Kuluttajaluottojen hintoja rajoittava sääntely (KSL 7:17a) on uudistettu 1.10.2023 kuluttajansuojalain muutoksella (449/2023). Lainmuutoksen säännösten soveltaminen vaihtelee luottosopimuksen solmimisajankohdan mukaan.
Mikä on kuluttajaluotto?
Kuluttajaluottoja ovat kaikki elinkeinonharjoittajan kuluttajille tarjoamat luotot luottomuodosta, luoton määrästä, luottoajasta ja luoton käyttötarkoituksesta riippumatta.
Kuluttajaluotolla tarkoitetaan luottoa, jonka elinkeinonharjoittaja (luotonantaja) sopimuksen mukaan myöntää tai lupaa myöntää kuluttajalle lainana, maksunlykkäyksenä tai muuna vastaavana taloudellisena järjestelynä (KSL 7:1.1).
Kuluttajaluottoon rinnastetaan vuokra- tai muu sellainen sopimus, jonka nojalla tavara luovutetaan kuluttajan hallintaan ja jonka ehtojen mukaan tavaran käteishinta ja luottokustannukset tulevat suoritetuiksi vuokrakaudella tai jonka ehtojen mukaan kuluttaja voi muutoin tulla tavaran omistajaksi sopimuksen päättyessä (KSL 7:1.2).
Kuluttajaluottoon rinnastetaan myös luotto, jonka joku muu kuin elinkeinonharjoittajana luottoja myöntävä luotonantaja myöntää tai lupaa myöntää kuluttajalle lainana, maksunlykkäyksenä tai muuna vastaavana taloudellisena järjestelynä, jos elinkeinonharjoittaja välittää luoton kuluttajalle, ns. Vertaislainat. Vertaislainatoiminta tarkoittaa sitä, että toisilleen tuntemattomat yksityishenkilöt lainaavat rahaa toisille yksityishenkilöille palveluntarjoajan ylläpitämän sähköisen alustan kautta. Lainamuotoinen joukkorahoitus puolestaan tarkoittaa, että yritykset tai sijoittajat lainaavat varoja yrityksille elinkeinotoiminnan rahoittamiseen joko sähköisen alustan kautta tai muulla tavoin.
Luoton kuluttajalle välittävän elinkeinonharjoittajan on huolehdittava siitä, että luottosuhteessa noudatetaan KSL 7 luvun säännöksiä (KSL 7:1.3) (HE 77/2016, sivu 44).
Kuluttajaluottojen uusi lainsäädäntö astui voimaan 1.10.2023
Pikavippien ja kuluttajaluottojen antajien mukaan pikavippi on vielä 15 vuotta sitten ollut kalliimpi ottaa, mutta lainojen hinnat ovat pudonneet tiukentuneesta lainsäädännöstä.
Tuntitili-sivuston mukaan lainan nimelliskorko on nyt 15% + viitekorko, mutta kuitenkin korkeintaan 20 %. Lainsäädännössä todellista vuosikorkoa ei ole rajoitettu, ainoastaan nimelliskorkoa.
Lainanhoitokulut saavat olla korkeintaan 0,01 % per päivä lainasummasta ja korkeintaan 150 € per vuosi.
Tuntitilin tarjoamasta vertailudatasta selviää pikavippien hintataso (sivun alaosasta) lainsäädäntömuutoksen myötä. Uusien asetusten myötä lainantarjoajien täytyy tarjota lainanhakijalle nykyisen lainsäädännön mukaisia, parempia, lainaehtoja.