Mobiilisovellus on ohjelmisto, joka on suunniteltu toimimaan mobiililaitteessa, esimerkiksi puhelimessa, tabletissa tai kellossa. Mobiilisovelluksen kehittäminen tarkoittaa sen suunnittelu- ja toteutusprosessia. Mobiilisovelluksien kehittämisessä otetaan huomioon eri laitteiden ja käyttöjärjestelmien eroavaisuudet, näyttöjen koot sekä mobiililaitteiden käytön erikoispiirteet.
Jokaisella mobiilisovelluksella on front-end ja back-end -puolet, joita kutsutaan myös nimellä selainpuoli ja palvelinpuoli.
Mobiilisovelluksen kehittämisen front-endiä on kaikki käyttäjälle suoraan näkyvä, kuten sovelluksen rakenne, toiminnot ja ulkoasu. Käyttäjäystävällinen ja helposti ymmärrettävä käyttöliittymä eli user interface on useimmiten mobiilisovelluksen kehittämisen keskiössä. Käyttöliittymän tulisi huomioida mobiilikäyttäjien rajallinen tarkkaavaisuus, minimoida tarpeettomat toiminnot ja tarve näppäimistön käyttöön. Mobiilisovellukset tyypillisesti suunnitellaan yksinkertaisemmiksi kuin vastaavat verkkosivustot tai pöytätietokoneelle suunnitellut ohjelmistot. Käyttöliittymän suunnittelussa yleisiä ohjelmointikieliä ovat muun muassa Java, Python, Buildfire.js, C#, C++, PHP ja HTML5.
Back-end on koodia, joka ajetaan palvelimella. Mobiilisovelluksen taustalla toimiva back-end huolehtii esimerkiksi datan käsittelystä, kirjautumisista, tietokantojen pyörittämisestä ja järjestelmäintegraatioista. Tyypillisiä back-end ohjelmointikieliä ovat muun muassa Java, Javascript, PHP ja C#.
Ohjelmointikielen valintaan vaikuttavat esimerkiksi käyttöjärjestelmä jolle mobiilisovellus kehitetään sekä toiminnot joita siihen halutaan.Ennen julkaisua mobiilisovellukset testataan emulaattorilla sekä käyttäjillä. Mobiilisovelluksia jaetaan ilmaiseksi tai maksusta sovelluskaupoista, jotka yleensä ovat mobiilikäyttöjärjestelmän omistajan hallinnoimia. Dominoivat kaksi mobiilisovelluskauppaa ovat Applen App Store ja Googlen Google Play. Mobiilisovelluksella voi pyrkiä tuottamaan voittoa esimerkiksi sen hankintahinnalla, sovelluksen sisällä olevilla mainoksilla tai maksullisella sisällöllä.
Mobiilikehityksen osaajayritykset
iOS-mobiilikehityksen osaajayritykset
Android-mobiilikehityksen osaajayritykset