Jakamistalous (eng. sharing economy) viittaa yhteisölliseen talouteen, jossa hyödykkeet lainataan, vuokrataan tai jaetaan yksityishenkilöiden tai organisaatioiden välillä niiden ostamisen sijasta. Jakamistaloudesta käytetään myös muita rinnakkaisia termejä, kuten vertaistalous, vaihdantatalous ja välitystalous.
Jakamistalous on tuore ilmiö ja liike, joka pyrkii yhdistämään digitalisaation mukanaan tuomat mahdollisuudet vanhoihin yhteisöllisiin toimintatapoihin. Alustatalous on tiiviisti yhteydessä jakamistalouteen, sillä digitaaliset alustat mahdollistavat aiempaa tehokkaammalla tavalla hyödykkeiden jakamisen useiden ihmisten välillä, ja ovat edistäneet jakamistalouden levittymistä merkittävästi.
Jakamistalouden keskeinen etu on rahan säästäminen. Kun hyödykettä ei joudu ostamaan itselleen, siihen kulutettu rahamäärä on tietenkin paljon pienempi. Monet jakamistalouden sovellutukset tarjoavat myös yksityishenkilöille helppoja ja joustavia tapoja hankkia lisätuloja. Lisäksi jakamistaloudella voi olla positiivisia ympäristövaikutuksia, kun tuotteita jaetaan, korjataan ja kierrätetään uuden ostamisen sijasta. Jakamistoiminta voi myös edistää ja luoda uusia sosiaalisia verkostoja siihen osallistuvien ihmisten välille.
Yksi tunnetuimmista jakamistaloutta hyödyntävistä yrityksistä on asunnonvuokrauspalvelu Airbnb. Muita tunnettuja palveluita ovat esimerkiksi kyytipalvelut Uber ja Lyft sekä autojen vertaisvuokrauspalvelu Blox Car. Kaikki jakamistalouden yritykset ja organisaatiot eivät ole voittoa tavoittelevia, vaan jakamistalouteen kuuluvat myös esimerkiksi taloyhtiöiden yhteiskäyttöautot, naapuruston aikapankit tai vaikkapa ruokaosuuskunnat.
Lähteet: