Hakukoneoptimointi (engl. SEO eli search engine optimization) viittaa toimenpiteisiin, joita tehdään yksittäisen verkkosivun tai kokonaisen verkkosivuston hakukonenäkyvyyden parantamiseksi. Tavoitteena on saada sivusto mahdollisimman korkealle hakutuloksiin hakukoneessa ja näin hankittua verkkoliikennettä sivustolle. Hakukoneen kautta verkkosivuille päätyneitä kävijöitä kutsutaan orgaaniseksi liikenteeksi.
Googlen ja muiden hakukoneiden algoritmit käyttävät suurta joukkoa erilaisia muuttujia määrittelemään verkkosivustojen relevanttiutta käytetyille hakutermeille. Hakukoneoptimointi tähtää verkkosivun sisällön suunnittelemiseen siten, että se on mahdollisimman hakukoneystävällinen. Käytännössä tämä voi tarkoittaa muun muassa sivuston ulkoasun, tekstisisällön, avainsanojen, latausnopeuden ja muiden ominaisuuksien suunnittelemista sellaisiksi, että ne täsmäävät hakukoneiden kriteereihin.
Hakukoneoptimointi tähtää yleensä pääosin Google-näkyvyyden hankkimiseen, sillä Google on maailman ylivoimaisesti eniten käytetty hakukone. Google-näkyvyys on erittäin tärkeä osa yritysten digitaalisen markkinoinnin ja viestinnän strategiaa, sillä niin kuluttaja- kuin yritysasiakkaatkin etsivät ostopäätöksiensä tueksi tietoa Googlesta jatkuvasti.
Lue myös konversio-optimoinnista: miten hakukoneen kautta verkkosivustolle päätyneet käyttäjät saadaan toimimaan, kuten yritys toivoo.
Hakukoneoptimointi voidaan jakaa ns. white hat- ja black hat -optimointiin. White hat-hakukoneoptimointi tarkoittaa sellaisia toimenpiteitä, jotka ovat hakukoneiden hyväksymiä ja suosittelemia. Black hat-optimointi taas viittaa keinoihin, joilla pyritään hankkimaan liikennettä hakukoneiden ohjeissa kielletyillä keinoilla. Black hat-optimointi ei pidemmällä tähtäimellä kannata, sillä Google voi rankaista siihen syyllistyneitä verkkosivuja poistamalla ne hakutuloksista.
Ite wiki listaa digitaalisen markkinoinnin tarjoajayritykset, referenssit ja julkaisut.
Keskeisiä hakukoneoptimointitapoja
Hakukoneiden algoritmit ovat varjeltuja liikesalaisuuksia, ja niitä päivitetään jatkuvasti. Alalla käydään jatkuvaa keskustelua erilaisten hakukoneoptimointimenetelmien paremmuudesta. Tietyt keskeiset hakukoneoptimointitavat ovat kuitenkin tiedossa, ja alla on lista usein suositelluista keskeisistä tavoista.
Yleisesti ottaen hyvin hakukoneoptimoitu verkkosivu on käyttäjäystävällinen, sisältää laadukasta, informatiivista sekä uniikkia sisältöä hyvillä avainsanoilla, latautuu nopeasti, on optimoitu sekä tietokoneelle että mobiililaitteille ja siihen on linkitetty toisilta laadukkailta verkkosivuilta.
Nopeus
Google suosii nopeasti latautuvia verkkosivuja, koska ne parantavat käyttäjäkokemusta verkossa. Väitettä tukevat myös tilastot siitä, miten nopeasti käyttäjät tuskastuvat hitaasti latautuviin sivuihin.
Mobiilioptimointi
Jo puolet internetin liikenteestä muodostuu mobiilikäyttäjistä. Mobiilipäätelaitteille optimoidut ja mobiilissa nopeasti latautuvat sivustot pääsevät hakutuloksissa etusijalle.
Sivuston ikä
Google arvostaa vanhoja sivustoja. Noin 60 % Googlen parhaista hakutuloksista on yli kolme vuotta vanhoja. Sopivan jo olemassa olevan domainin ostamista voi harkita, mutta vanhuuden tuoma hyöty voi nollaantua, jos sivuston sisältö ja whois-tiedot muuttuvat äkillisesti.
Avainsanat
Googlen hakualgoritmi nojaa avainsanoihin. Ne ovat sanoja ja fraaseja, joilla käyttäjät hakevat sisältöä Googlesta, sekä sanoja joilla kuvaillaan sivuston sisältöä.
Sivuston päämäärä sanelee millaisia ovat hyvät avainsanat. Laatu on tärkeämpää kuin määrä, sillä avainsanat eivät vain lisää sivuston liikennettä, vaan myös kohdistavat hakutulokset oikeille käyttäjille. Tarkka kohdistus on erityisen tärkeää b2b-yrityksille. Runsas liikenne sivustolla ei merkitse mitään, jos kävijät eivät ole potentiaalisia asiakkaita.
Optimoidut HTML-elementit
Avainsanojen sijoittaminen sivuston HTML-elementteihin on perinteistä hakukoneoptimointia. Sivuston title-tagi on yleensä ensimmäinen rivi, joka Google-hakutuloksissa sivustosta näkyy. Sen tulisi olla joka sivulla uniikki ja kuvata sivun sisältöä. Myös header-tagit, meta-description-tagit ja kuvien tagit tehostavat sivuston sijoitusta hakutuloksissa.
Käyttäjän ajankäyttö sivustolla
Google käyttää algoritmia nimeltä RankBrain arvioidakseen sivujen käyttäjäkokemusta ja tätä kautta arvioimaan sivun laatua. Algoritmi kiinnittää huomiota siihen, kuinka moni klikkaa sivustoa hakutuloksissa, moniko poistuu sivustolta välittömästi sen avattuaan ja kauanko aikaa sivustolla käytetään.
Käyttäjäystävällinen sisältö
Kielioppivirheet, rikkinäiset linkit ja pilkut väärissä paikoissa karkottavat paitsi ihmiset, myös hakukoneen. Hyvä otsikointi ja laadukas, jokaisella sivulla uniikki sisältö houkuttelee käyttäjän viettämään aikaa sivustolla ja klikkailemaan siellä olevia linkkejä, mikä saa hakukoneen tulkitsemaan sivuston käyttäjäkokemuksen hyväksi. Sivuston sisällön on oltava tasaisen laadukasta, sillä Google keskittyy yhä enemmän yksittäisiin sivuihin kokonaisen sivuston sijasta.
Linkit
Linkit helpottavat sivustolla navigointia ja luovat sille arvoa. Hakukoneoptimoinnissa on otettava huomioon kolmenlaiset linkit: sivuston sisäiset linkit, sivustolle johtavat linkit ja sivustolta muualle johtavat linkit.
Sivuston sisäiset linkit auttavat sekä käyttäjiä että Googlen botteja navigoimaan sivustolla, tehden näin jokaisesta sivusta arvokkaamman. Sivustolle ja sivustolta pois johtavat linkit ovat arvokkaimpia sellaisilla sivustoilla, joita Google pitää laadukkaina.
Aiheesta muualla: