Sovellus viittaa tietokoneella (esim. tietokone, älypuhelin, tabletti tai vaikkapa älykello) suoritettavaan ohjelmaan tai ohjelmien kokonaisuuteen, joka suorittaa tietyn tehtävän tai tiettyjä tehtäviä.
Sovelluskehitystä tarvitaan rakentamaan sovelluksia, jotka toteuttavat haluttua fuktiota, kuten tukevat yritysten liiketoiminnan tai yksityishenkilöiden arjen prosesseja.
Moniin toistuviin tarpeisiin on olemassa valmisohjelmistoja. Esimerkiksi erillisiä sähköpostisovelluksia tai taloushallinto-ohjelmistoja ei tarvitse kehittää, sillä näihin tarpeisiin on jo tarjolla lukuisia valmiita sovelluksia, jotka on kehitetty sovelluskehityksen keinoin ja joita jatkokehitetään ohjelmiston tarjoajan toimesta.
Räätälöityä sovelluskehitystä tarvitaan, jos mikään valmisohjelmisto ei vastaa käsillä oleviin tarpeisiin. Tällöin tarpeet tunnistetaan ja niitä varten suunnitellaan ja kehitetään uusi sovellus. Sovelluksen määritelmä ei ole aina helppoa rajata: esimerkiksi mobiilikehityksessä responsiiviset verkkosivut ja progressiiviset, selaimessa toimivat sovellukset voivat toimia hyvin samaan tapaan, kuin natiivit mobiilisovellukset, joita voidaan ladata mobiilisovelluskaupoista. Suuri osa sovelluksista toimiikin verkkoselaimessa, mutta tietoa välittävät verkkopalvelut koetaan usein “verkkosivustoina” siinä missä tiettyä funktiota toteuttavat verkkopalvelut vastaavat paremmin ihmisten mielikuvaa “sovelluksesta”.
Kehitysympäristö ja ohjelmointikielet
Yksi tunnetuista kehitysympäristöistä on avoimeen lähdekoodiin pohjautuva Eclipse. Eclipse tukee muun muassa Java, C, C++ ja PHP-ohjelmointikieliä. Tavallisimpia ohjelmointikieliä ovat esimerkiksi Java, C, C++, C#, Python, Php, JavaScript, Swift, Ruby, Objective C ja Scala.
Sovelluskehityksen työvaiheet
Onnistuneen sovelluskehityksen takaamiseksi prosessi pyritään mallintamaan niin sanotulla elinkaarimallilla. Erilaisia sovelluskehittämisen malleja ovat esimerkiksi vesiputousmalli, prototyyppimenetelmä, RUP-malli ja ketterät menetelmät.
Sovelluskehityksen vaiheita ovat vaatimusmäärittely, toiminnallinen määrittely, arkkitehtuurisuunnittelu, käyttöliittymäsuunnittelu, toteutus, testaus, julkistus ja käyttöönotto.
Sovelluskehitys toteutetaan usein projektityönä, mutta monet sovellukset vaativat myös julkaisun jälkeen päivittämistä ja ylläpitoa. Sovelluksen ylläpito ja päivitys voidaan hankkia jatkuvana palveluna tai projektiluontoisesti.
Ite wiki listaa sovelluskehityksen asiantuntijayritykset
Ohjelmistokehityksen ja sovelluskehityksen osaajayritykset
Ohjelmistokehitykseen liittyvät referenssitoteutukset
Ohjelmistokehitykseen liittyvät julkaisut
Mobiilikehityksen osaajayritykset
Mobiilikehitykseen liittyvät referenssitoteutukset
Mobiilikehitykseen liittyvät julkaisut
Webkehitykseen liittyvät referenssitoteutukset
Webkehitykseen liittyvät julkaisut
Javascript-kehityksen osaajayritykset,
PHP-kehityksen osaajayritykset
Java-kehityksen osaajayritykset
Python-kehityksen osaajayritykset
C++-kehityksen osaajayritykset
Ruby-kehityksen osaajayritykset
Objective C-kehityksen osaajayritykset
Swift-kehityksen osaajayritykset