Alustatalous (engl. platform economy) tarkoittaa taloudellista, yhteiskunnallista ja sosiaalista toimintaa, jossa olennaisessa asemassa ovat internet-infrastruktuurin varaan rakennetut palvelut. Tietotekniikan mahdollistamaa toimintaympäristöä kutsutaan alustaksi ja sillä tapahtuvaa toimintaa alustataloudeksi.
Alustatalous haastaa perinteiset toimialat
Esimerkkejä tunnetuista alustatalouden toimijoista ovat muun muassa Uber, Lyft, Airbnb ja Amazon, jotka tuovat markkinoiden eri osapuolet yhteen toteuttamaan alustalla liiketoimintaa. Alustatalouteen kuuluvat myös teknologia-alustat, joiden varaan muut toimijat voivat rakentaa palveluita ja tuotteita, kuten Googlen tai Microsoftin alustat.
Alustatalouden merkitys kasvaa jatkuvasti, ja sen nopea leviäminen on internetin ja teknologian kehittymisen ansiota. Alustatalous mahdollistaa uudenlaiset, globaalisti skaalautuvat digitaaliset tuote- ja palveluinnovaatiot yli perinteisten toimialarajojen. Se palvelee loppukäyttäjiä entistä suoremmin ja välittömämmin, ja riittävän suuren ekosysteemin alustansa ympärille kerännyttä yritystä on vaikeaa lähteä haastamaan. Mitä useampi alustaa käyttää, sitä arvokkaampi siitä muodostuu kaikille käyttäjille. Näin alustatalouteen pohjautuva yritystoiminta voi vallata markkinatilaa perinteisillä tavoilla toimivilta yrityksiltä ja saavuttaa jopa määräävän markkina-aseman, kuten on käynyt esimerkiksi Googlelle hakukoneena tai YouTubelle videonjakopalveluna.
Alustastrategia
Alustatalouden eteneminen on ollut otsikoissa erityisesti kuluttajapalveluihin liittyen. Woltin ja Foodoran tai vaikkapa Uberin ja Lyftin välinen kilpailu käy kuumana, ja kuluttajat omaksuvat nopeasti uusia alustapohjaisia kuluttamisen malleja. Alustatalouden nousu koskee kuitenkin kaikkia toimialoja, ja siihen valmistautuakseen jokaisen yrityksen tulisi luoda itselleen alustastrategia.
Alustastrategiassa yritys määrittelee vastauksen ensisijaisesti kahteen kysymykseen: mikä on yrityksen strategia oman alustan rakentamisessa ja mikä on sen strategia toimialan markkinapaikoilla. Muiden alustojen hyödyntäminen liiketoiminnan tehostamiseen on lähtökohtaisesti vaivattomampaa kuin oman alustan luominen, sillä oma alusta usein vaatii koko liiketoimintamallin uudistamista.
Alustatalouden pelisäännöt
Yhtenäisen toiminnan varmistamiseksi moniin alustamalleihin on rakennettu palveluita ja käytäntöjä, jotka ohjaavat ja helpottavat toimijoiden kytkeytymistä niihin. Näitä pelisääntöjä kutsutaan termillä boundary objects tai boundary resources, ja ne jaetaan yleensä yhteistoiminnallisiin ja teknisiin.
Yhteistoiminnallisia rajaresursseja ovat erilaiset sopimukset ja pelisäännöt, jotka rajaavat alustoilla toimimista. Teknisiä rajaresursseja ovat esimerkiksi ohjelmointirajapinnat (application programming interface eli API) ja ohjelmistokehitysalustat (software development kit eli SDK). Ne varmistavat datan teknisen liikkuvuuden ohjelmistomoduulien ja alustojen osajärjestelmien välillä.
Ite wikin yrityshaku listaa Microsoft-teknologian ja muiden teknologiaperheiden osaajayritykset, referenssit ja julkaisut.
Aiheesta muualla ja linkkejä muihin lähteisiin:
- Wikipedia: Alustatalous
- Finanssialalle
- Esimerkki digitaalisesta alustasta: YouTube
- EK: Viikon kysymys: Mitä on alustatalous?
- Markkinapaikat ja alustat tulevat jokaiselle toimialalle – Alustatalouden aikana tarvitaan alustastrategia
- Suurten yritysten verkkokauppa-alustoissa yksi on ylitse muiden – Suomen suosituimmat verkkokauppateknologiat