Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että kuka tahansa pystyy käyttämään verkkopalveluita tai mobiilisovelluksia ja ymmärtämään niiden sisällön tilanteesta riippumatta.
Tilastojen valossa Suomessa on yli 1,2 miljoonaa ihmistä, jotka tarvitsevat digitaalisten palvelujen saavutettavuutta. Pelkästään selkokieliset verkkopalvelut hyödyttäisivät jopa 25 prosenttia väestöstä. Maailmanlaajuisesti saavutettavuustarpeita on jopa miljardilla ihmisellä.
Esimerkiksi näkö- ja kuulovammat, motoriset rajoitteet, muistihäiriöt ja heikko suomen kielen taito ovat tekijöitä, joiden vuoksi saavutettavuutta tarvitaan. Saavutettavuus voi kuitenkin olla tärkeää myös väliaikaisten tekijöiden takia, esimerkiksi kirkkaasta auringonpaisteesta tai kipsissä olevasta kädestä johtuen.
Vuonna 2019 voimaan astunut saavutettavuusdirektiivi vaatii julkishallinnon verkko- ja mobiilipalvelujen olevan saavutettavia. Tällä hetkellä saavutettavuusvaatimukset koskevat muun muassa ministeriöitä, kuntien organisaatioita, yliopistoja ja ammattikorkeakouluja sekä itsenäisiä julkisoikeudellisia laitoksia, kuten Kelaa. Saavutettavuuteen panostaminen hyödyttää kuitenkin myös yksityisen sektorin toimijoita.
Saavutettavuus lisää hyvää asiakaskokemusta, sillä digitaalisen palvelun käyttäjä löytää sivuilta helposti etsimänsä tiedon. Saavutettavat verkkosivut ja -palvelut hyödyttävätkin aivan kaikkia verkon käyttäjiä. Saavutettavuus myös usein parantaa verkkosivun sijoitusta hakukonetuloksissa.
Lähde: saavutettavuusvaatimukset.fi
Lue lisää saavutettavuudesta:
Saavutettavuus parantaa digitaalisten palveluiden laatua ja tuo liiketoimintahyötyjä