Pöytätietokoneet (desktop) ja kannettavat tietokoneet (laptop) ovat kaksi erilaista tietokonemuotoa, joilla on useita eroja. Koostimme tähän artikkeliin pöytätietokoneiden ja läppäreiden keskeiset erottavat tekijät.
Tietokoneen liikkuvuus
Ensimmäinen luonnollinen ero löytyy tietokonetyyppien liikkuvuudesta, eli siirreltävyydestä ja kuljetettavuudesta. Pöytätietokoneet ovat suuria, staattisia laitteita, jotka on tarkoitettu pysyvään asennukseen pöydälle esimerkiksi työtilassa. Niitä ei ole siis suunniteltu helppoon siirtämiseen tai mukaan ottamiseen esimerkiksi matkalle.
Kannettavat tietokoneet eli läppärit on puolestaan suunniteltu liikkuvuutta varten, ja ne ovat designiltaan kevyempiä ja näppärämpiä. Kannettavia tietokoneita voidaan käyttää ketterästi eri paikoissa ja kuljettaa helposti mukana esimerkiksi matkalla tai siirryttäessä neuvottelutilasta toiseen. Osa läppäreistä sisältää myös kosketusnäytön, jolloin kannettavaa tietokonetta voi hyödyntää tabletin tapaan, mutta laptopien käyttö tähän tapaan ei ole yleistynyt kovin laajalle.
Teho ja suorituskyky
Pöytätietokoneet tarjoavat yleensä enemmän suorituskykyä, koska niissä on tilaa tehokkaammille komponenteille, kuten suuremmille prosessoreille, ja tehokkaammille näytönohjaimille. Pöytätietokoneissa on myös perinteisesti enemmän muistia pienemmällä kustannuksella.
Kannettavien tietokoneiden suorituskyky on kasvanut vuosien varrella, ja esimerkiksi pelikäyttöön markkinoidaan nykyään erilaisia läppäreitä. Siitä huolimatta kannettavat tietokoneet eivät yleensä pärjää pöytätietokoneille raskaiden tai vaativien tehtävien suorittamisessa, ainakaan hintavertailussa. Näin ollen esimerkiksi vaativaa graafista suunnittelua, kuten 3D-mallinnusta, toteuttavat tahot suosivat yleensä pöytätietokoneita työssään.
Laajennettavuus
Pöytätietokoneita voidaan yleensä helpommin laajentaa tai päivittää vaihtamalla koneen komponentteja, kuten prosessoria, näytönohjainta tai lisäämällä lisämuistia. Useimmat kannettavat tietokoneet eivät tarjoa yhtä paljon laajennusmahdollisuuksia, sillä niiden komponentit ovat usein integroituja ja vaikeammin vaihdettavissa. Luonnollisesti kannettavien tietokoneiden tavoitteena on olla kooltaan kompakteja, mikä parantaa niiden liikuteltavuutta, mutta asettaa samalla rajoituksia lisäosien määrälle.
Näyttö
Pöytätietokoneissa on usein suuremmat näytöt tai mahdollisuus liittää useampi näyttö samanaikaisesti. Samalla pöytätietokoneet vaativat enemmän tilaa toimiakseen, ja niille täytyy yleensä omistaa kodista tai toimistosta oma pöytätilansa. Sama vaatimus pätee myös tietokoneen näppäimistöön.
Kannettavissa tietokoneissa on yleensä pienemmät näytöt, jotka ovat kiinteästi osa laitetta. Kuitenkin monet tietokoneenkäyttäjät hyödyntävät esimerkiksi työpaikalla tai kodin työhuoneessa suurempaa näyttöä, johon läppäri on helppo kytkeä silloin, kun töitä tehdään kyseisessä työpisteessä. Kannettavissa tietokoneissa on yleensä integroitu hiiri, mutta moni laptopin käyttäjä kuljettaa koneensa mukana omaa hiirtä sen paremman käytettävyyden vuoksi.
Virtalähde
Pöytätietokoneet käyttävät perinteisesti verkkovirtaa ja tarvitsevat pistorasian toimiakseen. Kannettavat tietokoneet toimivat puolestaan akkuvirralla ja voivat olla riippumattomia pistorasioista joksikin aikaa. Tämä tarjoaa läppäreiden käyttäjälle muutamia luonnollisia etuja. Näistä yksi on se, että jos kiinteistöön osuu sähkökatko, tallentamattomia töitä ei menetetä, eikä työskentelyyn tule katkosta. Vapaus verkkovirrasta mahdollistaa työskentelyn tai viihteen kuluttamisen myös erilaisissa sijainneissa, kuten lentokoneessa tai kahviloissa, joissa verkkovirtaa ei ole välttämättä tarjolla.
Aiheesta Ite wikissä: