Suomalaisten B2B-ohjelmistojen kentästä löytyy useampia menestystarinoita, jotka ovat lähteneet merkittävään kasvuun globaalisti. Se, tuleeko seuraava Facebook tai Google Suomesta, on arpapeliä, mutta hienosti menestyviä B2B-softia tullaan näkemään varmasti.
Yhtä kunnianhimoista kasvutarinaa rakentaa Sininen Meteoriitti Valo Intranetillään.
– Huomasimme, että intranet-projekteissa toistuu usein samoja asioita ja lähdimme paketoimaan tuotetta. Pyörää ei kannata keksiä joka kerta uudestaan, joten lähdimme miettimään, miten projekteissa onnistumisesta saataisiin toistettava ilmiö, kertoo Valon Product Program Manager Jarmo Kuusinen.
”Lähdimme miettimään, miten projekteissa onnistumisesta saataisiin toistettava ilmiö.”
Vaikka tarve yhteiselle viestintäkanavalle ja välineelle eri prosessien tueksi tunnistetaan, organisaatiot ovat enemmän tai vähemmän hukassa sen kanssa, miten hyvää kokonaisuutta lähdetään rakentamaan.
Sinisellä Meteoriitilla hyödynnettiin tuotekehityksessä vuosien kokemusta intranet-projekteista ja näihin oppeihin perustuen lähdettiin paketoimaan SharePointiin pohjautuvaa Valoa kansainväliseksi tuotteeksi.
Nyt mainiosti nimetty Valo Intranet on saatu myös kaupallisesti lentoon. Tuotteella on jo yli 700 000 käyttäjää yli 300 asiakasyrityksessä.
– Meillä on tällä hetkellä kehitteillä Valon neljäs generaatio. Kehitystyön aikana Valo on kasvanut globaaliksi menestystuotteeksi, jonka asiakkaita löytyy niin Euroopasta, Amerikoista, Afrikasta, Australiasta kuin Aasiastakin. Tuotteella on jo yli 130 Valoa myyvää kumppania globaalisti. Perustimme hiljattain Montrealiin tytäryhtiön, sillä suuntaamme Etelä- ja Pohjois-Amerikan markkinoille vahvasti, Kuusinen kertoo.
Miten Sinisellä Meteoriitilla onnistuttiin näkemään Valo?
Organisaatioilla on universaaleja tarpeita
Sinisessä Meteoriitissa huomattiin, että asiakkaiden intranet-tarpeet ovat usein hyvin samankaltaisia ympäri maailman.
– Yrityksissä halutaan käyttää yhä vähemmän aikaa järjestelmien speksaamiseen ja enemmän itse tekemiseen. Siksi valmisratkaisuille on tilausta ja siitä kertoo myös Valon menestys maailmalla, Sinisen Meteoriitin O365 Artist Sari Soinoja kertoo.
Valo-intranetiä käytetään hyvin erilaisissa organisaatioissa, mikä tukee Soinojan näkemystä universaaleista tarpeista. Pienin asiakkuus on 12 hengen pk-yritys, suurimmissa on jopa yli sata tuhatta käyttäjää.
Valo syntyi asiakasprojektien ja tuotekehityksen rakkaustarinasta. Jos Lean Startup -opit neuvovat testaamaan ohjelmistoa mahdollisimman aikaisin ja usein loppuasiakkaalla, niin myös Sinisen Meteoriitin Valo Intranet syntyi suoraan asiakasrajapinnassa toimimisen kautta.
”Meillä on käynnissä jatkuva herkullinen dialogi siitä, miten asiakkaat kokevat ohjelmistoon tehdyt muutokset.”
– Meillä on käynnissä jatkuva herkullinen dialogi siitä, miten asiakkaat kokevat ohjelmistoon tehdyt muutokset. Toisaalta, kun asiakkaalla herää tarve tietylle ominaisuudelle, niin silloin lähdetään tuotekehityksen kanssa keskustelemaan siitä, voitaisiinko se ottaa mukaan osaksi tuotetta, Sari Soinoja toteaa.
– Tämä on se keskeinen juttu: ollaan lähellä asiakkaita ja toimituksia, ja sitä kautta ymmärretään mitkä ominaisuudet toimivat ja mitä pitäisi kehittää. Ymmärrämme hyvin myös Valo-kumppaneiden asemaa: tuoteliiketoiminnan kannalta on tärkeää, että tuote on helppo myydä ja kauppa käy. Yhteistyömme niin asiakkaiden kuin kumppaneidenkin kanssa on todella tiivistä, Jarmo Kuusinen komppaa.
”On tärkeää saada ihmiset ymmärtämään, miten yhteisöllisillä työkaluilla voi kehittää omaa arkea.”
Soinoja ja Kuusinen painottavat käyttöönoton merkitystä ohjelmistohankkeissa. Softa tuottaa lisäarvoa vasta kun sitä käytetään koko organisaation laajuisesti.
– Jos intranetin käyttöönotto toteutetaan vain teknisenä ponnistuksena ja roiskaistaan organisaatiolle tyyliin “tässä on, käyttäkää”, niin ei se lennä. On tärkeää saada ihmiset ymmärtämään, miten yhteisöllisillä työkaluilla voi kehittää omaa arkea. Kun syy intran olemassaoloon on selkeä ja käyttöönottoon panostetaan, silloin ihmiset ottavat todennäköisemmin palvelun osaksi omia työtapojaan, Soinoja kuvailee.
Pointti on tärkeä, kun ajatellaan viestinnän työkalujen määrää ja sisältöjen pirstaloitumista eri alustoille.
Kun viestit esimerkiksi sisäisesti sähköpostilla, valitset tyypillisesti vain tietyt vastaanottajat mukaan. Tällöin ihmiset, jotka saattaisivat tarvita tietoa, eivät välttämättä tule valituiksi listalle lainkaan. Jos taas laitat mailia all company-jakelulla, tuhlaat lukuisten ihmisten aikaa turhaan ja tukit postilaatikot.
Kun sisäinen viestintä taas toteutetaan intranetissä, kiinnostuneet voivat lukea sisällöt, seurata keskustelun etenemistä ja palata aiheeseen sopivana hetkenä.
– Intranetejä on tehty jo kymmeniä vuosia, mutta ne ovat olleet tosi pitkään tiedotuskanavia ylhäältä alas. Se mitä pyrimme tuomaan esiin Valolla, on viestinnän muuttuminen kaksisuuntaiseksi. Tuomme siis intranetteihin sosiaalisuuden mukaan, Soinoja kuvaa.
”Yksi tärkeimmistä tehtävistämme on edistää aidosti tarpeellisten työkalujen käyttöönottoa.”
Viestinnän ohella intraneteissä pyöritetään ja tuetaan konkreettisia prosesseja, kuten myyntiä, dokumenttien hallintaa, sekä organisoidaan koko toiminnan suunnittelua ja tiimityötä.
– Yleistä on se, että ohjelmistojen kehityshankkeissa mennään featurismin puolelle, eli koodataan erilaisia ominaisuuksia. Sitten huomataan, että käyttäjien kannalta suurin osa niistä ei olekaan hyödyllisiä. Yksi tärkeimmistä tehtävistämme on edistää aidosti tarpeellisten työkalujen käyttöönottoa, Kuusinen kuvaa.
– Valon yhtenä alustana toimiva Microsoftin Office 365 tarjoaa lähtökohtaisesti paljon työvälineitä organisaatioiden yleisimpiin tarpeisiin. Valo täyttää puuttuvat aukot ja täydentää O365:n toimivammaksi kokonaisuudeksi, Soinoja jäsentää.
Mikä on SiMeläisten viesti ohjelmistohankkeen äärellä olevalle organisaatiolle?
– Mammuttimaisten ja monoliittisten järjestelmien aika on ohi. Digitaalinen työ kaipaa parempia käyttöliittymiä ja ihmisen kosketusta. Yritysten pitäisi ottaa enemmän irti jo olemassa olevista järjestelmistä ja palveluista, sekä miettiä miten saadaan sekä teknologia että ihmiset pysymään mukana kehityksessä. Mindset pitäisi kääntää yksittäisistä projekteista jatkuvaan kehittämiseen, Kuusinen ja Soinoja listaavat.
Vielä viisi vuotta takaperin intra-projektit saattoivat kestää puolesta vuodesta vuoteen. Nyt projektin toimitus kestää tyypillisesti neljästä kahdeksaan viikkoa. Ainakin Valo-projekteissa.
– Nopeimmillaan olemme laittaneet intran pystyyn kahdessa päivässä, Soinoja lopettaa.
Valo Intranetin kotisivut >
Lataa Sinisen Meteoriitin tuottama opas: The Modern Intranet >
Sinisen Meteoriitin ite wiki -profiili
Sinisen Meteoriitin kotisivut