Vaikuttajamarkkinointi (engl. influencer marketing) on yksi markkinoinnin muodoista, jossa informaatio kulkee sosiaalisen median vaikuttajan välityksellä tavoitellulle asiakassegmentille. Vaikuttajat toimivat erilaisilla sosiaalisen median alustoilla kuten esimerkiksi Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä, Youtubessa, LinkedInissä tai blogimediassa. Sosiaalisessa mediassa sisältö tavoittaa kohderyhmän tehokkaasti paikasta ja ajasta riippumattomasti. Vaikuttajamarkkinoinnista on kasvanut kustannustehokkain markkinoinnin muoto, jota hyödynnetään yrityksissä koko ajan kasvavassa määrin.
Sosiaalisen median vaikuttajalla viitataan henkilöön, joka on kaupallisessa yhteistyössä yrityksen kanssa. Yhteistyömuotoja ovat muun muassa tuotearvostelut, arvonnat ja giveawayt sekä affiliate-yhteistyöt. Vaikuttajilla on useimmiten lojaali seuraajakunta, joka reagoi sisältöön ja tekee ostopäätöksiä vaikuttajien toiminnan pohjalta. Yrityksen tavoitteena on kiihdyttää kassavirtaa ja luoda positiivista imagoa tuotteesta tai palvelusta vaikuttajamarkkinoinnin avulla. Sosiaalisen median vaikuttajiksi voidaan katsoa kaikki ne käyttäjät, jotka tuovat lisäarvoa yritykselle sosiaalisen median välityksellä – kaikki vaikuttajat ovat merkittäviä. Sosiaalisen median vaikuttajat voidaan luokitella Suomessa neljään eri tyyppiin : nano-, mikro-, makro- ja megatason vaikuttajiin.
Vaikuttajatyypit
Nanovaikuttajiksi luokitellaan henkilöt, joilla on alle 1000 seuraajaa sosiaalisessa mediassa. Tämä on kaikista uusin vaikuttamismuodoista. Yritys lahjoittaa tuotteen/palvelun vaikuttajalle edullisemmin tai ilmaiseksi kiitoksena yhteistyöstä, mutta muuta rahallista korvausta ei yleensä makseta. Nanovaikuttamisella tavoitetaan erittäin rajattu ja sitoutunut yleisö. Nanovaikuttajilla on vaikutusvaltaa yhteisöissä, harrastuksissa tai naapurustossa.
Mikrovaikuttajiksi luokitellaan alalla toimivat henkilöt, joilla on 1000 – 10 000 seuraajaa sosiaalisessa mediassa. Markkinoijat pitävät mikromarkkinointia hyvänä hinta-laatusuhteeltaan. Heidän seuraajakuntansa katsotaan olevan sitoutuneempaa ja autenttisempaa, kuin suurempien seuraajamäärien omaavilla vaikuttajilla. Mikrovaikuttamisella tavoitetaan suhteellisen rajattu, mutta lojaali kohdeyleisö. He ovat yleisönsä tuntemia tietyn alan tai aiheen asiantuntijoita tai mielipidevaikuttajia.
Makrovaikuttajiksi Suomessa luokitellaan henkilöt, joilla on 10 000-100 000 seuraajaa sosiaalisessa mediassa. Makrovaikuttajat ovat usein rakentaneet maineensa tuottamalla sosiaaliseen mediaan julkista sisältöjä. Heidän kohdeyleisönsä on jo melko laaja, mutta kuitenkin sitoutuneempi kuin megavaikuttajilla. Makrovaikuttajia hyödynnetään usein kohdennutussa mainonnassa, kun halutaan tavoittaa jokin tietty yleisö.
Megavaikuttajiksi luokitellaan käyttäjät, joilla on 100 000 – 1 milj. seuraajaa sosiaalisessa mediassa, eli he ovat muutenkin julkisuudessa tunnettuja henkilöitä. Megavaikuttajien hyödyntäminen tulee yritykselle kaikista kalleimmaksi, mutta sisältö tavoittaa laajimman kohdeyleisön. Megavaikuttajien kohdeyleisö ei ole yleensä yhtä lojaali ja sitoutunut kuin muiden vaikuttajamuotojen seuraajat. Siksi sitä hyödynnetään usein massatuotteiden markkinoinnissa.
Miten valita sopiva vaikuttaja yritykselle?
Yrityksen valitessa sopivaa sosiaalisen median vaikuttajaa, on tärkeää löytää sellainen vaikuttaja, joka sopii sekä arvoiltaan että ominaisuuksiltaan yritykseen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tällöin tulee ottaa huomioon muutkin seikat kuin henkilön vuositulot ja seuraajamäärät.
Tärkeintä on seuraajien sitoutuminen ja suhde vaikuttajaan. Vaikuttajan on oltava kiinnostunut yhteistyöstä muutenkin kuin pelkästään rahallisen hyödyn takia. Yksi olennaisimmista tekijöistä yhteistyön toimivuuden kannalta on halutun kohderyhmän tavoittaminen. Yrityksen tulee tehdä taustatyötä ennen vaikuttajan valitsemista. Oleellista on löytää vaikuttaja, jonka sisältö kohdentuu juuri heidän tuotteelleen tai palvelulleen optimaalisimmalle yleisölle. B2b-tyyppiset kaupalliset yhteistyöt ovat myös yleistymässä nykypäivänä. Niissä vaikuttaa enemmän sisällön laatu kuin monien silmäparien tavoittaminen.
Lisää aiheesta ja linkkejä muihin sivustoihin
Vaikuttajamarkkinointi haltuun: kolme vinkkiä vaikuttajayhteistyöhön
Vaikuttajamarkkinointi sosiaalisessa mediassa
Lähteet
Liu, B. F., Jin, Y., Briones, R. & Kuch, B. 2012. Managing turbulence in the blog- osphere: Evaluating the blog-mediated crisis communication model with the American Red Cross. Journal of Public Relations Research, Vol. 24 (4), 353–370.