Yritysjohto jättää huomioimatta keskeytysriskit
Coromatic julkisti vuosittaisen tutkimuksen kriittisten järjestelmien sekä niiden ylläpito- ja huoltotoimintojen tilasta Pohjoismaissa. Suurin osa pohjoismaisten yritysten kiinteistöpäälliköistä ilmoitti tutkimuksessa, että kriittisten järjestelmien toiminnan keskeytymisellä olisi vakava negatiivinen vaikutus yritystoimintaan, kun taas samaan aikaan yrityksillä on merkittäviä puutteita tilojen hallinnan ja valvonnan osalta.
Toimintakriittiset järjestelmät (Mission-critical systems) on termi infrastruktuurille, joka varmistaa virran saannin ja toimivan tietoliikenteen – näin varmistetaan esimerkiksi jouheva junaliikenne, sairaalan toiminta keskeytyksettä, palkanmaksu pankeissa ja kuntien jatkuva vesihuolto.
Coromaticin tekemän tutkimuksen tulokset osoittavat huomattavia puutteita kiinteistön hallinnassa ja valvonnassa. Kuluneen kahden vuoden aikana lähes puolet (49%) vastaajista ei ollut tehnyt analyysiä liiketoimintaan vaikuttavista tekijöistä (Business Impact Analysis BIA). Analyysillä selvitetään kriittisen järjestelmän toimintahäiriön aiheuttamia riskejä yritykselle. Lähes yhtä moni (45%) vastaajista ilmoitti, että heillä ei ollut palvelutasosopimusta (Service level agreement SLA) omassa kiinteistössään kyseisenä ajanjaksona.
Samaan aikaan vastaajien tietoisuus liiketoimintariskeistä toimintahäiriön sattuessa oli korkea. Yli 70% vastanneista kertoi, että toiminnan keskeytyksellä olisi vakavia tai erittäin vakavia seurauksia yrityksen koko liiketoiminnalle. 25% arvioi, että kaikki yrityksen toiminnot vaarantuisivat häiriöaikana.
“Yritykset ja viranomaiset ymmärtävät, että hyvin toimiva kriittinen infrastruktuuri on ratkaiseva, jotta organisaatio voi selviytyä tehtävistään,” sanoo konsultti Göran Egnell, Coromaticilta. Samaan aikaan yritysjohtajat katsovat toiminnan varmistamistarvetta läpi sormien, mikä on erittäin huolestuttavaa. Keskeytykset estävät organisaatiota toimimasta ja kehittämästä liiketoimintaa – ja ne vahingoittavat brändiä, vaikuttavat osakkeenomistajien sijoituksiin ja ovat jopa vaarallisia kansalaisille.
Tutkimus paljasti myös, että 37% vastaajista vältteli liiketoimintakriittisten järjestelmien investointipäätöksiä, koska päätöksenteon vaatimukset olivat liian monimutkaisia.
“Se, että useimmat kiinteistöpäälliköt ymmärtävät järjestelmien olevan liiketoimintakriittisiä, mutta samaan aikaan eivät tee investointeja niihin, on selvästi ongelma,” sanoo Egnell. “Monella organisaatiolla ei ole selkeää infrastruktuurin omistajuutta. Usein moni toimintayksikkö jakaa vastuun, joka luo epäselvyyttä. Kriittisten järjestelmien toimivuus on oltava johtoryhmän asialistalla – niin kuin talous, henkilöstöasiat ja myynti. Infrastruktuuri voi luoda tai tuhota yrityksen tulevaisuuden, mikäli sitä ei hoideta kunnolla.”
Tietoja tutkimuksesta
Tammi-maaliskuussa 2016 toteutettu online-tutkimus tehtiin yhteistyössä tutkimusyhtiö Mistatin kanssa. Tutkimukseen osallistui yli 330 toimintakriittisen tilan kiinteistöpäällikköä suuresta tai keskisuuresta pohjoismaisesta yrityksestä kaikilta toimialoilta. Vastaajat toimivat johtotehtävissä IT-, kiinteistö- tai talousosastolla.
Tutkimusraportti on ladattavissa kokonaisuudessaan englanninkielisenä tästä
Lisätiedot:
Goran Egnell, consulting services manager, Coromatic Group
Puh: +46 708 54 52 72
goran.egnell@coromatic.se
www.coromatic.com
Lisätietoja
Coromatic - Asiantuntijat ja yhteyshenkilöt
Coromatic - Muita referenssejä
Coromatic - Muita bloggauksia
It- ja ohjelmistoalan työpaikat
- Laura - Development Manager, Operations
- Laura - ICT-asiantuntija
- Laura - IT Manager
- Nordea - Senior Fullstack Developer
- Innofactor Oyj - Business Architect
- Laura - Cloud Engineer
- Laura - UX/UI Designer
Premium-asiakkaiden viimeisimmät referenssit
- SD Worx - Kehitystyö SD Worxin kanssa takaa Clas Ohlsonille parhaat palkanmaksun prosessit kasvun tiellä
- Digiteam Oy - Case Esperi Care Oy: Ketterä kumppanuus vei Esperin verkkosivu-uudistuksen maaliin sujuvasti ja aikataulussa
- Kisko Labs Oy - Howspace Hub - Mukautuva oppimisen hallintajärjestelmä kasvaviin oppimisalustavaatimuksiin
- Kisko Labs Oy - Sanoma Pro: Multimediasisältöjen hallinnan uudistaminen
- Kisko Labs Oy - Svean helppokäyttöinen palvelu asiakkaan verkko-ostosten hallintaan
- Kisko Labs Oy - Yhtenäinen käyttöliittymä luovien alojen ammattilaisille
- Codemate - Digitaalisen murroksen nopeuttaminen Flutterin avulla
Tapahtumat & webinaarit
- 27.11.2024 - Green ICT -ekosysteemitapaaminen III: Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen mittaaminen ja kasvihuonepäästöjen arviointi
- 27.11.2024 - Digitaalisen asiakaskokemuksen uusi aikakausi
- 28.11.2024 - Webinaari: Keskity myyntityön laatuun!
- 28.11.2024 - Copilot-webinaari – Mielekkäämpää tietotyötä turvallisesti
- 04.12.2024 - Kuinka oikea matka- ja kululaskujärjestelmä tehostaa prosesseja?
- 05.12.2024 - Green ICT VICTIS -hankkeen kick off -tilaisuus
- 15.01.2025 - Datavastuullisuuden valmennus: hanki valmiudet vastuulliseen datan ja tekoälyn hyödyntämiseen
Premium-asiakkaiden viimeisimmät bloggaukset
- Zimple Oy - Pipedrive vai Hubspot? Kumpi kannattaa valita?
- SC Software Oy - Jatkuvat palvelut – asiakaslähtöistä kumppanuutta projekteista ylläpitoon
- Timeless Technology - Ohjelmoitavat logiikat (PLC): Ratkaisevat työkalut automaatioon ControlByWebiltä.
- Kisko Labs Oy - Heroku: Ohjelmistokehittäjän ykköstyökalu skaalautuvien sovellusten rakentamiseen
- SD Worx - Näin luot vakuuttavan Business Casen palkkahallinnon ulkoistukselle
- Timeless Technology - Kyberriskien tunnistaminen Profitap IOTA verkkoanalysaattorin avulla.
- GidiUp Oy - Ai hitto -päivä: Kun sesonki pääsee taas yllättämään
Digitalisaatio & innovaatiot blogimediaBlogimediamme käsittelee tulevaisuuden liiketoimintaa, digitaalisia innovaatioita ja internet-ajan ilmiöitä |