– SAP-teknologiaa hyödyntävien yritysten olisi korkea aika kiinnostua seuraavan sukupolven toiminnanohjausjärjestelmästä, aloittaa Jakub Zurek haastattelun.
Zurek viittaa transformaatioon toiminnanohjausjärjestelmä SAP R3:sta seuraavaan sukupolveen, eli S/4HANAan. SAPin tietokantaan viittaava termi HANA juontaa sanoista “High performance ANalytics Appliance” ja lyhenne S/4 kuvaa puolestaan toiminnanohjausjärjestelmän versiota.
Istumme Zurekin ja kahden muun tietolaisen, Saila Huurinaisen ja Matti Hartikaisen kanssa pohtien SAPin uuteen ERP:iin siirtymisen haasteita ja ennen kaikkea mahdollisuuksia.
Ryhmä on työskennellyt viime vuodet paketoidakseen transformaation SAPin uuteen toiminnanohjausjärjestelmään houkuttelevaan, pilvipohjaiseen ja helposti käyttöönotettavaan muotoon.
Työtä riittää, sillä it-ammattilaiset eivät välttämättä lähtökohtaisesti yhdistä näitä adjektiiveja SAP-toiminnanohjaushankkeisiin.
Muun muassa Gartner otsikoi SAP S/4HANAa koskevan tutkimuksensa vuonna 2015 “SAP S/4HANA Is a Transformational Shift for SAP and Its Users, but Hold on to Your Wallets for Now”.
Mutta aukeaisivatko rahahanat digitaaliselle transformaatiolle vuonna 2018?
Suomalaiset yritykset ovat täynnä päivittämättömiä ERP:ejä
Miksi yrityksen, joka on ajanut 20 vuotta SAP-alustaa, pitäisi lähteä investointiin nyt? Miksi juuri nyt SAPin yhteydessä puhutaan Gartnerin tutkimuksia myöden digitaalisesta transformaatiosta?
– Siksi, että monissa tällä hetkellä käytössä olevissa SAPin versioissa digitalisaation hyödyt eivät toteudu: käyttökokemus on vanhanaikainen, yksi transaktio voi viedä minuutteja ja ohjelmistoa saatetaan välittää perinteisesti pöytäkoneelta. Miksi liiketoiminnassa hyväksyttäisiin huonompi käyttökokemus kuin kuluttajapalveluissa? Saila Huurinainen kysyy.
Miten päädyttiin tilanteeseen, jossa suomalaiset yritykset ovat täynnä päivittämättömiä ERPpejä? Vaakakupissa painavat toisaalta muutoshankkeen haasteet, toisaalta digitalisaation edut.
– SAP on tehnyt ison hyppäyksen HANAan viiden viimeisen vuoden aikana. Nyt vielä nukkuvat yritykset hakevat keinoja transformaation tekemiseen. Meidän tavoitteena on nimenomaan tehdä muutos uuteen helpoksi, Huurinainen kuvaa.
Yksi syy muutoksen hitauteen on räätälöintitaso, joka on joissain organisaatioissa korkea ja joka on kasvattanut aiemmin SAP-hankkeiden kokoluokkaa.
”Nyt vielä nukkuvat yritykset hakevat keinoja transformaation tekemiseen.”
Aiemmin asiakasyrityksissä työskennellyt Matti Hartikainen kertoo, miten loppukäyttäjät saattavat haluta tehdä hyvin spesifejäkin muokkauksia tietojärjestelmään.
– Aiemmassa työssäni yritimme jo kymmenen vuotta sitten toteuttaa SAPissa standardin Nordic Templaten kaikille maayhtiöille. Hanke vaati kuitenkin paljon muutosjohtamista ja pidemmässä juoksussa meillä oli joka maalle räätälöityjä toteutuksia, mikä tarkoitti tietysti hidasta implementointiaikaa, ja korkeampia kuluja, Hartikainen muistelee.
Hän ei kuitenkaan usko, että enää olisi ylipäätään mahdollista vetää niin isoja projekteja keskittyen näin pieniin osasiin.
– Kulupaineet ovat nykyään ihan erilaiset. Tänä päivänä olisi pakko keskittyä tarkemmin, eikä voitaisi lähteä toteuttamaan jokaista pientä yksityiskohtaa ja loppukäyttäjän toivetta.
Fokusointiin löytyy perusteita myös joidenkin räätälöintien hyödyntämisasteen perusteella: Tiedon mukaan monissa organisaatioissa jopa yli puolet SAP-räätälöinneistä on jäänyt lopulta käyttämättä.
Siksi yrityksiin viedään nyt standardeja prosesseja.
Standardeja prosesseja ja parhaita käytäntöjä
Operatiiviset prosessit, kuten materiaalihallinnon pyöritys, vaihtelevat toimialasta ja yrityksestä toiseen. Hallinnolliset prosessit, kuten taloushallinto, HR ja myynti ovat puolestaan samantyyppisiä eri toimialoilla, mikä luo mahdollisuuden standardien prosessien luonnille.
Mitä tämä tarkoittaa S/4HANA transformaatiota tai hankintaa suunnittelevalle organisaatiolle käyttöönoton kannalta?
– Esiasennettu ERP joka välitetään pilvipalveluna tarkoittaa nopeaa käyttöönottoa ja takaisinmaksua. Esimerkiksi 70-80 % taloushallinnon toiminnoista on heti tarjolla. Siten loppukäyttäjä voi aloittaa palvelun hyödyntämisen lähes välittömästi. Tieto on toteuttanut S/4HANA transformaatioprojekteja jopa 3 kuukaudessa, Saila Huurinainen kertoo.
– Hinnoittelu perustuu käyttäjä per kuukausi malliin, jolloin käytön kustannukset ovat paremmin ennustettavissa, Zurek komppaa.
Merkittävä osa uudistuksista on SAPin tuotekehityksen tulosta, jonka lisäksi Tieto on tehnyt omaa tuotekehitystään arvoa tuottavan ERP-transformaation mahdollistamiseksi.
Näin syntyi Tieto Core for SAP S/4HANA, joka tarjoaa parhaat käytännöt ja standardit prosessit digitaalisen transformation toteuttamiseen SAPin teknologialla. Toisin sanoen siis matalan kynnyksen tavan hyödyntää digitaalista ERP:iä.
– Olemme käyneet läpi SAPin parhaat käytännöt ja arvioineet, miten hyvin ne kattavat yritysten tarpeet taloushallinnon prosesseissa. Tieto Core sisältää esimerkiksi paikalliset maksuliikenteen formaatit, pohjoismaiset arvonlisäverot, poistosäännöt, sekä mahdollisuudet sähköiselle laskutukselle, sekä ostolaskun kierrätykselle, kuvaa Huurinainen Tiedon kehitystyön tuloksia.
Hän korostaa myös reaaliaikaisuuden merkitystä kokonaisuudelle: esimerkiksi Business Intelligence-raportoinnilla tuloskehitystä voidaan arvioida reaaliaikaisesti, eikä vain kerran kuussa, kun kuukausiraportointi on valmistunut.
Raportointi on yksi Tiedon lempilapsista, sillä SAPin omien raportointityökalujen jatkokehitys on yksi Coren pihveistä.
– Tiedon palvelu mahdollistaa omien itsepalveluraporttien toteutuksen lennosta, Huurinainen kuvaa.
Yksi SAP S/4HANAn arvolupauksista on tietojen tuominen pilvestä loppukäyttäjille alustasta riippumatta, myös mobiilisti. Liiketoiminnan ei tarvitse enää odottaa läppärin aukeamista tai kuukauden päättymistä.
– SAP S/4HANAan siirtyminen kannattaa aloittaa mahdollisimman nopeasti. Mitä aikaisemmin siirtymän tekee, sitä tehokkaammin yritys pystyy hyödyntämään digitaalista arkkitehtuuria, sekä esimerkiksi reaaliaikaisen analytiikan, mobiliteetin ja big datan tarjoamia mahdollisuuksia, Hartikainen lopettaa.
Katso myös video: Tieto Core for SAP S/4HANA as a Service
Lisää aiheesta: Tieto Core for SAP S/4HANA
Tiedon ite wiki -profiili
Tiedon kotisivut