Kryptovaluutta tarkoittaa kryptografiaan perustuvia digitaalisia virtuaalivaluuttoja. Luultavasti kaikista tunnetuin kryptovaluutta on bitcoin, mutta erilaisia valuuttoja on tuhansittain ja niitä luodaan jatkuvasti lisää. Bitcoinin lisäksi muita tunnettuja kryptovaluuttoja ovat muun muassa ethereum ja ripple.
Bitcoin on maailman ensimmäinen kryptovaluutta. Nimimerkkiä Satoshi Nakamoto käyttänyt henkilö tai taho rekisteröi bitcoin.org -verkko-osoitteen vuonna 2008 ja julkaisi Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System -nimisen järjestelmän kuvauspaperin, jossa selostettiin bitcoinin toimintaperiaate.
Ensimmäiset bitcoinit laskettiin liikkeelle 3. tammikuuta 2009. Satoshi Nakamoto jatkoi bitcoinin kehittämistä aktiivisesti vuoteen 2010, mutta sen jälkeen hän on hiljennyt, eikä bitcoinin luojan todellinen henkilöllisyys ole edelleenkään tiedossa. Arvellaan, että Nakamoto omistaa jopa miljoona bitcoinia. Bitcoinia kehitetään nykypäivänä avoimen lähdekoodin periaatteella.
Bitcoin on täysin hajautettu sähköinen valuutta, jonka toiminta ei riipu mistään keskitetystä tahosta. Bitcoinien siirtämisen käyttäjältä toiselle mahdollistaa maailmanlaajuinen vertaisverkko, joka koostuu bitcoin-ohjelmaa ajavista tietokoneista.
Bitcoin-siirtojen luotettavuuden varmistaa lohkoketjuteknologia, joka mahdollistaa tietokantojen ylläpitämisen hajautetusti. Lohkoketjussa lista transaktioista jaetaan osallistujien kesken ja se on todennettavissa monista lähteistä. Lohkoketjuteknologian avulla osallistujat voivat luottaa toisiinsa vaikka eivät tuntisi toisiaan, eikä tietojen varmentamiseen tarvita välikäsiä.
Myös bitcoinin liikkeelle laskeminen tapahtuu hajautetusti. Uusien bitcoinien synnyttämistä kutsutaan louhinnaksi. Louhijoiksi kutsutut lohkoketjun jäsenet käyttävät tietokoneensa laskentatehoa lohkoketjun uusien lohkojen synnyttämiseen ja varmentamiseen. Kun louhija löytää sopivan satunnaisluvun ja varmentaa uuden lohkon, hän saa lohkopalkkion eli pienen määrän bitcoineja. Lohkopalkkion suuruus puolittuu noin neljän vuoden välein, joten bitcoinin enimmäistarjonta ei koskaan tule ylittämään 21 miljoonaa yksikköä. Tämän rajan on ennustettu tulevan vastaan vuonna 2140, kun lohkopalkkio nollaantuu.
Bitcoin on noussut sijoittajien suosioon spekulatiivisena sijoituskohteena. Bitcoinin kurssi on historiallisesti ollut hyvin volatiili ja kokenut paljon huimia arvonnousuja sekä romahduksia, joten sitä pidetään korkean riskin sijoituskohteena. Bitcoineihin sijoittaminen tapahtuu helpoiten niihin erikoistuneiden vaihtopalveluiden avulla.
Sijoittamisen lisäksi bitcoinia voidaan käyttää moneen muuhunkin, sillä se on nykyään hyvin laajasti internetin kauppapaikoissa hyväksytty valuutta. Bitcoinin käyttö ja säätely vaihtelee maittain, ja Suomessa bitcoinin käyttöä ei tällä hetkellä valvota tai säädellä.
Lue myös: