Metaversumi tai metaverse on virtuaalinen maailma tai digitaalinen ekosysteemi, joka on suunniteltu toimimaan ihmisten vuorovaikutuksen ja viestinnän alustana. Metaversumi on saanut paljon huomiota varsinkin siksi, että Marc Zuckerberg on pitänyt asiaa esillä mediassa ja Facebook on investoinut Metaverseen / metaversumiin merkittäviä summia rahaa.
Vaikka Facebookin visio metaversestä ei ole konkretisoitunut vielä taloudelliseksi tai teknologiseksi menestykseksi, on mahdollista, että Metaversen ja -versumin menestys konkretisoituu jollain toimiallla, kuten teollisuudessa vahvemmin kuin sosiaalisen median sovelluksena.
Alkuperäinen metaversumin idea perustuu ajatukseen kolmiulotteisesta, jatkuvasti kehittyvästä ja yhteisestä virtuaaliympäristöstä, jossa ihmiset voivat tavata, kommunikoida, työskennellä, pelata ja luoda asioita.
Metaversumin todellinen potentiaali voi kuitenkin piillä erilaisten tuotteiden, kuten teollisten tuotteiden, tai ympäristöjen, kuten maapallon ilmakehän mallintamisessa. Mallintamisen kautta voidaan esimerkiksi saada enemmän lisäarvoa teollisten tuotteiden elinkaaresta ja voidaan kyetä ratkaisemaan sellaisia haasteita, kuin ihmisen kiihdyttämä ilmastonmuutos.
Videoita metaversestä
Metaversumin keskeisiä ominaisuuksia
Metaversumin keskeisiä ominaisuuksia on käyttäjien läsnäolo. Metaversum pyrkii tarjoamaan tunteen siitä, että käyttäjät ovat toistensa läheisyydessä, vaikka he voivat olla fyysisesti kaukana toisistaan. Tämä tapahtuu yleensä virtuaaliavatarin kautta, joka edustaa käyttäjää digitaalisessa tilassa.
Metaverse mahdollistaa sosiaalisen vuorovaikutuksen digitaalisesti mallinnetussa tilassa. Metaversessä käyttäjät voivat keskustella, viestiä ja vuorovaikuttaa muiden käyttäjien kanssa, joko äänellä, tekstillä tai virtuaalisesti. Samalla lailla käyttäjät voivat vuorovaikuttaa erilaisten palveluiden tai tuotteiden kanssa. Jos puhelin mahdollisti asiakaspalveluun soittamisen ja chat viestittelyn, metaversumi voi tarjota todellista kohtaamista muistuttavan vuorovaikutuksen. Varmaa on, että tekoäly tuo oman lisänsä näihin vuorovaikutuksiin, eli todennäköisesti metaversessä ihmiset tulevat keskustelemaan tekoälypohjaisten toimijoiden kanssa.
Metaversum voi tarjota tulevaisuudessa myös työkaluja ja mahdollisuuksia luoda ja muokata virtuaalimaailmaa. Käyttäjät voivat esimerkiksi rakentaa rakennuksia, suunnitella vaatteita, luoda sisältöä ja niin edelleen.
Joissakin metaverseissa tulee olemaan todennäköisesti oma talousjärjestelmä, jossa käyttäjät voivat ostaa ja myydä digitaalisia tavaroita ja palveluita oikealla rahalla tai virtuaalivaluutoilla. Metaversumeissa voi olla myös erilaisia sovelluksia ja toiminnallisuuksia, kuten pelejä, koulutusympäristöjä, työkaluja ja viihdettä.
Yksi tunnetuimmista metaverseista on ollut Second Life, mutta teknologinen kehitys ja suurempi kiinnostus ovat tuoneet esiin monia uusia hankkeita ja yrityksiä, jotka pyrkivät luomaan entistä monipuolisempia ja laajempia metaverseja. Yritykset kuten Facebook (nyt Meta), Google ja Epic Games ovat myös ilmaisseet kiinnostuksensa metaversumin kehittämiseen.
Metaversumin käsite on edelleen kehitysvaiheessa, ja sen tulevaisuus ja toteutus vaihtelevat suuresti eri hankkeiden välillä.
Metaversumin mahdollisuuksia
Metaversumi tarjoaa useita mahdollisuuksia eri teollisuudenaloille, mutaa sitä, millä aikataululla ne konkretisoituvat on tällä hetkellä vaikea arvioida. Metaverse voi kuitenkin vaikuttaa positiivisesti moniin liiketoiminta- ja viihdealoihin. Toisaalta se voi synnyttää hukkainvestointeja ja aiheuttaa digikonsulteille riipaisevia pettymyksiä kun visionääriset näkemykset jäävätkin toteutumatta ja ihmiset kommunikoivatkin mieluummin kasvokkain, kuin virtuaalilasit päässä.
Yksi metaversen potentiaaleista on se, että metaversum voi toimia virtuaalisena ostoskeskuksena, jossa yritykset voivat perustaa digitaalisia myymälöitä ja myydä tuotteitaan virtuaalisille asiakkaille. Tämä voi laajentaa kauppojen asiakaskuntaa ja luoda uusia myyntikanavia. Metaverse voi siis toimia verkkokauppana.
Metaversumi voi tarjota uudenlaisia koulutusympäristöjä, joissa opiskelijat voivat osallistua vuorovaikutteisiin oppitunteihin, harjoituksiin ja simulointeihin. Tämä on erityisen hyödyllistä monimutkaisissa koulutusaloilla, kuten lääketieteessä ja ilmailussa.
Yritykset voivat hyödyntää metaversumia virtuaalisina työtiloina, joiden avulla tiimit voivat työskennellä yhdessä etäyhteyksien välityksellä. Tämä voi parantaa etätyön tehokkuutta ja tiimien yhteistyötä.
Metaverse voi tarjota uudenlaisa tapoja kuluttaa viihdettä. Esimerkiksi virtuaaliset konsertit, elokuvateatterit ja urheilutapahtumat voivat houkutella laajaa yleisöä, tarjota läsnäolon tuntua ja mahdollistaa osallistumisen eri puolilta maailmaa.
Metaversumi voi tarjota mahdollisuuksia etäkonsultaatioihin, kuntoutukseen ja terveydenhuollon koulutukseen. Potilaat voivat osallistua metaversessä virtuaalikuntoutukseen tai tapaamisiin terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.
Liiketoiminnan verkostoituminen ja suhteiden rakentaminen voi tapahtua virtuaalisesti metaversumissa. Yritykset voivat järjestää tapahtumia ja konferensseja, joissa osallistujat voivat tavata ja verkostoitua virtuaalisesti. Metaverse onkin jo todennäköisesti täynnä innokkaita myyntimiehiä, jotka toivovat saavansa asiakkaatkin paikan päälle. Eli tilanne muistuttaa pian 2000-luvun yritysmessuja!
Metaversumi tarjoaa uusia mahdollisuuksia mainonnalle ja markkinoinnille, erityisesti sisällön luomiselle ja jakamiselle virtuaalisessa ympäristössä. Myös peliala voi hyötyä metaversumista monin tavoin, mukaan lukien pelien pelaamisen ja luomisen virtuaalisessa tilassa, sekä pelaajien osallistuminen yhteisöihin ja tapahtumiin.
Metaversumia kehittäessä on ratkaistava monia haasteita, kuten yksityisyydensuoja, tietoturva ja esteettömyys. Teollisuudet, jotka ovat valmiita ottamaan käyttöön metaverseen liittyviä mahdollisuuksia ja sopeutumaan tulevaan teknologiaan, voivat saada kilpailuetua ja laajentaa liiketoimintaansa uusilla tavoilla.