavuutta yrityksen tuotteesta tai palvelusta. Sillä voidaankin katsoa olevan suuri merkitys yrityksen kilpailukykyyn ja siihen on hyvin kannattavaa panostaa samassa määrin kuin muihinkin yrityksen osa-alueisiin, etenkin jos kyseessä on tuore brändi.
Markkinoinnin tarkoituksena on johdatella tuote tai palvelu potentiaaliselle asiakassegmentille. Yrityksen strategia määrittelee sen, millaista viestinnän tulisi olla. Markkinointiviestinnän keinot voidaan luokitella kuuteen eri osa-alueeseen, joita ovat mainonta, suoramarkkinointi, PR, henkilökohtainen myyntityö, verkkomainonta sekä myynnin edistäminen. Yrityksen on tärkeää tuntea kohdeyleisönsä hyvin ja viestiä siellä, missä asiakkaat sijaitsevat. Verkossa markkinointi viestintä on huomattavasti kustannustehokkaampaa ja kannattavampaa kuin perinteisessä mainonnassa.
Ohessa linkki Paxton/Peterssonin Youtube-videoon aiheesta:
Lisää aiheesta ja linkkejä muihin sivustoihin
Markkinoinnin digitalisoinnin tarjoajayritykset
Markkinointiala on keskellä muutosta – koronavirus on nopeuttanut siirtymää online-mainontaan
Lähteet
Markkinoinnin kilpailukeinot – 7 P:stä aidon kilpailuedun luomiseen