Pelillistäminen (eng. Gamification) on palvelusuunnittelun osa-alue, joka tarkoittaa peleistä tuttujen dynamiikkojen ja mekaniikkojen soveltamista eri ympäristöihin, kuten koulutukseen, teknologiaan, asiakaskokemuksiin ja työhön.
Pelillistämisellä on monia tarkoituksia. Sen avulla voidaan edistää ihmisten sitoutumista, osallistumista ja kiinnostusta ympäristöihin hyödyntämällä peliä muistuttavia ominaisuuksia, jotka tekevät kokemuksesta miellyttävän ja elämyksellisen. Pelillistäminen voi antaa käyttäjälle mukavamman, helpomman ja tutumman käyttökokemuksen sekä auttaa uuden oppimisessa ja tiedon sisäistämisessä.
Digitaalisissa palveluissa pelillistämistä hyödynnetään niin kuluttaja- kuin työelämäsovelluksissakin erilaisin tavoin. Pelillistäminen ei suoraan tee sovelluksista tai muista ympäristöistä peliä muistuttavia, vaan se lisää niihin pelimäisiä elementtejä, joiden tarkoituksena on tehdä kokemuksesta houkuttelevampi tai miellyttävämpi.
Tyypillisiä pelillistämisen käyttöpaikkoja ovat esimerkiksi markkinointi, liikunta ja terveys, työympäristöt, joukkoistaminen, opetus ja koulutus, politiikka ja online-rahapelaaminen. Monet uudet pelipalvelut verkossa verkossa hyödyntävät pelillistämismekaniikoita palveluissaan erottuakseen kilpailijoistaan ja houkutellakseen asiakkaita.
Keinoja joilla sovelluksia voidaan pelillistää ovat esimerkiksi pisteet, saavutukset, tasot, käyttäjien välinen vertailu, pelihahmoja muistuttavat avatarit, tiimikaverit, edistymispalkit, kunniamerkit ja palkinnot, tulostaulut ja virtuaalinen valuutta.
Hyvä esimerkki pelillistämistä työelämässä hyödyntävästä sovelluksesta on myyntiputken hallintajärjestelmä Pipedrive, joka palkitsee diilin voittaneen työntekijän pienellä hauskalla animaatiolla, jonka tarkoituksena on tehdä diilien klousaamisesta elämyksellisempää. Sen lisäksi käyttäjiä motivoidaan myös työntekijöiden välisillä vertailuilla ja tilastoilla.