Jo kahdentoista vuoden ajan olemme tykänneet ja kommentoineet Facebookissa julkaistuja linkkejä, kirjoituksia ja ajatuksia.

Nyt yksipuoliselle tykkäämiselle tulee stoppi: Facebookin tykkäysnappi uudistui 24.2.2016 kun Facebook Reactions julkistettiin.

Facebookin käyttäjäkansa on jo pitkään vaatinut ei-tykkäysnappia, jonka voisi nimetä myös“lyttäysnapiksi”, vastapainoksi yksipuoliselle tykkäämiselle.

Kansa ei kuitenkaan saanut uudistuksessa haluamaansa. Syynä tähän on Facebookin perustaja Mark Zuckerberg. Hän on vastustanut ajatusta siitä, että Facebook tarjoaisi työkalun julkaisuiden lyttäämiselle.

Sen sijaan saimme käyttöömme viisi uutta reagointitapaa.

Pelkän tykkäämisen lisäksi Facebookissa voi nyt myös reagoida rakastamalla, nauramalla, hämmästelemällä, suremalla ja vihaamalla.

Esittelyssä facebookin uudet tykkäysnapit

Esittelyssä Facebookin uudet tykkäysnapit

Miten Facebookissa reagointi muuttuu uusien painikkeiden myötä?

Uudet painikkeet mahdollistavat julkaisuihin reagoinnin myös niissä tilanteissa, kun lukija ei halua “likettää” tai kommentoida sanallisesti julkaisua.

Näin esimerkiksi ikäviinkin uutisiin voi reagoida nopeasti yhdellä painikkeella. Toisaalta uudet painikkeet toimivat hauskana pikagalluppina tapahtuneesta. Mielipiteet samasta uutisesta voivat jakautua jyrkästikin.

Gallupit ovat olleet jo pitkään Facebookin toiminnoissa ja myös twitter ja Google Forms tarjoavat ketteriä työkaluja galluppien tekoon. Gallupit ja kyselyt ovat kuitenkin melko harvaan käytettyjä julkaisun tyyppejä.

”uudet painikkeet toimivat hauskana pikagalluppina tapahtuneesta”

Facebook Reactionsin myötä aikajanoistamme tulee eräänlaisia fiilisgallupeita, joiden käytön kansa tulee omaksumaan satavarmasti.

Näin myös raivoa herättävät julkaisut leviävät jatkossa, eli positiivisten uutisten sijaan erilaisia tunteita herättävät julkaisut leviävät yhtälailla.  

Kuvankaappaus uusista reactions-painikkeista aikajanalta

Kuvankaappaus uusista reactions-painikkeista aikajanalta

Mediamme täyttyy siis kasvavasti vauvakuvien ja kissavideoiden sijaan myös esimerkiksi terrorismia tai ympäristörikoksia käsittelevistä uutisista.

Facebookin tykkäysnappien uudistuminen saattaakin tarjota reality-checkin omia mediakupliaan rakentavalle kansalle ja nostaa entistä useammin esiin myös kritiikkiä herättäviä ilmiöitä.

 

Facebook Reactions-esittelyvideo:


Katso myös Facebook Reactionsin virallinen esittelyvideo tästä

 

Kirjoittajat

Niko-Johannes

Johannes Puro & Niko Helle

Liity ite wikin uutiskirjeen tilaajiin ja seuraa meitä Twitterissäfacebookissa ja LinkedInissä

Seuraa myös  Johannesta ja Nikoa Twitterissä!