Jos luulet, että yrityksensä myyneiden menestyjien silmissä on kiilunut rahakas exit, olet väärässä. 

Yrityskauppa on ennemminkin seurausta hyvästä työstä, jonka johdosta ostajakandidaatti on tullut koputtamaan ovelle. 

Tämä käy selväksi, kun kuuntelee viittä exitin tehnyttä yrittäjää tuoreen Exit-kirjan julkistustilaisuudessa. 

Kirjahankkeen taustalta löytyvät Matias Mäenpää ja Anssi Kiviranta, jotka ovat itse yrityksensä myyneitä nykyisiä enkelisijoittajia. Mäenpää tunnetaan Vismalle myydystä Pappila Penkkala Groupista ja Kiviranta Telkku.comista sekä Bo LKV:Stä. 

Tätä nykyä miesten tarjontaan kuuluvat myös sweat & equity, jota miehet välittävät perustamansa startup-kiihdyttämö LEAPin kautta.

Mäenpää ja Kiviranta ovat juuri päässeet julkaisemaan tuoreen kirjansa Exit – 15 ispiroivaa tarinaa suomalaisista yrittäjistä, jotka loivat menestyksen tyhjästä.

Kirja kertoo esimerkkien kautta exitissä onnistuneiden yrittäjien tarinaa ja avaa lukijoille sitä yrittäjien ja sijoittajien maailmaa, jonka tapahtumat pysyvät yleensä suljettujen ovien takana.

“Ajatus kirjaan sai alkunsa siitä, kun meille tuli paljon kyselyitä erilaisilta stakeholdereilta siitä, miten kasvu ja yrityskaupat tapahtuvat. Tämä kenttä on monelle tuntematon ja ehkä vähän salamyhkäinenkin”, Mäenpää kertoo. 

“Tämä kenttä on monelle tuntematon ja ehkä vähän salamyhkäinenkin”

Näin kaverukset lähtivät etsimään omiensa lisäksi kolmeatoista mahdollisimman moninaista ja mielenkiintoista tarinaa kirjaa varten.

“Mukana on yrityksiä niin maalta kuin kaupungistakin, eikä mukana ole pelkkiä teknologiayrityksiä”, hän jatkaa.

Esiteltyjen yritysten exitien arvo on yhteensä yli 600 miljoonaa euroa ja Mäenpää arvioi yritysten tämänhetkisen arvon yhteensä yli miljardiksi. 

Yksittäiset kauppasummat ovat luonnollisesti salaisia, mutta Mäenpää sanoo kirjan exitien suuruusluokan osuvan viiden ja 150 miljoonan euron välimaastoon.

Kirjan julkistustilaisuudessa oli läsnä myös kolme exitin tehnyttä yrittäjää, joiden tarina kirjassa kerrottiin.

 

Mikko Nurminen (vasemmalla), Noora Fagerström ja Tomi Pulkki.


Jungle Juice Barin toimitusjohtaja ja co-founder
Noora Fagerström avasi tapahtumassa yrityksensä idean syntyä. 

Fagerström kertoi tapahtumassa tykänneensä aina treenata kovaa ja ihmetelleensä palauttavien proteiinijuomien pahaa makua. Kun hän sitten törmäsi Dubaissa tuorepuristetuista hedelmistä tehtyihin mehuihin, idea omaan mehubaariketjuun syntyi. 

Tätä nykyä osin Vaaka Partnersille myyty yhtiön työllistää noin 400 henkeä 60 toimipisteessä ja yltää noin 20 miljoonan euron liikevaihtoon. 

Aiemmin verkkosivuprojekteja myynyt Mikko Nurminen kehitti kumppaneineen helppokäyttöisen julkaisujärjestelmän, Kotisivukoneen, joka myytiin vuonna 2013 Fonectalle kokonaisuudessaan. 

Nurminen on edelleen kasvuyrittäjä ja mies löytyy tätä nykyä muun muassa vapaan haun verkkosivuilla mahdollistavan AddSearchin takaa. 

Kun kysyin Nurmiselta, miltä Kotisivukoneen toiminta on näyttänyt yrityskauppojen jälkeen, hän sanoi – kohteliain sanakääntein – miettivänsä välillä yrityksen suuntaa ja strategiaa uuden omistajan hoteissa. 

Hyvä kysymys exiteissä kuuluukin, pysyykö yrittämisen palo ja sielu yrityksessä, kun intohimoiset yrittäjät vaihtuvat uusiin omistajiin, jotka toimivat usein puhtaasti taloudellisista lähtökohdista. 

Fail fast? Man, cut the bullshit.

Tapahtumassa jyrättiin start-up -kentässä syvään juurtuneita käsityksiä fail fast -kulttuurista. 

Matias Mäenpään mukaan jokainen haastatelluista yrityksistä on käynyt historiansa aikana jonkinlaisessa aallonpohjassa. 

Hoplopin perustajiin lukeutuva Tomi Pulkki muisteli vaihtaneensa autoa taloustilanteen vuoksi, Fagerström oli puolestaaan päätynyt miehensä kanssa myymään perheen veneen ja panttaamaan miltei mitä tahansa arvokasta, mitä kotitaloudesta vain löytyy. 

Kun mikään pankki ei antanut enää yritykselle lainaa, Fagerström ja miehensä hakivat sitä henkilökohtaisesti. Lopulta yritys lähti nousuun Leijonan Luola- pitchausohjelmasta löytyneiden rahoittajien avulla. 

“Kun mikään pankki ei antanut enää yritykselle lainaa, Fagerström ja miehensä hakivat sitä henkilökohtaisesti”

Yrityksen kasvattaminen menestyväksi onkin paljon pitkäjänteisempää puuhaa, kuin mitä Piilaakson teknologiauutisia seuraamalla voisi uskoa. 

Yrityskaupan tehneet muistelevat kauppojen syntyneen 7-9 vuotta yrityksen perustamisesta. 

 

Matias Mäenpää (vasemmalla) ja Anssi Kiviranta

 

Monelle jo liiketoiminnan alkuvaiheen suunnittelu ja speksaus on vienyt pitkään. Olennaista on kuitenkin kyky lähteä liikkeelle ja toteuttamaan visiotaan; Jos aikoo menestyä, ei voi vääntää liian pitkään PowerPointteja markkinoilta piilossa.  

Mikä ominaisuus toistuu menestyneissä yrittäjissä? 

“Periksiantamattomuus. Poikkeuksellinen uteliaisuus: yrittäjä on aina miettimässä miksi tätä asiaa ei voisi tehdä näin ja näin”, Mäenpää listaa.

“Ideontivaiheesta tekemiseen siirtyminen. Tarinalle pitää saada alku. Ja riskinottokyky. Nykyäänhän haetaan heti enkelisijoittajaa, että voidaan saada itse heti palkkaa. Joskus yrittäjä voi olla tilanteessa, että palkka on 200 euroa, koska yrityksen tilillä on 200 euroa rahaa”, Kiviranta jatkaa.

“Nykyäänhän haetaan heti enkelisijoittajaa, että voidaan saada itse heti palkkaa”

Kiviranta ja Mäenpää toivovat Exit-kirjallaan vaikuttavansa yrittäjyyteen ja start-up -ekosysteemiin.

“Kirja on onnistunut jos 4 vuoden päästä joku tulee sanomaan, että lähdin yrittäjäksi tämän luettuani tai että sain tästä hyviä ratkaisuja omaan liiketoimintaan”, Mäenpää sanoo. 

Kiviranta nostaa esiin myös yrityskauppojen merkityksen Suomen Startup-ekosysteemille. Hän paheksuu sitä, että ulkomaille yrityksensä myyneitä yrittäjiä kritisoidaan isänmaallisuuden puutteesta. 

“Moni exitin tehnyt yrittäjä on nyt enkelisijoittaja, ja on mukana kymmenissä yrityksissä. Enkelisijoittajilla on tärkeä rooli start up -kentässä , koska VC:t eivät ole usein valmiita lähtemään mukaan startupeihin”, hän pohtii. 

Sekä Timo Pulkki että Mikko Nurminen vahvistavat väitteen: kumpikin on edelleen aktiivinen yrityskentässä eri rooleissa. Fagerström puolestaan jatkaa edelleen yrityksensä toimitusjohtajana ja omistaa yhä yrityksestään kolmanneksen.

Mikä on Exitin kirjoittajien perimmäinen viesti yrityksensä myynnistä unelmoivalle?

“Exitin ei pitäisi olla yritystoiminnan tavoite, vaan sen seuraus”, Matias Mäenpää tiivistää.