Freelance-ohjelmistokehitys on joustava tapa teettää eri kokoisia, kertaluontoisia tai satunnaisia kehitystöitä ilman tarvetta rekrytoida ohjelmisto-osaajaa. Freelance-ohjelmistokehitykseen sisältyy kuitenkin myös riskejä, jotka on otettava huomioon projektin suunnittelussa.
Freelancer on vapaa, vailla vakituista työsuhdetta töitä tekevä henkilö, jolla voi olla samanaikaisesti useita työnantajia tai toimeksiantajia. Ohjelmistokehittäjä puolestaan tuottaa koodia erilaisissa kehityshankkeissa.
Freelancer voi tehdä töitä yrittäjänä tai työsuhteessa, yleensä kuitenkin työn tilaavan yrityksen johdon ja valvonnan alaisena. Freelancerit voivat työskennellä palkansaajina freelance-verokortilla tai yksityisenä elinkeinonharjoittajana toiminimellä tai osakeyhtiöllä. Suosittuja freelancer-työn kohteita ovat ohjelmisto- ja webkehityksen, graafisen suunnittelun, kirjoittamisen ja kääntämisen palvelut.
Freelanceriksi ryhdytään usein korkeamman palkan toivossa, pakon edessä töiden saamiseksi, tai sivutyönä muun työn ohessa. Iso osa Ohjelmistokehitystä tarjoavista Freelancereista onkin tosiasiassa työllistettyjä joko yrittäjänä tai työntekijänä ja osaavan freelancerin löytäminen voi osoittautua haastavaksi.
Freelance-ohjelmistokehityksen edut ja riskit
Ohjelmistokehityksen teettämisessä freelance-työnä on sekä etuja että haittoja, ja freelancer-ohjelmistokehittäjää palkatessa kannattaa harkita, soveltuuko projekti freelancer-toimeksiannoksi.
Freelancerin palkkaaminen on joustava tapa löytää yrityksen ulkopuolista työvoimaa silloin, kun työntekijän palkkaaminen ei ole mahdollista tai kannattavaa. Ulkopuolinen osaaja voi katsoa toimintaa uudesta näkökulmasta ja tuoda organisaatioon mukanaan tuoreita näkemyksiä sekä ammattitaitoa. Freelancerista myös pääsee yleensä helposti eroon, kun kehitystyö on valmis, tai jos työn laatu ei vastaa toivottua.
Kovasta ohjelmistokehitys-osaamisesta täytyy varautua maksamaan niin Suomessa kuin ulkomaillakin kunnollinen palkka tai korvaus. Kotimaiset ohjelmistoalan freelancerit ovat yleisesti ottaen erittäin osaavia, mutta heitä voi olla vaikeaa löytää ja he saattavat olla jo täystyöllistettyjä. Toisaalta freelanceriksi voi ryhtyä myös ilman minkäänlaista kokemuspohjaa. Referenssityöt ja suosittelijat ovatkin keskeisessä roolissa ohjelmistokehityskumppanin valinnassa.
Ulkomaisen freelance-työn teettämisen haasteita ovat laadun epätasaisuus, tarjolla olevien työntekijöiden vaihteleva osaamistaso ja osaavan työvoiman löytäminen. Kansainvälisten freelance-sivustojen tarjonta on laajaa mutta sekalaista, joten hyvän työntekijän etsimiseen voi joutua näkemään vaivaa. Ulkomaista freelanceriä käytettäessä kannattaa varautua kommunikaatio-ongelmiin, ja myös epäonnistumisiin työn vaihtelevan laadun johdosta. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä yksinkertaisemmasta projektista on kyse, sitä paremmin freelancerin käyttö siihen soveltuu. Esimerkiksi logon suunnittelu on työnä melko helppo ja riskitön, mutta jo verkkosivujen suunnittelu sisältää yleensä paljon liikkuvia osia, jotka nostavat kehityshankkeen vaatimustasoa.
Osa kansainvälisistä freelance-sivustoista pyrkii takaamaan työntekijöiden tason seulomalla halukkaat työntekijät tai tarjoamalla toimeksiantajille kuratoituja freelancer-tiimejä, mutta näistä lisäpalveluista joutuu usein pulittamaan lisämaksuja.
Askeleet onnistuneeseen freelance-projektiin
Freelancer-työksi sopivat parhaiten selkeät projektit, joissa toimeksiantaja ymmärtää aihetta hyvin itsekin.
Freelance-hankkeissakaan ei säästy projektijohtamiselta: toimeksiantajan on valmistauduttava ohjaamaan ja valvomaan työtä sekä tiedettävä, mitä on tilaamassa. Onnistunut lopputulos edellyttää toimivaa vuoropuhelua työntekijän kanssa.
Mistä freelancer?
Freelancereita ohjelmistokehitykseen voi löytää verkosta freelancer-kauppapaikoilta, jotka yhdistävät toimeksiantajat ja työntekijät toisiinsa, ja tarjoavat usein mahdollisuuksia työpaikkailmoitusten julkaisuun, arvioiden ja suositusten antamiseen, turvallisiin maksutapoihin sekä design-kilpailujen järjestämiseen. Työntekijät näillä sivustoilla ovat pääsääntöisesti ulkomaalaisia, usein esimerkiksi intialaisia tai filippiiniläisiä, ja asiointikieli englanti.
Suomalaisten ohjelmistoalan freelancerien sekä ohjelmistoyritysten tiedot löydät Ite wikin yrityshausta ja toteutukset ja suositukset referenssihausta.