Tutkimusyhtiö Universum Communications julkaisi hiljattain Suomen vuoden 2020 opiskelijatutkimuksensa tulokset.
Tutkimukseen osallistuneet yli 14 000 vastaajaa pääsivät jälleen nimeämään eri alojen ihannetyönantajansa. It-alan osalta neljän kärki säilyi samana kuin vuotta aiemmin.
”Alan opiskelijat nimesivät Googlen vetovoimaisimmaksi työnantajaksi.”
Alan opiskelijat nimesivät Googlen vetovoimaisimmaksi työnantajaksi. Toisella sijalla oli Microsoft, kolmannella Supercell ja neljännellä F-Secure. Suurimman nousun listalla teki kymmenenneksi sijoittunut pelitalo Ubisoft RedLynx, joka kipusi viime vuodesta peräti 20 sijaa ylöspäin.
Alla olevassa taulukossa tutkimukseen osallistuneiden it-alan opiskelijoiden näkemys ihannetyönantajien kymmenen kärjestä.
Lähde: Suomen opiskelijatutkimus 2020/Universum Communications
Googlella työskentely vaikuttaa kiinnostavan opiskelijoita yli tiedekuntarajojen, sillä teknologiajätti löytyi myös monelta muulta listalta. Kaupallisen alan opiskelijat nimesivät sen kolmanneksi ja muut tekniikan alan opiskelijat kymmenenneksi houkuttelevimmaksi työnantajaksi. Luonnontieteitä opiskelevien listalla Google oli puolestaan sijalla yhdeksän.
Z-sukupolven toiveissa korostuvat monipuoliset työtehtävät ja ystävällinen työilmapiiri
Universum Communications toteaa tuloksia käsittelevässä blogissaan, että myös Z-sukupolvelle monet työhön liittyvät perinteiset arvot ovat tärkeitä. Niiden lisäksi nuoret toivovat, että tulevalla työnantajalla ihmisiin ja työkulttuuriin liittyvät asiat ovat kunnossa.
Useimmissa opiskelijaryhmissä ihanteellisen työnantajan ominaisuuksissa korostuivat monipuoliset työtehtävät sekä palkkaan, arvostukseen ja kehittymismahdollisuuksiin liittyvät asiat. Lisäksi alle 23-vuotiaat tuntuvat kaipaavan työnantajilta aiempia sukupolvia enemmän kunnioitusta ja ystävällistä työilmapiiriä.
”Ihanteellisen työnantajan ominaisuuksissa korostuivat monipuoliset työtehtävät sekä palkkaan, arvostukseen ja kehittymismahdollisuuksiin liittyvät asiat.”
Tutkimuksen mukaan kaikilla aloilla ajanhallinnan ja viestinnän taitojen koettiin olevan vaikeimpia hallita.
”Tämä on suora viesti oppilaitoksille: auttakaa opiskelijoita näissä asioissa, tarjotkaa enemmän työkaluja hallinnan tunteen saavuttamiseksi”, Universumin maajohtaja Mika Sallinen toteaa blogissa.
Hänen mukaansa työnantajien välinen taistelu huippuosaajista kiihtyy. Parhaiten pärjäävät ketterästi omaa toimintaansa muuttavat yritykset.
”Tulevaisuudessa menestyminen edellyttää sitä, että oppii nopeammin kuin mitä muutos ympärillä on. Myös työnantajien pitää pystyä tarjoamaan sellaisia tehtäviä ja mahdollisuuksia missä tämä toteutuu. Tämä edellyttää jatkuvaa omien kohderyhmien ymmärryksen lisäämistä ja oman toiminnan ketterää korjaamista löydetyn tiedon perusteella. Vain näin voi pysyä houkuttelevana työnantajana taistelun parhaista osaajista kiihtyessä”, hän sanoo.
Lue myös:
Miten korona vaikuttaa startup-yrityksiin? Slushin COVID19-kysely paljastaa
TOP150 katsotuimmat it-konsultti- ja ohjelmistoyritykset Ite wikissä vuonna 2019