Media on täynnä uutisia yrityksistä ja toimialoista, jotka koronavirus on pannut koville. Samaan aikaan käsillä oleva kriisi myös avaa joillekin yrityksille uusia mahdollisuuksia, kun poikkeustila laittaa uusiksi niin kulutuskäyttäytymisen kuin työelämänkin.

Mitkä alat siis hyötyvät eniten koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilasta?

Verkkokaupat ja verkkokauppa-alustat

Asiakkaat ovat kadonneet kivijalkaliikkeistä ja kauppakeskuksista ja siirtyneet sen sijaan verkkoon. Amazon on palkkaamassa lisätyövoimaa peräti 100 000 henkilön verran paikatakseen poikkeustilan aiheuttamaa kysyntää.

Amazon on palkkaamassa lisätyövoimaa peräti 100 000 henkilön verran paikatakseen poikkeustilan aiheuttamaa kysyntää. 

Myös kotimainen verkkokauppa-alusta Mycashflow on tiedottanut, että uusia verkkokauppoja perustetaan nyt ennätystahtia.

Lääketeollisuus

Lääkkeitä ja hygieniavarusteita valmistavat yritykset ovat eittämättä suuressa roolissa maailmanlaajuisen pandemian vastaisessa taistelussa. Lääkeyritykset jotka omistavat patentteja koronaviruksen hoidossa käytettyihin lääkkeisiin hyötyvät kriisistä. Näitä ovat esimerkiksi Remdesivir-lääkkeen patentin omistava Gilead, testejä valmistava Roche sekä Avigan-lääkettä valmistava Fujifilm Chemical.

Käsidesiä ja hengityssuojaimia tilataan enemmän kuin niitä ehditään valmistaa, ja niitä ovat ryhtyneet valmistamaan myös aiemmin muita tuotteita tehneet yritykset, kuten alkoholitislaamot.

 

Käsidesille ja hengityssuojaimille on nyt kysyntää.

 

Logistiikka ja erilaiset kuljetuspalvelut

Verkkokaupan kasvaessa on tavarat jollain tavalla myös kuljetettava asiakkaalle, joten kuljetusyritykset ovat keksineet uusia tapoja hyötyä poikkeustilasta.

Verkkokauppapakettien lisäksi kotiin kuljetetaan myös päivittäistavaroita ja ravintolaruokaa. Ruuan kotiinkuljetuspalvelu Wolt tuo kotiin myös esimerkiksi lemmikkien ruokaa, kosmetiikkaa ja kukkia. Lähetit jättävät tilaukset oven ulkopuolelle tartuntariskin minimoimiseksi.

Verkkokaupan kasvaessa on tavarat jollain tavalla myös kuljetettava asiakkaalle, joten kuljetusyritykset ovat keksineet uusia tapoja hyötyä poikkeustilasta.

Videokonferenssialustat

Suuret määrät ihmisiä ovat äkillisesti siirtyneet etätöihin, joten tarvetta on myös etäpalaverialustoille. Muun muassa kokoussovellukset Zoom, Skype ja Teams ovat kasvattaneet myyntiään.

Uusien järjestelmien nopeassa käyttöönotossa on myös haasteita, sillä esimerkiksi Zoomin leväperäiseksi haukuttu tietoturva on kohdannut paljon kritiikkiä.

Videostriimaus, mobiilisovellukset ja pelit

Kotona ollessa viihdykkeet vähenevät, joten ihmiset kääntyvät internetin puoleen. Erilaiset elokuva- ja videostriimauspalvelut kuten Netflix, Amazon Prime ja Disney+ ovat raportoineet kasvavista asiakasmääristä. Raportoimme juuri sovelluskauppojen ennätyksellisestä 23,4 miljardin dollarin myynnistä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Myös online-rahapelaaminen kasvaa. Veikkaus sulki kauppakeskuksissa ja marketeissa olevat rahapelikoneet maaliskuun puolivälissä ja urheilukilpailujen loppuminen pisti lopun vedonlyönnille E-sportsia lukuunottamatta, mutta kasinopelit pyörivät verkossa kuten ennenkin.

 

Lue myös Koronavirus vaikuttaa kyberuhkiin – KyberVPK auttaa terveyspalveluiden tuottajia taistelussa tietoturvahyökkäyksiä vastaan ja Ohjelmistotalo ja juustoyritys yhteistyöhön – Koronavirus kannustaa innovaatioihin yli toimialarajojen.

 

Lähde: The Conversation