Helpolla ja käyttäjäystävällisellä käyttöliittymällä on suuri merkitys verkkopalveluiden menestykselle. Sulavaksi hiottu käyttäjäkokemus erottaa parhaat toimijat kilpailijoistaan ja saa asiakkaat palaamaan palveluun yhä uudelleen.
Käyttöliittymä tarkoittaa sitä verkkosivun, ohjelmiston tai laitteen osaa, jonka kautta käyttäjä käyttää tuotetta. Käyttöliittymäsuunnittelu (UI) ja käyttäjäkokemussuunnittelu (UX) ovat keskeisiä vaiheita digitaalisten palveluiden suunnittelussa, ja niiden tavoitteena on luoda yksinkertainen ja selkeä käyttöympäristö, jolla pyritään tuottamaan käyttäjälle tietynlainen käyttökokemus.
Käyttöliittymiä voidaan suunnitella kahdesta eri näkökulmasta: käyttäjälähtöisesti tai käyttäjää ohjaavasti. Käyttäjälähtöisessä suunnittelussa tavoitteena on luoda käyttöliittymä, joka mukailee käyttäjän luonnollista tapaa toimia. Käyttäjää ohjaava käyttöliittymäsuunnittelu sen sijaan pyrkii ohjaamaan käyttäjää toimimaan tietyllä tavalla, usein liiketoimintatavoitteita edistävästi ja parantaen palvelun konversiota.
Konversio tarkoittaa yksinkertaisesti sanottuna sitä, että käyttäjä suorittaa sivustolla tai palvelussa ennalta määritellyn toimenpiteen, eli konvertoituu. Tämä voi olla esimerkiksi tuotteen tilaaminen verkkokaupasta tai käyttäjätilin luominen, tai hiukan yksinkertaisemmin esimerkiksi linkin klikkaaminen tai sivustolla vietetty aika. Halutun konversion tyyppi riippuu siitä, millaisia tavoitteita palvelun pitäjällä on.
Usein käyttöliittymät suunnitellaan hyödyntäen sekä käyttäjälähtöistä että käyttäjää ohjaavaa suunnittelua, ja suunnittelun apuna käytetään muun muassa analytiikkaa käyttäjien liikkeistä. Monet käyttöliittymien symbolit ovat yleisesti hyväksyttyjä ja universaaleja – esimerkiksi sydän-painikkeet useimmiten merkitsevät suosikkeja ja tähdet käyttäjäarvosteluja.
Vertailimme muutamia erilaisia internet-markkinapaikkojen ja hakemistojen käyttöliittymiä ja niiden piirteitä. Mikä yhdistää tai erottaa hyvin toimivia saitteja?
Hotels.com
Hotellihuoneiden varauspalvelu Hotels.com antaa etusivulla ensimmäisenä mahdollisuuden kertoa, minne käyttäjä on matkustamassa ja milloin. Vasta tämän jälkeen siirrytään varsinaiseen hakemistoon, joka näyttää haluttuun paikkaan ja päiville vapaat hotellihuoneet. Näkymä sisältää paljon informaatiota, mutta selkeästi esitettynä, joten hotellihuoneita voi verrata näppärästi jo hakunäkymässä ilman, että käyttäjän täytyy siirtyä katsomaan hotellikohtaisia sivuja.
Trulia
Kansainvälinen asunnonvälityspalvelu Trulia luottaa visuaalisen informaation voimaan. Kohteen kuvat houkuttelevat klikkaamaan ja selkeä kartta näyttää, millä alueilla vapaita asuntoja on tarjolla. Siirtämällä kursoria kartan päälle, aukeaa kohteista perustietoikkuna. Jokaisesta kohteesta löytyy heti selausvaiheessa olennaiset perustiedot eli hinta, koko sekä sijainti. Hakua pystyy rajaamaan toivomiensa kriteerien perusteella ja kohteita lisäämään suosikeiksi jo hakunäkymästä.
Huuto.net
Kotimainen huutokauppasaitti Huuto.net on visuaalisesti miellyttävä ja helppo käyttää. Tuotteita voi selata ja valikoimaa rajata näppärästi yhdessä näkymässä ilman sivulta toiselle klikkailua. Näkymä sisältää tuotteiden tärkeimmät tiedot, eli hinta, sijainti, myyjä, kauppatapa, kunto sekä tietenkin kuva. Kuten Truliassakin, tuotteita voi sydänsymbolista lisätä suosikeiksi jo hakunäkymässä.
Airbnb
Lyhytaikaiseen asunnonvuokraukseen erikoistunut Airbnb luottaa hyvin samanlaiseen käyttöliittymään kuin Trulia: oikealla on kartta, vasemmalla listaus kohteista kuvineen. Kohteet on kuitenkin listattu allekkain eikä ruudukkoon, ja niitä joutuu siis skrollaamaan hieman enemmän. Kohteita voi rajata erilaisin kriteerein sekä lisätä suosikkeihin.
Vertaa.fi
Tuotteiden hintavertailuun tarkoitettu palvelu Vertaa.fi kertoo, mistä etsimänsä tuotteen voisi löytää halvimmalla hinnalla, nopeimmalla toimitusajalla tai vaikka parhaimmat arvostelut saaneesta kaupasta. Tuotteita voi vertailla paitsi tietyn nimikkeen perusteella, myös kategorioittain, ja rajata hakuja erilaisten hakuehtojen perusteella. Tuotesivulta löytyy hintatietojen lisäksi myös tärkeimmät tuotetiedot sekä käyttäjäarvioita tuotteesta. Kaiken tiedon löytää samaa sivua selaamalla, eikä vaadi klikkauksia erillisiin alasivuihin.
VPN-Vertailu
Virtual Private Network eli VPN-yhteyksiä vertaileva VPN-vertailu on esimerkki yksinkertaisesta käyttöliittymästä. Heti etusivulta löytyvät yleistiedot siitä, mistä on kyse ja miten hakemiston listaukset on muodostettu. Parhaat VPN-yhteydet on listattu ylimmäksi, ja linkkien kautta voi siirtyä selaamaan tarkempia palvelukohtaisia arvioita.
Tutustu myös: Käyttöliittymäsuunnittelun osaajayritykset