HR-analytiikka (engl. people analytics) tarkoittaa henkilöstöön ja liiketoimintaan liittyvien avaintietojen yhdistelemistä ja analysointia. Se on tiedolla johtamisen työkalu, jonka tarkoituksena on tuottaa tarkempaa tietoa henkilöstöä ja liiketoimintaa koskevien päätösten tueksi.
Tässä oppaassa kerromme, mitä on HR-analytiikka ja millaisia hyötyjä se voi tuoda liiketoiminnalle.
Lue myös artikkelimme Perustuvatko henkilöstöä koskevat päätöksenne oikeaan tietoon? – HR-analytiikka on tulevaisuuden menestystekijä.
Mihin HR-analytiikkaa tarvitaan
Suuri osa yrityksistä on asiantuntijaorganisaatioita, joissa yrityksen tulos on riippuvainen sen työntekijöistä. Henkilöstön osaaminen, luovuus ja sitoutuminen vaikuttavat keskeisesti yrityksen toimintaan. Henkilöstöä voidaan siis sanoa jopa yrityksen tärkeimmäksi voimavaraksi.
Hyvinvoiva työyhteisö on innovatiivinen, rohkea ja valmis oppimaan uutta, sitoutuu työhönsä ja sairastaa vähemmän. Tämä heijastuu yritykselle monina hyötyinä, kuten asiakastyytyväisyytenä, parempana suorituskykynä ja tuottavuuden kehittymisenä. Henkilöstön hyvinvointia kannattaa siis kehittää, ja siinä tärkeä työkalu on HR-analytiikka.
HR-analytiikka mahdollistaa henkilöstöpääoman kehittämisen kustannustehokkaasti. Sen avulla aineettomat voimavarat voidaan muuttaa numeerisiksi ja mitata henkilöstöön tehtyjen panostusten tuloksia.
Tyypillisiä HR-analytiikassa hyödynnettäviä tietoja ovat muun muassa henkilöstön vaihtuvuus, palkkaus, työtunnit, rekrytoinnit, koulutus, työsuhteiden laatu, sairauspoissaolot sekä työntekijöiden tyytyväisyys. Näitä ja muita datapisteitä yhdistelemällä ja analysoimalla saadaan tietoa, joka palvelee tietoon perustuvaa strategista päätöksentekoa ja auttaa ennustamaan muutoksia henkilöresursseissa.
HR-analytiikan avulla voidaan muun muassa:
- Tunnistaa rekrytoinnin tarve ja edistää strategisempaa rekrytointia
- Ennustaa muutoksia henkilöstön koulutus- ja osaamisvaatimuksissa
- Tunnistaa työntekijöiden joukosta parhaat suoriutujat tai tuen tarpeessa olevat
- Löytää henkilöstön hyvinvointiin ja sitoutuneisuuteen vaikuttavat avaintekijät
- Tunnistaa erityistä huomiota tarvitsevat henkilöt, osastot tai toiminnot
HR-analytiikka siis mahdollistaa monipuolisen tiedon tuottamisen henkilöstöstä, sen osaamisesta ja tarpeista. Näitä tietoja voidaan hyödyntää organisaatiossa sekä ylemmän johdon että lähijohdon tasolla.
Miten hyödyntää HR-analytiikkaa
HR-analytiikka avaa yrityksille monia mahdollisuuksia tiedolla johtamiseen. Henkilöstöön liittyvää dataa ei kuitenkaan vielä monissa yrityksissä käytetä järjestelmällisesti päätöksenteon tukena.
HR-analytiikan käyttötavat ja -kohteet riippuvat organisaation omista tarpeista, eikä yhtä oikeaa ratkaisua HR-analytiikan hyödyntämiseen ole.
Yrityksen on mietittävä, mihin kysymyksiin se etsii vastausta ja millaisia asioita se haluaa HR-analytiikan avulla kehittää. Lähestymistapa voi olla erilainen riippuen siitä, halutaanko vaikkapa parantaa henkilöstön sitoutuneisuutta, kartoittaa rekrytoinnin kohteita tai selvittää henkilöstön koulutustarpeita. HR-analytiikkaa voidaan hyödyntää niin suuryrityksissä kuin pienemmissäkin organisaatioissa.
Hyvä ensimmäinen askel HR-analytiikan hyödyntämiseen on tutustua HR-prosessien osaajayrityksiin ja ohjelmistoihin, tai HR-referenssitoteutuksiin ja suosituksiin.