Miten huolehdit kyberturvallisuudesta omilla laitteillasi tai yrityksessäsi? Ennakoiva kyberturvallisuus on tällä hetkellä kuuma aihe. Se tarkoittaa sitä, että erilaisiin uhkiin varaudutaan ennalta sen sijaan, että reagoitaisiin vasta sitten, kun vahinko on jo tapahtunut. Katso, miten torjua virus puhelimessa ja huolehtia kyberturvallisuudesta ehkäisemällä kyberrikoksia ennakkoon.
Mitä ennakoiva kyberturvallisuus tarkoittaa?
Miten huolehdit kyberturvallisuudestasi? Kyberturvallisuus tarkoittaa Internetin vaaroilta suojautumista. Yhteiskunnan tasolla kyberturvallisuus tarkoittaa erilaisten verkon varassa toimivien järjestelmien suojaamista. Yksilön tasolla kyse on esimerkiksi viruksilta, haittaohjelmilta, tietovuodoilta ja identiteettivarkauksilta suojautumisesta.
Ennakoiva kyberturvallisuus tarkoittaa sitä, että erilaisilta kyberrikoksilta suojaudutaan aktiivisesti eri tavoin. Ajatuksena on, että vahinkoja ei päästetä tapahtumaan. Nykyisessä uhkailmapiirissä se on erittäin tärkeää, sillä hakkerit ja kyberrikolliset kehittävät jatkuvasti uusia tapoja tehdä vahinkoa, ja he käyttävät tihutöissään monenlaisia edistyneitä teknologioita aina tekoälystä koneoppimiseen.
Ennakoivan kyberturvallisuuden vastakohta on reaktiivinen kyberturvallisuus. Yrityksissä se tarkoittaa sitä, että kyberturvallisuudesta huolehditaan palomuureilla, virustorjuntaohjelmilla, sekä kehittämällä suunnitelmia hyökkäysten varalle. Painopiste on siis hyökkäyksen tai vuodon aiheuttamien vahinkojen minimoimisessa.
Ennakoiva kyberturvallisuus yrityksissä ja erilaisissa instituutioissa perustuu muun muassa penetraatiotestaamiseen, uhkien etsimiseen ennen vahingon tapahtumista ja tarkkaan järjestelmien monitoroimiseen. Tärkeä rooli on myös työntekijöiden kouluttamisella sekä etätyön turvallisuudesta huolehtimisella.
Entä mitä yksittäiset Internet-laitteiden käyttäjät voivat tehdä älypuhelimiensa, tablettiensa ja tietokoneidensa ennakoivan suojaamisen eteen? Lue alta tarkat ohjeet.
Näin suojaat laitteesi viruksilta ja tietovuodoilta ennakkoon
Usein omien tai perheenjäsenten laitteiden suojaamiseen havahdutaan, kun jotain ikävää tapahtuu: sosiaalisen median tilille murtaudutaan, puhelimessa oleva virus aiheuttaa riesaa tai tietokoneesta löytyy haittaohjelma. Joskus kyberturvallisuuden pettäessä seuraukset voivat olla hyvinkin vakavat. Rikollinen on saattanut päästä käsiksi esimerkiksi luottokortti- ja tilitietoihin, tai kiristää käyttäjää kiristysohjelmalla, tai arkaluontoisilla tiedoilla tai kuvilla.
Kun kybervaaroihin reagoidaan jälkikäteen, kaikkia vahinkoja ei välttämättä saada korjattua. Esimerkiksi identiteettivarkauden tai vuodettujen tietojen jälkiä ei välttämättä voi täysin poistaa Internetistä. Toisinaan laite täytyy nollata, jolloin saatetaan menettää korvaamattomia tietoja, dokumentteja tai kuvia. Ja kaikissa tapauksissa tilanteen selvittely vaatii aikaa ja vaivaa.
On myös hyvä tiedostaa, että vanhat keinot eivät enää välttämättä tepsi. Teknologia kehittyy, ja niin kehittyvät myös hakkereiden taidot ja osaaminen. Elämme siis maailmassa, jossa tietoturvauhkia on huomattavasti enemmän kuin aiemmin.
Kokosimme alle tärkeimmät keinot, joilla voit tehostaa kyberturvallisuuttasi ja ennakoida vaarat.
1. Tutustu kybervaaroihin ja -turvallisuuteen
On fiksua seurata kyberturvallisuutta koskevia uutisia. Näin tiedät, minkälaisia keinoja hakkerit käyttävät ja minkälaisia haavoittuvuuksia he etsivät. Samalla opit, miten voit suojautua uusimmilta vaaroilta. On tärkeää tietää esimerkiksi minkälaisia huijausviestejä verkkorikolliset lähettävät sekä ymmärtää, minkälaisia huijauksia sosiaalisessa mediassa tapahtuu. Muista myös huolehtia lasten ja iäkkäiden ihmisten kyberturvallisuustiedoista ja -taidoista.
2. Opettele havaitsemaan virus puhelimessa tai muussa laitteessa
Perehdy erilaisiin viruksiin ja niiden aiheuttamiin toimintahäiriöihin. Usein esimerkiksi älypuhelinten virukset toimivat taustalla, aiheuttaen viattomilta vaikuttavia ongelmia, kuten hidastumista tai oikuttelua. On järkevää tarkistaa ajoittain puhelimen sovellukset tuntemattomien sovellusten varalta.
3 Pidä laitteesi ajan tasalla
Käytät mobiililaitteissasi ja tietokoneessasi monenlaisia ohjelmia. Näiden sovellusten valmistajat seuraavat jatkuvasti tuotteidensa turvallisuutta. Jos haavoittuvuuksia tai uusia uhkia huomataan, niihin puututaan päivityksillä. Kun siis näet, että selaimeesi, sovellukseesi tai käyttöjärjestelmääsi on saatavilla päivitys, älä aikaile. Ajan tasalla olevat ohjelmat voivat suojata sinua suurilta vahingoilta.
4. Satsaa salasanoihin
Käytämme päivittäin monenlaisia palveluita, joihin olemme luoneet tilin. Salasanoilla on tärkeä rooli ennakoivassa kyberturvallisuudessa, joten niihin on syytä panostaa. Varmista siis, että salasanasi ovat tarpeeksi monimutkaisia ja pitkiä. Tämä käy helpoiten salasanageneraattoria käyttämällä. Salasanojen hallinnassa on syytä käyttää salasanaohjelmaa, kuten NordPass:ia. Sen avulla voit säilyttää salasanasi turvallisesti ja salattuina. On myös tärkeää, että luot jokaiselle tilille oman uniikin salasanansa. Jos jokin salasanasi murretaan, muut tilisi pysyvät turvassa. On myös fiksua vaihtaa salasanoja ajoittain.
5. Suojaa tilisi kaksivaiheisella tunnistautumisella
Kaksivaiheinen tunnistautuminen auttaa siinä tapauksessa, että joku on saanut salasanasi haltuunsa. Jos tilillesi yritetään kirjautua uudesta sijainnista tai uudelta laitteelta, saat viestin vahvistaaksesi kirjautumisen tai estääksesi sen. Tunnistautumiseen voidaan käyttää myös erillistä sovellusta.
6. Käytä VPN-palvelua
VPN (virtual private network eli virtuaalinen erillisverkko) salaa verkkoliikenteen ja todellisen IP-osoitteesi. Mitä hyötyä siitä on? Hakkerit eivät voi seurata liikennettäsi, viestintääsi ja toimiasi verkossa, eikä sijaintiasi voida selvittää IP-osoitteesi perusteella. VPN on esimerkiksi ehdoton turvaväline suojaamattomia Wi-Fi-yhteyksiä käyttäessä, sillä hakkerit käyttävät heikosti suojattuja Wi-Fi-verkkoja saadakseen pääsyn uhrin laitteille.
7. Suojaa laitteet viruksilta ja haittaohjelmilta
Hakkerit ja verkkorikolliset ovat ovelia, ja saattavat ujuttaa haittaohjelman tai viruksen laitteellesi, tai hankkia luottokorttitietosi viattomalta vaikuttavan tiedoston kautta. NordVPN:n Threat Protection auttaa, kun olet astumassa ansaan: se estää vaarallisten tiedostojen lataamisen ja vaarallisille sivustoille siirtymisen. Lisäksi se estää seurannan ja haitalliset mainokset.
8. Ole tarkkana
Myös maalaisjärjellä ja terveellä epäilevyydellä on roolinsa kyberturvallisuudessa. Älä kerro itsestäsi liikaa sosiaalisessa mediassa ja suhtaudu erittäin kriittisesti yllättäviin yhteydenottoihin vierailta ihmisiltä. Jos saat ystävältäsi oudolta vaikuttavan linkin tai tiedoston, muista, että tili on saatettu hakkeroida. Ja jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti onkin – myös Internetissä.
Aiheesta muualla: