Digipalveluiden asiantuntijayritys North Patrol julkisti viimeisimmän datakatsauksensa isojen verkkokauppojen käyttämiin verkkokauppateknologioihin.
Osallistuin Ohjelmisto- ja e-business ry:n järjestämään julkaisuwebinaariin, jossa tekijätiimi Perttu Tolvanen ja Heikki Toivo esittelivät tutkimuksen tuloksia.
North Patrol on asiantuntijayritys, joka on erikoistunut vaativien verkkopalveluiden suunnitteluun ja usein mukana erilaisissa verkkokauppa- ja asiointijärjestelmähankkeissa, Toivo ja Tolvanen kertoivat tilaisuuden aluksi. Heillä itsellään on kokemusta verkkokauppa-alasta sekä ratkaisujen ostajan että toimittajan puolelta.
Datakatsauksessa on mukana 299 suurta verkkokauppaa. Kriteereinä vertailuun pääsemiseksi käytettiin verkkokauppaa ylläpitävän yrityksen vähintään miljoonan euron liikevaihtoa sekä kohtuullisen kokoista valikoimaa – pelkällä lahjakorttien myynnillä vertailuun ei päässyt.
Kyseessä oli toinen kerta, kun katsaus tehdään. Toivon ja Tolvasen mukaan tämänkertaisen selvityksen taustalla on entistäkin laajempi ja kattavampi analyysi.
Magento on selvä voittaja
Sekä tänä että edellisenä vuonna Magento otti selkeän johtopaikan käytetyimpien verkkokauppa-alustojen joukosta. Sen markkinaosuus on 23 %, josta 78 % on open source-pohjaisia ja vain 22 % commerce-pohjaisia.
Miksi Magento hallitsee Suomen verkkokauppakenttää? Toivon ja Tolvasen mukaan suosio perustuu siihen, että Magenton varhaisemman Magento 1-version asennuksia on huomattava määrä. Alusta on laajalla skaalalla käytössä ja sillä on toteutettu vuosien ajan monia merkittäviä verkkokauppoja pienistä suuriin.
Suomessa toimii myös merkittävä Magento-kumppanikenttä, joten tekijöitä Magento-pohjaisille toteutuksille löytyy. Toivon ja Tolvasen mukaan Suomessa on kymmenkunta erittäin kokenutta Magento-kumppania ja suuri joukko toimijoita, joilla on useita referenssejä.
Magento on moniin muihin kilpailijoihinsa verrattuna poikkeuksellinen siinä, että sen avoimen lähdekoodin lisenssi on erittäin kyvykäs ja monipuolinen.
Open source-lisenssien johtoasema on tämän kokoluokan verkkokaupoille yllättävää, Toivo ja Tolvanen kertoivat. Jopa hyvin merkittävää liiketoimintaa tekevien verkkokauppojen kohdalla se on huomattavasti suositumpi kuin commerce-lisenssi. Open source-lisenssin suosiolle on kuitenkin syitä: Magento on moniin muihin kilpailijoihinsa verrattuna poikkeuksellinen siinä, että sen avoimen lähdekoodin lisenssi on erittäin kyvykäs ja monipuolinen. Toivo ja Tolvanen ennustavat, ettei Magenton suosioon ole näköpiirissä heikennyksiä lähitulevaisuudessakaan.
Magento-pohjainen verkkokauppa on käytössä sellaisilla tunnetuilla yrityksillä kuin Suunto, Suomalainen Kirjakauppa ja Yliopiston Apteekki.
Räätälöidyt kaupat toiseksi suosituimpia
Räätälöityjen verkkokauppojen osuus (16 %) kasvoi merkittävästi edellisen vuoden vertailusta. Syy tähän on se, että vertailun kriteeristöä muutettiin. Moni aiemmin tunnistamattomiksi merkatuista kaupoista siirtyi räätälöityjen kategoriaan.
Moni räätälöidyistä kaupoista on tehty valmiin taustalta löytyvän bisneslogiikan päälle, Toivo ja Tolvanen kertoivat. Jos taustajärjestelmillä (kuten ERP:llä) on yrityksessä tärkeä rooli, voi räätälöidyn kaupan tekeminen olla toimivin ratkaisu.
Räätälöityjä verkkokauppoja käyttävät esimerkiksi IKEA ja K-Rauta, jotka ovat siirtyneet WebSpherestä räätälöityyn ratkaisuun.
WordPress kolmannella sijalla
Edellisvuoden tapaan WordPress pääsi vertailun kolmannelle sijalle 8 % markkinaosuudella. WordPressin etuja ovat Toivon ja Tolvasen mukaan edullisuus ja sisällönhallintavetoisuus, ja se voikin olla houkutteleva ratkaisu yrityksille, joille julkaisutoiminta on merkittävässä roolissa. Esimerkkinä tällaisesta yrityksestä he mainitsivat Makian, joka markkinoi vaatteitaan rikkaalla ja monipuolisella visuaalisella sisällöllä.
WordPressin etuja ovat edullisuus ja sisällönhallintavetoisuus, ja se voikin olla houkutteleva ratkaisu yrityksille, joille julkaisutoiminta on merkittävässä roolissa.
Miksi WordPress ei ole suositumpi? Toivon ja Tolvasen mukaan yksi ilmeisimmistä syistä on se, että vertailussa keskityttiin hyvin suurta liiketoimintaa pyörittäviin kauppoihin, joiden tarpeisiin WordPress ja sen verkkokauppa-alusta WooCommerce voivat olla liian yksinkertaisia.
Muita WordPressiin luottavia verkkokauppoja ovat Tillander ja Helkama.
Lähes viisikymmentä verkkokauppa-alustaa
Loput sijat ovat jakautuneet suurelle joukolle erilaisia verkkokauppa-alustoja. Vertailun 299 yritystä käyttivät yhteensä 48 eri alustaa. Alustojen kokonaismäärä väheni edelliseltä vuodelta kahdella.
Miksi pienen markkinaosuuden alustoja on niin paljon? Yhtenä syynä Toivo ja Tolvanen mainitsivat suomalaisten yritysten halun pilotoida vaihtoehtoja ahkerasti. Lisäksi monet ERP-järjestelmät tarjoavat kylkiäisenä verkkokaupparatkaisuja, jolloin yritykselle saadaan melko huokeasti ja helposti verkkokauppa. ERPien kylkeen rakennettavia verkkokauppoja tarjoavat esimerkiksi Oscar Software ja Flowvy. Flowvy-verkkokauppaa käyttää esimerkiksi Veikon Kone.
Vertailun 299 yritystä käyttivät yhteensä 48 eri alustaa.
Toiminnanohjausjärjestelmän kylkiäisenä tuleva verkkokauppa voi olla hyvä ratkaisu monimutkaisia monikauppias- tai franchising-malleja käyttäville yrityksille, joiden toimintaperiaate vaatii paljon verkkokauppa-alustalta. Käytännössä kyseessä saattaa tällöin olla asiakkaalle tehty käyttöliittymä yrityksen ERP-järjestelmään, Toivo ja Tolvanen kiteyttivät.
Verkkokauppa-alustojen kentällä pelurit tulevat vähenemään
Toivo ja Tolvanen kertoivat, että pienten verkkokauppa-alustojen osuudet ovat jo vähenemässä ja tulevaisuudelta on odotettavissa samaa kehitystä. Verkkokauppojen määrä kasvaa, mutta verkkokauppa-alustojen määrä tulee vähenemään.
Heidän mukaansa verkkokauppateknologioiden kentällä ollaan tällä hetkellä samassa tilanteessa kuin julkaisualustojen parissa oltiin noin 10 vuotta sitten: pelureita on paljon, ja ne tulevat väistämättä ajan kanssa vähenemään. Markkinat ovat kansainvälisesti sirpaloituneet, sillä kussakin maassa on tuettava kyseisen maan maksu-, logistiikka-, ERP- ja CRM-järjestelmiä.
Verkkokauppateknologioiden kentällä ollaan tällä hetkellä samassa tilanteessa kuin julkaisualustojen parissa oltiin noin 10 vuotta sitten.
Kanadalainen Shopify on Toivon ja Tolvasen mukaan markkinoiden kiinnostavin pieni haastaja – vaikkei se yli miljardin liikevaihdolla enää olekaan kovin pieni yhtiö. Kuudennelle sijalle 4% osuudella vertailussa sijoittuva Shopify haastaa monia muita tekijöitä kuten Magentoa ja osoittaa kaksikon mukaan sen, että monesti innovaatiot tulevat pienten yritysten puolelta. Amerikan markkinassa Shopify tarjoaa myös uudenlaisia palvelumalleja kuten toimitus- ja varastointipalveluita.
Magento 1.X-version tuki loppuu, edelleen käytössä monilla
Yksi selvityksen yllättävistä tuloksista oli se, että moni suuri verkkokauppapeluri käyttää edelleen Magenton open source-ykkösversiota, jonka elinkaari lähestyy loppuaan erittäin pian. Selvityksen open source-pohjaisista Magentoista 64 prosentin järjestelmätuki päättyy pian tai on jo päättynyt. Commerce-pohjaisia Magentoja on sen sijaan päivitetty ahkerasti tukikelpoisiksi.
Tuen päättyminen altistaa verkkokaupat tietoturvauhille ja pahimmassa tapauksessa maksuvälittäjien vetäytymiselle.
Tuen päättyminen altistaa verkkokaupat tietoturvauhille ja pahimmassa tapauksessa maksuvälittäjien vetäytymiselle.
Magenton päätös lopettaa 1.X-version kehittäminen ja tehdä 2.X -versiot täysin uudelle alustalle ei tule menemään helposti läpi asiakaskunnassa, selvityksessä kerrotaan. Siirtymä kakkosversioon ei ole vaivaton, sillä se vaatii paljon koodausvoimaa ja on suunniteltu suurehkoille organisaatioille. Moni Magenton ykkösversiota käyttänyt pienempi yritys joutuukin nyt tutkimaan muita vaihtoehtoja, kun varaa kakkosversioon ei välttämättä ole, Toivo ja Tolvanen selittivät.
Tieto tuen loppumisesta on tullut jo vuoden 2015 lopulla. Aikaa järjestelmän vaihtamiseen on annettu 4,5 vuotta, mutta moni verkkokauppa pyörittää toimintojaan edelleen tänä kesänä vanhentuvalla Magento 1.X -versiolla. Yksi niistä on esimerkiksi Stockmann, jonka verkkokauppa pyörii avoimen lähdekoodin Magento ykkösellä.
Magento ykköstä edelleen käyttäville yrityksille Toivo ja Tolvanen halusivat välittää viestin: jos suunnitelmaa ei vielä ole, sellainen on tehtävä pian! Tässä kokoluokassa verkkokauppamuutosta ei tehdä parissa kuukaudessa, joten asialla on jo kiire.
Ensi vuoden vertailu näyttää, miten tuen loppuminen Magenton markkinaosuuteen vaikuttaa. Toivo ja Tolvanen ennustivat, että muutama jääräpäinen sankari tulee edelleen vuoden päästä painamaan eteenpäin Magento ykkösen voimalla.
Pienten verkkokauppojen käytetyimpien alustojen lista näyttää hyvin erilaiselta. Uutisoimme viime vuonna pk-yrittäjien verkkokauppakyselyn tuloksista, jossa WooCommerce, Shopify ja MyCashFlow veivät voiton ja Magento löytyi vasta viidenneltä sijalta.
- Löydät kaikki verkkokaupparatkaisuiden toimittajayritykset Ite wikin yrityshausta.
- Verkkokauppatoimittajien referenssitoteutukset listataan Ite wikin referenssihaussa.
Lähde: