Joukkotyöttömyys on kohdannut yllättäen uuden ammattikunnan, kun osin hämärän peitossa oleva tapahtumaketju on ajanut tuhansia myyntineuvottelijoita työttömäksi. Elinkeinorakenteen muutos on koetellut aiemmin muun muassa joidenkin teollisuusalojen duunareita, mutta monelle myyntimiehelle töiden loppuminen on tullut puskista.
Kentältä kantautuneiden tietojen mukaan syynä joukkoirtisanomisiin on se, etteivät asiakkaat enää halua puhua myyjien kanssa.
“Yksikin asiakas kertoi puolen vuoden ajan minulle joka viikko, että soitin huonoon aikaan. En käsitä keneltä asiakkaat palvelunsa tänä päivänä ostavat, mutta eivät ainakaan myyjiltä”, myyntineuvottelija Pate Fransman, 44, kuvailee.
Osa myyntineuvottelijoista on keskusteluyhteyden saavutettuaan ihmetellyt asiakkaiden valtavaa tietomäärää. Moni asiakas on alkanut käyttäytyä myyntitilanteessa asiantuntijan tavoin ja kyseenalaistamaan tarjottujen tuotteiden featureita ja hintaa.
“Puhelimen tuuttauksesta on tullut elämäni soundtracki”
–Pate Fransman
Röyhkeä käytös korpeaa pitkän linjan myyntineuvottelijaa. “Missä on myyjien arvostus?, Fransman perää.
Työ- ja elinkeinoministeriön yksityisellä konsulttitalolla teettämä selvitys valottaa tilanteen taustaa valmistuessaan alkuvuodesta 2018. Ensimmäisten tietojen mukaan ilmiötä selittää se, että ainakin osa ihmisistä on alkanut proaktiivisesti etsiä tietoa itse ja hyödyntää löytämäänsä informaatiota omin päin palveluita hankkiessaan.
Hallitus ei ole jäänyt seisomaan tumput suorina, vaan yritysten saamatta jääneitä myyntituottoja tullaan kompensoimaan julkisella rahalla, jota jaetaan rakennemuutosvaiheessa kymmenessä portaassa, aina vuoteen 2027 saakka.
Olen pahoillani mutta tämä on ensinnäkin näin digi aikana täysin vanhaa tietoa, tämä kehitys on alkanut jo vuosia sitten. Ja toisekseen tämä kehitys ei missään tapauksessa ole saanut aikaan massatyöttömyyttä ammattitason myyjien joukossa, itse asiassa päinvastoin. Koko internetin käyttö sekä erilaiset digi ratkaisut ovat nimenomaan kohottaneet ammattimyyjien arvoa. Tämä johtuu siitä että kun puhutaan esim ratkaisumyynnistä niin vaikka asiakas on todellakin paljon paremmin tietoinen omista vaihtoehdoistaan kuin ennen, niin kriittiset sekä useasti kalliit järjestelmät ja tuotteet vaativat aina ammattiosaajia jotka pystyvät varmistamaan asiakkaan todellisten tarpeiden täyttymisen. Jos puhutaan suomalaisesta ns perusmyyjästä niin voin sanoa että voi hyvin kohdatakin työttömyys. Se taas johtuu siitä että he eivät yksinkertaisesti ole ammattilaisia. Noin 90% kotimaisista myyjistä on asiakaspalveluun perustuvia tilauksen vastaanottajia. Ja tässä kehityksessä heillä ei juurikaan ole mahdollisuutta pärjätä, koska usein asiakas tietää tuotteiden sisällöt paremmin kuin nämä ”myyjät”. Puhelinmyyjien ammattitaito on halveksuttava. Kukapa heidän kanssaan haluaisikaan puhua. Koko digi kehityshän on ollut ikäänkuin toiveiden täyttyminen suomalaisessa liiketaloustoiminnassa, ollaan kuviteltu että nyt ei enää tarvitse tavata asiakasta kasvokkain(mitä suomalainen ei halua tehdä) mutta näinhän se ei mene, päinvastoin. Tilausten vastaanottajien on nyt, tavalla tai toisella, koulutettava itsensä osaaviksi ja ammattitaitoisiksi myyjiksi, tai muuten tähän ammattiin ei ole asiaa.