Mobiililaitteiden kehitys on ollut yksi teknologiateollisuuden aktiivisimmista sektoreista viimeisen vuosikymmenen aikana. Siitä lähtien, kun älypuhelimen käsite syntyi, mobiililaitteet ovat muovanneet elämäämme merkittävästi. Statistan arvion mukaan vuonna 2022 arviolta 4,7 miljardilla ihmisellä ympäri maailmaa oli käytössään älypuhelin.
Mitä tulee innovaatioihin, mobiililaitteiden kehitys tuntuu kuitenkin olevan hidastumassa.
Mistä mobiililaitteiden kehitys oikein alkoi?
Jotta voimme ymmärtää nykytilannetta, on luotava tiivis katsaus mobiililaitteiden kehitykseen. Perinteiset 1990-luvun matkapuhelimet eivät mahdollistaneet juuri muuta kuin soittamisen, tekstiviestien lähetyksen ja matopelin tapaisten, laitteelle valmiiksi asennettujen pelien, pelaamisen. Monet katsovat älypuhelimien aikakauden alkaneen, kun Apple esitteli ensimmäisen iPhonen vuonna 2007.
Älypuhelimet alkoivat mahdollistaa yhä uusien asioiden tekemisen puhelimella aina pankkiasioinnista videopuheluihin.
Esimerkiksi seuraavat palvelut siirtyivät älypuhelimilla käytettäviksi:
- Facebook julkaisi mobiilisovelluksen vuosina 2008 ja 2009. Facebook mullisti tapaa, jolla ihmiset viestivät keskenään mahdollistamalla muun muassa kuvien julkaisun ja jakamisen käyttäjän omalla “seinällä”, sekä yksityisviestien lähettämisen.
- Ensimmäinen Angry Birds -mobiilipeli julkaistiin vuonna 2009. Angry Birdsin viihdyttävät puzzlet saivat monet pelaajat innostumaan ritsojen virittämisestä ja tarkasta ampumisesta kosketusnäytön välityksellä.
- Tiedostojen hallinta eri laitteilla helpottui huomattavasti ja esimerkiksi Dropbox julkaisi 2010-luvulla lukuisia sovelluksia eri alustoille, jotka mahdollistivat tiedostojen hallinnan ja tallentamisen myös mobiililaitteilla.
- Spotify julkaisi lokakuussa 2008 musiikkipalvelunsa, joka toi vuosien mittaan suuren osan maailman musiikista mobiililaitteille.
Matkapuhelimien kehityksen saturaatiopiste
Onko älypuhelimien toimintojen kehitysvauhti hiipumassa? Tämä on mahdollista, sillä älypuhelimien innovaatiot ovat mahdollisesti saavuttaneet jonkinlaisen saturaatiopisteen. Suurimmalla osalla kehittyneiden maiden asukkaista on jo älypuhelin, ja tuleva myynti koostuu sellaisista asiakkaista, joilla on jo älypuhelin entuudestaan. Tämä muutos saattaa tarkoittaa älypuhelinmarkkinan kasvun hidastumista. Älypuhelinmarkkina on myös osoittanut merkkejä siitä, ettei mitään uutta mullistavaa innovaatiota ole näköpiirissä.
Koska suurin osa helposti saavutettavista kehitysaskelista on jo hyödynnetty, uusien ominaisuuksien tarjoaminen, jotka innostavat käyttäjiä ja lisäävät tablettien tai älypuhelinten myyntiä, on yhä haastavampaa.
Valmistajien yhtenä haasteena on tarjota uudenlaista kokemusta vanhojen älypuhelinten tilalle. Olemme jo nähneet yrityksiä tähän suuntaan: esimerkiksi Samsung on tuonut markkinoille taitettavia puhelimia, joista jotkut tuovat mieleen 1990-luvun ja 2000-luvun alun nostalgiset ”simpukkapuhelimet”.
Mobiililaitteista tulee innovaatioiden käyttöalusta
Kun yksi teknologia saavuttaa huippunsa, toinen yleensä astuu sen tilalle. Viime aikoina olemme nähneet merkittävää siirtymää kohti nousevia teknologia-aloja, kuten tekoälyä, esineiden internetiä, virtuaalitodellisuutta, sekä lohkoketjuja.
Nämä teknologiat eivät ole vain viimeisimpiä trendikkäitä termejä, vaan voivat parhaimmillaan mullistaa nykyisiä toimintatapoja. Samalla mobiilaitteista tulee kasvavassa määrin innovaatioiden käyttöalusta, ei innovaatioiden luomiskohde.
Mobiilipelien alue on yksi kenttä, joka yhä tarjoaa käyttäjille uusia mahdollisuuksia, ja samalla myös uhkia. Olipa kyse lisätyn todellisuuden hyödyntämisestä tai koneoppimisen soveltamisesta pelikokemuksen parantamiseksi, mobiilipelien kehittäjät pyrkivät kehittämään peliensä käyttökokemusta jatkuvasti. Samaan aikaan mobiilipelaaminen aiheuttaa myös selkeän uhan esimerkiksi nuorten käyttäjien addiktioiden muodossa.
Progressiivisten verkkosovellusten (PWA) nousu
Myös progressiivisten verkkosovellusten (PWA) kasvava suosio on huomionarvoista. PWA:t ovat verkkosovelluksia, jotka toimivat kuin natiivisovellukset, mutta vain selaimessa. PWA:t mahdollistavat yhden sovelluksen kehittämisen, joka toimii kaikilla alustoilla, mikä vähentää tarvetta alustakohtaiseen mobiilisovelluskehitykseen.
Sovelluskäyttöön liittyvä uupumus ja mobiilipelien potentiaali
Yhtenä haasteena mobiilisovellusten kehittämisessä on “sovellusväsymys”. Käyttäjät saattavat kyllästyä siihen, että heillä on sovellus jokaiseen mahdolliseen tehtävään.
Älypuhelimella käytettyjen sovellusten määrä on noin 10 päivässä, 30 kuukaudessa.
Mobiililaitteiden kehityksen hidastuminen: uusi mahdollisuus vai uhka?
Mobiililaitteiden kehityksen hidastuminen ei tarkoita niiden kehityksen totaalista pysähtymistä. Mobiililaitteiden kehitys ei ehkä ole enää yhtä innovatiivista kuin ennen, mutta se ei ole myöskään täysin pysähtynyt. Kamerat paranevat edelleen ja akut kestävät pidempään kuin ennen.
Mobiililaitteet ovat niin keskeisessä asemassa ihmisten elämässä, että ne tarjoavat sovellusten ja verkkosivujen kautta toimivan alustan uusien arvoa tuottavien ratkaisujen käyttämiselle.
Lisäksi kehittyneiden maiden matkapuhelinmarkkinoiden saturaatio ei ota huomioon kehittyviä markkinoita, joilla älypuhelimien hankinta on edelleen kasvussa. Intian, Nigerian ja Brasilian kaltaiset maat tarjoavat edelleen suuria mahdollisuuksia mobiililaitteiden myyntimarkkinassa.