Yrityksillä voi olla usein tilanteita, jolloin lainan ottaminen on ainoa vaihtoehto. Kulut juoksevat jatkuvasti, mutta tulot saattavat tulla tipoittain, jolloin väliaikainen akuutti kassavaje saattaa yllättää. Varsinkin yritystoiminnan alkuvaiheessa täytyy usein tehdä investointeja, mutta tuloja ei välttämättä ole vielä ollenkaan tai ne ovat vähäisiä. Toiminnassa saattaa tapahtua yllättäviä laiterikkoja tai tarve parantaa tuotantoedellytyksiä.
Syitä voi olla lukemattomia, mutta yrittäjän ei kannata myöskään pelätä lainanottoa liikaa. Joissain tilanteissa yrittäjä häviää pidemmän päälle rahaa, mikäli ei uskalla ottaa lainaa.
Tässä artikkelissa esittelemme yrityslainan ottamisen hyviä ja huonoja puolia.
Yrityslainan ottamisen hyvät puolet
Yrityslainan ottamisessa on useita hyviä puolia, mutta silti lainan ottaminen on aina iso askel, jota kannattaa harkita tarkasti ennen päätöksen tekemistä.
Joissakin tilanteissa lainan ottaminen on toimiva vaihtoehto. Seuraavaksi listaamme joitakin lainanoton hyvistä puolista:
Yrityslainan hakeminen on helppoa
Tänä päivänä yrityslainan hakeminen on huomattavan helppoa, sillä verkosta löytyy useita lainavertailupalveluita, kuten Matchbanker. Näillä sivustoilla lainojen vertailu on helppoa, sillä lainan tärkeimmät tekijät ja ehdot on selvästi lueteltu ja linkeistä pääsee suoraan hakemaan lainaa. Lainan haun jälkeen lainatarjous tulee nopeasti ja mikäli se on myönteinen, niin lainaraha saattaa hyvin olla tilillä jopa jo saman päivän aikana.
Yrityslaina antaa mahdollisuuden tehdä kalliita investointeja
Yrityksien on alasta riippumatta silloin tällöin pakko tehdä kalliita investointeja. Syynä saattaa olla tuotannon lisääminen tai parantaminen, tai sitten jonkun olemassaolevan laitteen käyttöikä menee umpeen. Toiminnan laajentaminen voi tietää tulevaisuudessa tulojen kasvamista, mutta aluksi yrityksellä täytyy olla rohkeutta investoida. Tällaista investointia varten yrityslaina on vaihtoehto, tavoitteena se, että kasvaneilla tuloilla pystyy kattamaan korkokulut.
Laina voi tietyssä tilanteissa olla varteenotettava rahoitusvaihtoehto
Pienten yritysten kassatilanne on usein heikohko ja suuret yllätykset tuovat vaikeuksia. Kassan parantaminen lainarahalla on riskittömämpää tilanteessa, jossa kassatilanne on paranemassa tulevaisuudessa esimerkiksi sen johdosta, että tulevaisuudessa asiakkaalta on tulossa suurempi tilitys.
Yrityslainan ehdot on hyvä tarkistaa
Lainaaminen tietää aina kuluja, mutta yrityslainaa hakiessa ehdot voivat olla myös kohtuullisia. Varsinkin, jos etukäteen on tehnyt lainavertailua, joka on tänä päivänä nopeaa tehdä vertailuun keskittyvien sivustojen ansiosta.
Lainojen yhdistäminen pienentää kokonaiskuluja
Yrityksillä on usein useampi laina samaan aikaan päällä. Näiden lainojen yhdistäminen vähentää yleensä kokonaiskuluja, sillä erilaiset käsittelymaksut yleensä pienenevät. Tämän lisäksi maksujen koordinointi ja budjetointi on helpompaa, kun lainat käsitellään samassa yhteydessä ja esimerkiksi eräpäiviä on vain yksi.
Yrityslainan ottamisen huonot puolet
On turha kiistää, etteikö yrityslainan ottamisessa, kuten muidenkin lainojen ottamisessa, olisi myös huonoja puolia. Näiden kanssa eläminen onnistuu hyvällä ja realistisella suunnittelulla sekä tarkalla taloudenpidolla.
Lainan maksaminen tuo yrityksen budjettiin menoja
Lainoilla on usein pitkähkö maksuaika, mutta tämä tarkoittaa sitä, että laina näkyy yrityksen liikevaihdossa pitkiä aikoja ja vaikuttaa yrityksen talouteen myös pitkään. Tämä asia tulee huomioida jo lainanhakua suunnitellessa.
Yrityslaina tuo aina myös lisäkuluja
Lainaehdot yrityslainoissa voivat olla hyvät, mutta joka tapauksessa lainasta täytyy aina maksaa korkoa ja mahdollisesti myös muita kuluja. Tämä rasittaa luonnollisesti lainan ottaneen yrityksen taloutta. Lisäkuluihin tulee varautua budjetissa esimerkiksi tuotteiden tai palveluiden hintoja tarkistamalla, sekä myynnin tehostuksella.
Lainarahan käytössä on riskejä
Jos lainarahaa käyttää uuteen investointiin tai yrityksen laajenemiseen, on hyvä sisäistää, että riski on aina olemassa. Mikäli uusi investointi tai laajennus ei toimikaan toivotulla tavalla, täytyy laina silti maksaa takaisin. Tästä syystä lainan hakemista suunnitellessa täytyy punnita tarkkaan todennäköisyydet riskin realisoitumiselle. On hyvä olla myös varasuunnitelma lainasta selviytymistä koskien, mikäli investointi tai laajennus ei tuokaan toivottua tulosta.