VSAT-videopuhelu - merenkulun etätuen mahdollistaminen
Voiko VOIP-videopuheluita soittaa satelliittiverkon kautta? Entä VSAT-videopuhelu? Voitko käyttää nykyaikaisia lisätyn todellisuuden videotyökaluja (AR-video) merellä olevien alusten tekniseen etätukeen? Voitko luottaa siihen, että yhteys toimii? Vastaus on kyllä.
Näitä kysymyksiä tutkittiin Euroopan avaruusjärjestön, Wärtsilän, Valmetin, Koneen ja Delta Cygni Labsin yhteisessä hankkeessa.
Maanpäällinen matkaviestintä (4G) ja VSAT C-kaista ovat trendi merenkulussa.
VSAT:n osalta tärkein parannus on ollut C-kaistayhteyksien käyttöönotto. Se tarjoaa todellisen nopean internetyhteyden laivoille.Nopea internetyhteys ei ole vain laivan toimintaa varten, vaan se tuo mukavuutta ja turvallisuutta myös miehistölle ja matkustajille. VSAT-satelliittiyhteyksien lisäksi 4G/LTE-tekniikka, jossa on suunnattu antenniasetus, on herättänyt kiinnostusta offshore-yritysten keskuudessa. Tämä verkkotekniikan kehitys avaa uusia mahdollisuuksia offshore VSAT-videopuheluille.
VSAT pysyy tällä hetkellä "syvänmeren" yhteyksien ykköslinkkinä. Merenkulkuyritykset hyödyntävät kuitenkin mahdollisuuksien mukaan 4G/LTE-viestintää rinnakkain. 4G/LTE:n tärkein käyttövoima on VSAT:n kustannukset ja kaistanleveys. Eri lähteiden mukaan (Bluewireless, 2018/2019) 4G-verkkoa voidaan hyödyntää jopa 70 km:n etäisyydellä rannasta.
Offshore-yritysten tyypillisten yhteysvaihtoehtojen vertailu
POINTR VSAT -videopuhelun testaus aluksella
Tässä artikkelissa tarkastelemme verkon parametreja ja suorituskykyä offshore-yrityksissä. Kerromme myös joitakin yksityiskohtia POINTR-testistä eri paikoissa ja aluksilla maailmanlaajuisesti.
Testasimme POINTR:ia satelliittiyhteyden avulla yhteensä yli 100 käyttäjällä yli 25 paikasta ympäri maailmaa. Testijakson aikana soitimme onnistuneesti jopa 500 puhelua. Puheluita soitettiin toimivista aluksista maihin ja maalta merellä oleviin aluksiin. Tyypillisiä esimerkkejä käytetyistä laitteista on lueteltu alla.
Testausjakson aikana soitettiin muun muassa Eurooppaan, Etelä-Amerikkaan, Meksikoon, Yhdysvaltoihin, Etelä-Afrikkaan, Japaniin, Kiinaan, Singaporeen, Australiaan ja Etelä-Koreaan.
Testauksesta saadut kokemukset
Suorituskyky:
Testitulokset olivat myönteisiä. POINTR toimi hyvin laivojen tyypillisissä olosuhteissa. Huomasimme, että se pystyy käsittelemään ja ylläpitämään puheluita, kun yhteysolosuhteet ovat huonot. Pienin kaistanleveys, jolla POINTR VOIP-videopuheluita voitiin soittaa, oli 128 kbit/s, ja puhelu kesti pitkät viiveet ja suuret viiveiden vaihtelut. Kaikki olosuhteet ovat tyypillisiä satelliittiyhteyksille.
Tulokset - POINTR toimii hyvin tyypillisissä olosuhteissa kaikissa annetuissa olosuhteissa. Ja jopa L-kaistan VSAT-verkon varajärjestelmänä. 128 kbit/s ja 1000 ms:n latenssi riittävät edelleen videopuhelun ylläpitämiseen.
Ihanteellinen kaistanleveys olisi 500kbit/s, jolloin toiminta olisi sujuvaa ja mukavaa, mutta merellä ei voi luottaa näihin olosuhteisiin.
Käyttötapaukset ja käytettävyys:
Keräsimme myös paljon käytettävyyteen liittyvää palautetta. Itse sovelluksen käytettävyys, eri laitteistot ja yleiset käyttötapaukset. Yksinkertaisuus ja kestävyys olivat tärkeimmät tulokset käytettävyyden näkökulmasta. Tämä koskee sekä laitteistoa että ohjelmistoa. Kirjoitamme lisää käytettävyydestä erillisessä kirjoituksessa. Käyttötapaukset, joita voidaan nähdä, liittyvät tyypillisesti ylläpitoon. Yllättävän laajoja, mutta kaikkea, mitä aluksella on, on ylläpidettävä. Myös käyttötapauksista kerrotaan lisää myöhemmin erillisessä kirjoituksessa.
POINTR-suunnitteluperiaatteet
Pointr on suunniteltu haastaviin olosuhteisiin. Ensimmäinen asiakasprojektimme oli Euroopan avaruusjärjestö ESA, kansainvälisen avaruusaseman International Space Station Columbus module huolto. Suunnittelutavoitteemme tulivat sieltä: meidän on kyettävä voittamaan seuraavat haasteet:
hallita suurta, jopa 1000 ms:n latenssia,
hallita jopa 540 ms:n viiveen vaihtelua.
Kaistanleveyden hallinta (ylös/alas) 128 kt/sekunnissa.
Skaalata puhelu automaattisesti olosuhteiden mukaan ilman taukoja.
Yhden kuvan laatu on aina korkea
Tätä varten olemme kehittäneet oman tietoliikenneprotokollan, joka on osoittautunut paitsi erittäin tehokkaaksi myös turvalliseksi. Turvallisuudesta kerrotaan lisää toisessa kirjoituksessa.
Pointsat-projekti - VSAT-videopuhelu uudelle tasolle
Pointsat-hankkeen tavoitteena oli analysoida, miten satelliittiverkkojen avulla voidaan mahdollistaa kriittisten tehtävien etähuolto ja -tuki. Hanke toteutettiin yhteistyössä Euroopan avaruusjärjestön ESA:n ESA PointSat-hankkeen kanssa. PointSat-hankkeessa asiakkaamme Valmet, KONE Marine ja Wärtsilä toteuttivat laajoja POINTR-pilottihankkeita merenkulkuympäristössä 18 maassa ja esittelivät POINTR VSAT-videopuheluita useille merenkulkualan asiakkailleen.
Lisätietoja
Tagit
Liiketoimintaprosessi
Asiakaspalvelu | |
Projektinhallinta |
Erikoisosaaminen
IoT | |
Pilvipalvelut / SaaS |
Toimialakokemus
Kuljetus, liikenne ja logistiikka |
Tarjonnan tyyppi
Valmisohjelmisto |
Delta Cygni Labs - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Delta Cygni Labs - Muita referenssejä
Delta Cygni Labs - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Development Manager, Operations
- Laura - ICT-asiantuntija
- Laura - IT Manager
- Nordea - Senior Fullstack Developer
- Innofactor Oyj - Business Architect
- Laura - Cloud Engineer
- Laura - UX/UI Designer
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- SD Worx - Kehitystyö SD Worxin kanssa takaa Clas Ohlsonille parhaat palkanmaksun prosessit kasvun tiellä
- Digiteam Oy - Case Esperi Care Oy: Ketterä kumppanuus vei Esperin verkkosivu-uudistuksen maaliin sujuvasti ja aikataulussa
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
Tapahtumat & webinaarit
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Webinaari: Keskity myyntityön laatuun!
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 04.12.2024 - Kuinka oikea matka- ja kululaskujärjestelmä tehostaa prosesseja?
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Zimple Oy - Pipedrive vai Hubspot? Kumpi kannattaa valita?
- SC Software Oy - Jatkuvat palvelut – asiakaslähtöistä kumppanuutta projekteista ylläpitoon
- Timeless Technology - Ohjelmoitavat logiikat (PLC): Ratkaisevat työkalut automaatioon ControlByWebiltä.
- Kisko Labs Oy - Heroku: Ohjelmistokehittäjän ykköstyökalu skaalautuvien sovellusten rakentamiseen
- SD Worx - Näin luot vakuuttavan Business Casen palkkahallinnon ulkoistukselle
- Timeless Technology - Kyberriskien tunnistaminen Profitap IOTA verkkoanalysaattorin avulla.
- GidiUp Oy - Ai hitto -päivä: Kun sesonki pääsee taas yllättämään
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |