Kryptovaluutan määritelmä
Kryptovaluutta tarkoittaa digitaalista tai virtuaalista valuuttaa, joka varmennetaan kryptokrafialla, mikä tekee niiden väärentämisestä tai monistamisesta mahdotonta. Kryptovaluutat ovat tyypillisesti hajautettuja verkostoja, jotka perustuvat lohkoketjuteknologiaan, joissa ketjussa mukana olevat tietokoneet varmentavat ja turvaavat kryptovaluutan omistajuutta, suorituksia ja historiaa. Kryptovaluutan määritelmään lukeutuu yleensä se, että niitä ei hallinnoi mikään keskitetty auktoriteetti, kuten keskuspankki, mikä tekee kryptovaluutoista immuunin valtioiden tai näiden hallitusten säätelylle tai manipuloinnille.
Kryptovaluutan toiminta ja ohjelmiston suunnittelu
Kukin kryptovaluutta toimii omalla tavallaan, joka on määritelty kryptovaluutan ohjelmistoon koodiin. Näin ollen kryptovaluutan koodi toimii samalla sopimuksena kaikkien kryptovaluutan käyttäjien välillä. Tämä tarkoittaa sitä, että kryptovaluutan perustaminen vaatii suurta tarkkuutta ohjelmiston suunnitteluvaiheessa, että kryptovaluutan toimiminen toivotulla tavalla voidaan taata kryptovaluutan markkinoille pääsyn jälkeen. Kryptovaluutan usein lohkoketjuun määritelty koodi takaa samalla kaikille käyttäjille, että valuutan arvonmuodostus ja omistajuus toimii viestityllä tavalla, ja ettei kukaan ulkopuolinen taho pääse muokkaamaan kryptovaluutan toimintaa ja siten heilauttamaan sen arvoa, tai varastamaan valuuttaa sen oikeilta omistajilta. Näin kryptovaluutan toiminta esittää suunnitteluvaiheessa valtavan haasteen ohjelmiston kehittäjille, sillä periaatteessa kryptovaluutan tulee kyetä toimimaan halutulla tavalla aina julkaisustaan lähtien. Tämä on suuressa kontrastissa siihen, että yleensä ohjelmistoja kehitetään jatkuvasti käytössä ilmenneiden tarpeiden, kuten käyttäjätoivomusten tai bugien myötä. Kryptovaluutan luotettavuus kuitenkin perustuu sähköiseen sopimukseen, joka on määritelty ohjemiston koodissa, ja joka on usein lohkoketjun periaatteita mukaillen muuttumaton.
Bitcoin ja kryptovaluutan louhinta
Ensimmäinen lohkoketjuun perustuva kryptovaluutta oli Bitcoin, joka on edelleen suosituin ja arvokkain kryptovaluutta. Nykyään maailmassa on tuhansia kryptovaluuttoja, joilla voi olla erilaisia ominaisuuksia ja toimintatapoja. Kun kryptovaluutta perustetaan, sen koodi sisältää sopimuksen kryptovaluutan käyttäytymisestä ja arvosta. Esimerkiksi Bitcoinia voi louhia itselleen graafisten suorittimien avulla, mutta louhinnan tuottaman rahamäärä pienenee sitä mukaa, kun louhijoiden määrä kasvaa. Bitcoinin louhinta taas maksaa perinteistä valuuttaa energiakulutuksen kautta, jolloin louhinnan tuottama arvo on riippuvaista sähkön hintaan ja globaaliin louhijoiden määrään.
Bitcoinin arvo on heitellyt paljon sen historian aikana, mutta kokonaisuudessaan kryptovaluutan arvo on kokenut huiman arvonnousun. Bitcoinin louhinta onkin kasvanut tasaisesti alueilla, joissa se on energiakustannuksen kannalta järkevää. Kritiikkinä Bitcoinille ja kryptovaluutoille on esitetty, että valuuttojen louhiminen edistää ilmastonmuutosta, kun esimerkiksi fossiilisiin polttoaineisiin energiankulutuksensa turvaavissa maissa, kuten Kiinassa, louhitaan entistä intensiivisemmin Bitcoineja.
Kryptovaluuttojen hyötyjä
Kryptovaluutat lupaavat käyttäjilleen helpottaa rahasiirtoja kahden osapuolen välillä ilman kolmatta osapuolta, kuten pankkia tai luottokorttiyhtiötä. Näin rahasiirroista syntyvät kustannukset pystytään minimoimaan. Oikein toteutettuna lohkoketjuteknologia lupaa tarjota turvallisen ja murtamattoman tavan rahansiirtojen ja omistajuuden varmentamiseen. Tämä on kuitenkin luonnollisesti riippuvaista kunkin kryptovaluutan koodin toimivuudesta.
Kryptovaluuttojen haittoja
Kryptovaluutoiden lompakoiden anonyymi luonne tekee valuutoista soveliaita laittomiin toimiin, kuten rikollisten valuutoiksi. Näin ollen kryptovaluuttoja voidaan hyödyntää esimerkiksi rahanpesuun tai verojen välttelyyn. Kyrptovaluuttojen avoimuus kuitenkin vaihtelee ja esimerkiksi Bitcoinin lohkoketjua tutkimalla on kyetty nostamaan syytteitä rikollisia vastaan.
Fiat-raha vs kryptovaluutta
Fiat-rahalla viitataan perinteisiin valuuttoihin, joita hallinnoivat valtioiden keskuspankit. Fiat-raha termi on latinaa ja tarkoittaa englanniksi käännettynä ”It shall be” tai ”Let it be done”, eli vapaasti suomennettuna ”olkoon näin” tai ”annetaan sen tapahtua”. Fiat-rahat olivat historiallisesti sidottuna valtioiden kultavarantoihin, mutta ne on sittemmin vapautettu niistä. Suurin osa perinteisistä tunnetuista valuutoista on Fiat-rahaa, kuten Europpassa käytetty Euro, Englannin punta ja Yhdysvaltain dollari. Nykyään vain pientä osaa liikkeellä olevaa Fiat-rahaa vastaamaan löytyy sama summa käteistä rahaa. Koska Fiat-rahaa vastaamaan ei löydy kulta- tai hopeavarantoja, tai osakeomistuksia, vaarana on inflaatio, jolloin valuutan arvo voi pienentyä nopeastikin aiheuttaen luottamuspulan valuuttaan. Tällaista erittäin nopeaa valuutan arvon pudotusta kutsutaan hyperinflaatioksi.
Lähteet
https://www.investopedia.com/terms/c/cryptocurrency.asp