Markkinointiviestintä on yrityksen ulkoisiin sidosryhmiin kohdistuvaa viestintää, jonka avulla pyritään kiihdyttämään kassavirtaa joko suoraan tai välillisesti. Se lukeutuu markkinoinnin kattotermin alle yhdessä hinnan, tuotteen ja jakelutien kanssa. Näistä käytetään yhdessä nimitystä markkinoinnin kilpailukeinot.
Markkinointiviestinnän tavoitteena ei ole pelkästään välitön myynnin kasvattaminen, vaan sillä pyritään myös pitkäaikaisiin tuloksiin. Yrityksen on otettava huomioon, millainen viestintä on kannattavinta juuri heidän tapauksessaan. Markkinointiviestinnän päätavoitteena voi olla tunnettuuden lisääminen, brändin vahvistaminen tai myynnin edistäminen.
Markkinointiviestintää suunnitellessa yrityksen on ensimmäiseksi mietittävä, millaisten kanavien kautta sisältö tavoittaa tavoitellun asiakassegmentin parhaiten. Viestintä voi tapahtua kasvokkain, verkossa tai ulkomainonnan avulla. Tuotteen tai palvelun ominaisuudet määrittelevät melko pitkälti, minkä tyyppistä viestinnän tulisi olla. Se voi olla one-to-one -tai one-to-many -tyyppistä viestintää, täysin riippuen siitä, mitä sillä halutaan saavuttaa. Markkinointiviestinnän keinoja valittaessa yrityksen kannattaa tutustua kohdeyleisöönsä ja pohtia seuraavia kysymyksiä:
· Missä markkinointiviestintä tapahtuu?
· Minkä tyyppistä viestintä on?
· Mikä on viestinnän päätavoite?
· Ketkä kuuluvat yrityksen kohderyhmään?
Markkinointiviestinnän keinot
Markkinointiviestinnän keinot voidaan jakaa kuuteen eri kategoriaan, joita ovat mainonta, verkkomarkkinointi, henkilökohtainen myyntityö, PR, suoramarkkinointi ja myynnin edistäminen. Eri keinoilla saavutetaan eri tuloksia. Pitkällä aikatähtäimellä tavoitteena on kuitenkin aina liikevaihdon kasvattaminen.
Mainonta: Mainonnalla tarkoitetaan maksettua ja tavoitteellista viestintää, jonka tarkoituksena on edistää myyntiä ja sitä kautta kiihdyttää yrityksen kassavirtaa. Mainonta tapahtuu joukkotiedotusvälineissä kuten esimerkiksi printtimediassa, televisiossa, radiossa ja ulkomainonnassa. Tämän keinon avulla tavoitetaan laajin mahdollinen kohdeyleisö.
Verkkomarkkinointi: Digitaalisella markkinoinnilla viitataan kaikkeen markkinointiin, joka tapahtuu verkossa ja sen tavoitteet vaihtelevat laajasti myynnin edistämisestä tunnettuuden lisäämiseen. Verkossa yritys voi itse vaikuttaa helpommin siihen, mitä, miten ja kenelle sisältö kohdennetaan. Esimerkkejä verkkomainonnasta ovat esimerkiksi www-sivustot, mobiiliapplikaatiot, sosiaalinen media, hakusanamainonta, display- eli bannerimainonta ja sähköinen suoramarkkinointi. Verkkomarkkinointi on moneen muuhun markkinoinnin viestintäkeinoon verrattuna interaktiivista ja tarkasti kohdennettua.
Henkilökohtainen myyntityö: Myyntityössä yritys ja asiakas ovat vuorovaikutuksessa suoraan keskenään. Yritys voi joko ottaa yhteyttä suoraan asiakkaaseen tai asiakas ottaa yhteyttä omatoimisesti yritykseen. Myyntityötä voidaan tehdä esimerkiksi puhelimessa, myyntikäynteinä asiakkaan luona tai yrityksen toimipisteessä, tarkoituksena myydä tuotetta tai palvelua. Myyntityö toimii erityisesti b2b-markkinoinnissa, sillä sen avulla tavoitellaan erittäin spesifejä kohderyhmiä. Yrityksen on tässä tapauksessa tunnettava kohderyhmänsä perusteellisesti.
PR: PR (engl. public relations) viittaa tiedotus- ja suhdetoimintaan, jonka avulla halutaan verkostoitua yrityksen ja sen sidosryhmien välillä. Sen tarkoituksena ei ole suoranaisesti myynnin edistäminen, vaan enemmänkin positiivisen kuvan luominen yrityksestä ja suhteiden rakentaminen sidosryhmien kanssa. Tiedotus- ja suhdetoiminta voidaan jakaa edelleen ulkoiseen ja sisäiseen tiedottamiseen. Tiedotus- ja suhdetoimintaa ovat esimerkiksi vierailijoiden tutustuttaminen yritykseen, PR-tapahtumien järjestäminen (esimerkiksi avoimet ovet ja tempaukset), hyväntekeväisyys, ilmainen ostajaneuvonta ja esiintymiset.
Suoramarkkinointi: Suoramarkkinoinnilla viitataan interaktiiviseen markkinointiviestintään, joka tavoittaa ihmiset suoraan median välityksellä. Tarkoituksena on osallistaa ja saada ihmiset toimimaan välittömästi. Esimerkkejä tällaisesta markkinointiviestinnästä on verkkosivut ja verkkokauppa, TV- tai radiomainos, joka pyytää ihmisiä reagoimaan sisältöön, puhelinsoitto tai tekstiviesti, sähköposti tai postimyyntikuvasto. Kohderyhmä on rajatumpi kuin verkkomarkkinoinnissa, mutta laajempi kuin henkilökohtaisessa myyntityössä.
Myynnin edistäminen: Myynnin edistämisellä nimensäkin mukaan tarkoitetaan kannustamista myyjiä myymään ja ostajia ostamaan tuotteita tai palveluita. Tarkoituksena on haalia sekä uusia asiakkaita sekä kasvattaa jo olemassa olevien asiakkaiden ostouskollisuutta. Myyjiin kohdistettua myynninedistämistä ovat esimerkiksi myyntikoulutukset ja neuvonta. Asiakkaisiin kohdistuvaa myynninedistämistä puolestaan ovat muun muassa kilpailut, tarjouskupongit, keräilymerkit ja -leimat, kylkiäiset, pakettitarjoukset, tuote-esittelyt, ilmaisnäytteet, tyytyväisyystakuut, tapahtumamarkkinointi, messumarkkinointi ja sponsorointi.
Aiheesta muualla ja linkkejä muihin verkkosivustoihin aiheesta:
Segmentointi, Targetointi ja Positiointi (STP-malli)
Markkinointimix
Asiakaskokemus
Markkinointi
Esimerkki sisältömarkkinointialustasta: Medium
Esimerkki videomarkkinointialustasta: Youtube
TOP 2 it-yritysten verkkosivujen suunnittelussa ja hakukoneoptimoinnissa huomioitavat asiat
Tutkimus: parhaiten googlesta löytyvät it- ja ohjelmistoalan yritykset Suomessa