Jumppapalloa voidaan kutsua myös voimistelupalloksi, joogapalloksi, treenipalloksi tai kuntosalipalloksi. Jumppapallo on pyöreä, kestävä ja pinnaltaan joustava kuntoilu- ja istumisväline, joka on valmistetaan yleensä muovista.
Jumppapallo sopii monipuolisen treenaamisen ja kuntoilun lisäksi hyvin istumiseen, kuten työtuoliksi. Koostimme tähän artikkeliin parhaita videoita parhaista jumppapallotreeneistä, sekä jumppapallon etuja työtuolina.
Jumppapallolla treenaaminen
Jumppapalloa voi käyttää treeneissä monin eri tavoin, ja se tarjoaa useita harjoitusmahdollisuuksia esimerkiksi kehonhallintaan ja tasapainoon. Esimerkiksi jo istuminen tai seisominen jumppa- tai voimistelupallon päällä edistää tasapainoa ja lihasten stabiliteettia.
Jumppapallolla voi myös tehdä monenlaisia lihaskuntoharjoituksia, kuten vatsalihasten vahvistamista, kyykkyjä, punnerruksia ja selän lihasten treenaamista. Jumppa- ja voimistelupallon päällä voi tehdä myös venytyksiä, jotka auttavat parantamaan liikkuvuutta ja rentouttamaan lihaksia. Jumppapalloa on mahdollista käyttää pilates- ja joogaharjoituksissa lisäämään vaikeusastetta ja tuomaan lisästabiliteettia. Nimenomaan jumppapallon pallomainen muotoja joustavuus aiheuttavat sen, että erilaiset asennot ja liikkeet vaativat monipuolista lihasten käyttöä ja hallintaa.
Jumppapalloa voidaan käyttää synnytyksen jälkeisen kuntoutuksen tukemiseen, erityisesti vahvistamaan lantionpohjan lihaksia. Jotkut käyttävät jumppapalloa myös perinteisenä istuimena työpöydän ääressä, koska se edistää aktiivista istumista ja voi auttaa ylläpitämään hyvää ryhtiä ja selän terveyttä.
Jumppa- ja voimistelupallon käytössä on tärkeää valita oikean kokoinen pallo omaan pituuteesi sopivaksi, jotta voit istua tai seistä mukavasti ja säilyttää tasapainon harjoitellessasi. Pallo täytetään yleensä ilmalla, ja sen kovuutta voi säätää lisäämällä tai vähentämällä ilman määrää.
Parhaat jumppapallo / kuntosalipallo / voimistelupallo treenit
Fitlandian jumppapallotreeni
Fitlandia-mentori ja uintimaajoukkueen fysioterapeutti Riina Lipponen näyttää, miten jumppa- tai kuntosalipallolla voidaan tehdä helposti tehokas treeni.
Jalkapalloilijan kotitreeni jumppapallolla tai joogapallolla
5 liikettä jumppapallolla
FysioPuisto – CORE-treeni joogapallolla
Jumppapallolla tai voimistelupallolla istumisen hyödyt ja jumppapallo työtuolina
Jumppapallolla tai voimistelupallolla istuminen työpäivän aikana ja sen hyödyntäminen työtuolina voi olla hyödyllistä työntekijän terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Jumppapallon edut juontavat siitä, että pallo vaatii jatkuvaa pientä tasapainon ylläpitämistä, jolloin lihakset joutuvat tekemään työtä ja istujan asento muuttuu. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että istuja ei jämähdä paikalleen, vaan liikuttaa tuki- ja liikuntaelimiään huomaamattaan työpäivän mittaan. Näin ollen jumppapallo työtuolina voi ehkäistä yhtä pahinta terveydellistä uhkaamme, eli sitä, että pitkä paikallaan istuminen on hyvin epäterveellistä.
Jumppapallo auttaa, mutta tauot ja niiden aikainen liike on tärkeää
Samalla kun voimistelu- tai jumppapallo tuo työpäivään luonnollista liikettä, on hyvä muistaa ylösnouseminen ja erilaisten liikkeiden harjoittaminen taukojen aikana. Esimerkiksi lyhyt jumppapallolta nouseminen ja korttelin ympäri käveleminen taukojen aikana, tai pieni venyttely tiiviimmässäkin rytmissä edesauttaa istumatyössä jaksamista. On fakta, että monet ihmiset, jotka käyttävät perinteisiä työtuoleja, kokevat selkäkipuja tai selän jäykkyyttä. Jumppapallon istuminen voi auttaa ylläpitämään parempaa selkärangan asentoa ja vähentämään selkäkipuja.
Jumppapallo parantaa ryhtiä ja kannustaa työasennon vaihtelemiseen
Yksi jumppapallon ja kuntosalipallon eduista on se, että jumppapallon päällä istuminen ohjaa hyvän ryhdin ylläpitämiseen. Näin ollen jumppapallo voi auttaa ehkäisemään huonoa ryhtiä ja siihen liittyviä ongelmia. On kuitenkin hyvä muistaa, että ryhti ei ole varsinainen ongelma työasennon hakemisessa, vaan asentojen muuttumattomuus. Hyvää ryhtiä tärkeämpää on siis vaihdella asentoa ja nousta välillä liikkumaan.
Yksi jumppapallon eduista on se, että jumppapallon päällä istuminen kannustaa monesti työntekijään liikkumaan ja venyttelemään työpäivän aikana. Jumppapallolla on myös mahdollista tehdä pieniä liikkeitä ja venytyksiä istuessasi, mikä voi parantaa nivelten liikkuvuutta ja vähentää jäykkyyttä.
Energian lisääntyminen (+ energian käytöstä palautuminen)
Aktiivinen istuminen jumppapallon päällä voi lisätä energiatasojasi ja auttaa vähentämään päivittäistä väsymystä työpäivän aikana. Tällä viittaamme lihasten aktivaatioon ja liikkeeseen, joka voi lisätä energiatasoa.
Toisaalta liian kuluttavassa asennossa työskentely voi aiheuttaa myös väsymystä työpäivän aikana lihasten käytön myötä. Hyvä vaihtoehto onkin – ja tiedän, että toistan itseäni – työasennon vaihtaminen pitkin työpäivää.
Jos olet esimerkiksi työskennellyt puoli tuntia päätteellä jumppapallolla hyvässä ryhdissä istuen, voit seuraavaksi istua nojatuoliin rennompaan asentoon ja ottaa läppärin syliisi. Tällainen “röhnöttävä” asento ei ole suositeltava koko päivän ajaksi, mutta se voi tuoda sopivan vaihtelun jumppapallolla pidettyyn työasentoon, joka vaatii parempaa ryhtiä tai lihasten käyttöä.
Jumppapallon käyttö osana painonhallintaa
Kaikki tietävät, että painonhallintaa voi toteuttaa ennen kaikkea syömällä oikein. Aktiivinen istuminen voi kuitenkin auttaa polttamaan enemmän kaloreita verrattuna perinteiseen passiiviseen istumiseen. Liikunnan kannalta kaikista paras jumppapallosta saatava terveyshyöty onkin työpäivän mittaan tehdyt venytykset ja liikkeet. Esimerkiksi vatsa- ja selkälihasliikkeet sekä erilaiset venytykset tarjovat sopivan tauon mielelle tietotyöstä ja auttavat jaksamaan paremmin koko työpäivän ajan.
Jos sinulla on selkävaivoja tai muita terveysongelmia, keskustele lääkärin tai fysioterapeutin kanssa ennen jumppapallon käytön aloittamista.
Lue myös: Näillä kotitreenivälineillä saat tehokkaan treenin edullisesti