Hakukonemarkkinointi (engl. search engine marketing tai SEM) on merkittävä osa digitaalista markkinointia ja sen tarkoituksena on edistää verkkosivuston löydettävyyttä hakukoneissa. Mitä helpommin sivusto on löydettävissä internetin hakukoneissa, sitä enemmän se saa verkkoliikennettä osakseen. Parhaassa tapauksessa kävijöistä tulee maksavia asiakkaita. Yrityksen on kannattavaa panostaa potentiaalisten kävijöiden tavoittamiseen hakukoneissa, sillä sekä kuluttaja- että yritysasiakkaat etsivät jatkuvasti tietoa hakukoneista ostopäätöksiä tehdessään.
Esimerkiksi tästä linkistä voit käydä testaamassa, miten hyvin yrityksesi on hakukoneoptimoitu: https://seoseon.fi/opiskele/hakukoneoptimointi/.
Yritys pystyy hankkimaan näkyvyyttä sivustolleen kahdella eri tavalla, joita ovat hakukoneoptimointi ja hakusanamainonta. Päämäärä molemmilla on sama, eli nostaa sivuston sijoittumista hakukoneissa ja tavoittaa sen avulla mahdollisimman paljon kävijöitä verkkosivustolle. Haku tapahtuu käyttämällä erilaisia hakusanoja tai lausekkeita, jotka kuvaavat käyttäjän etsimiä sisältöjä.
Markkinointikeinosta riippuen hakutulokset näkyvät joko luonnollisina hakutuloksina Googlessa tai maksettuina mainoksina. Hakukonemarkkinoinnin muotoa valitessa yrityksen kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka nopeasti halutaan tuloksia ja mikä on käytettävissä oleva budjetti. Näin yritys saavuttaa tavoitteensa tehokkaimmin.
Hakukoneoptimointi
Hakukoneoptimointi (engl. search engine optimisation tai SEO) tarkoittaa prosessia, jonka avulla suunnitellaan, toteutetaan ja ylläpidetään verkkosivuja hakukoneille helposti löydettävällä tavalla. Sitä voidaan pitää toisena hakukonemarkkinoinnin muodoista ja hakusanamainonnasta poiketen hakukoneoptimoinnilla sivusto saadaan näkymään luonnollisena hakutuloksena, ei maksettuna mainoksena. Prosessina hakukoneoptimointi on aikaa vievää, mutta tarjoaa paljon hyötyjä yritykselle. Laadukkaat sisällöt säilyvät verkossa ja parhaassa tapauksessa tuottavat kävijävirtaa sivustolle pitkällä aikavälillä.
Ensimmäinen oleellinen vaihe hakukoneoptimoinnissa on hakusanatutkimus. Se paljastaa, millä hakusanoilla Googlen käyttäjät etsivät tietoa. Hakusanatutkimuksen pohjalta yritys saa käsityksen siitä, millaisia hakusanoja on kannattavinta käyttää ja millaista sisällön tulisi olla, jotta se vastaisi käyttäjien tarpeita parhaiten. Tästä käytetään nimitystä sisältöoptimointi. Tekninen hakukoneoptimointi sujuvoittaa sivustojen löydettävyyttä hakukoneissa poistamalla esteitä ja auttamalla Googlea ymmärtämään sisältöä paremmin. Sivustolle vievät linkit muilla sivustoilla ovat myös suuri osa hakukoneoptimointia. Niiden avulla välitetään tietoa Googlelle siitä, että muut käyttäjät ovat kiinnostuneita sisällöstä.
Kuten lähes kaikki markkinoinnin muodot, myös hakukoneoptimointi tuottaa kustannuksia yritykselle. Välttämättömiä kuluja ovat esimerkiksi SEO-konsultin palkkio työstä, uusien sisältöjen tuottaminen ja julkaisu sivustolle sekä teknisten muutosten aiheuttama ohjelmistotyö. Lisäksi ylimääräisiä kuluja saattaa tulla esimerkiksi linkkien hankinnasta. Hakukoneoptimoinnista aiheutuvat kulut pitävät sisällään paljon muutakin kuin vain SEO-toimiston laskun. Kokonaiskustannukset vaihtelevat suuresti ohjelmointityöstä ja sisällöntuottamisprosessista riippuen.
Hakusanamainonta
Hakusanamainonta (search engine advertising tai SEA) on hakukoneissa tapahtuvaa maksullista mainontaa. Mainokset voivat näkyä käyttäjälle esimerkiksi priorisoituina hakutuloksina tai erillisinä bannereina sivun laidassa. Näitä kutsutaan nimillä hakusanamainos tai maksu per klikkaus -mainos (pay-per-click, eli PPC). Se on yritykselle helppo ja nopea tapa saada sivustolleen näkyvyyttä. Hakusanamainonnalla sisältö voidaan kohdentaa käyttäjille tarkasti, jolloin se tarjoaa erinomaisen hinta-laatu -suhteen. Markkinointiin laitetut resurssit voidaan kohdentaa juuri sinne, mistä ne tuovat suurimman hyödyn yritykselle.
Hakusanamainonnan hinta vaihtelee laajasti. Mainonnasta koituvat kulut voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: hakusanamainontaa tekevän toimiston työpalkkioon sekä hakusanamainonnan mediakustannuksiin Googlelle, joka on kaikista kuluista suurin. Kustannuksia saattaa tulla myös maksettavaksi esimerkiksi mainonnan hallinnasta ja optimointiin käytettävistä ohjelmistoista. Asiakas, eli mainostaja ilmoittaa haluamansa budjetin toimistolle, jonka puitteissa heidän on mainostettava tuotetta tai palvelua. Hakusanamainonnan hinnoittelu tapahtuu dynaamisesti ja klikkauksen hinta määrittyy hakusanojen perusteella esimerkiksi kymmenestä sentistä kymmeneen euroon. Sen vuoksi budjettia saatavista klikkauksista on vaikeaa määritellä etukäteen, mutta hakusanamainonnan konsultit osaavat auttaa arvioimaan toimialan ja sanaston perusteella, minkä kokoinen budjetti olisi sopiva tavoitteiden saavuttamiseksi.
Aiheesta muualla:
Lähteet:
Hakukoneoptimointi (SEO) – 10 vinkin muistilista
Hakusanamainonta vai hakukoneoptimointi – näin valitset oikein!