“Kuinka sinunkin elämäsi voidaan sekoittaa?” kysyy Ylen tv-sarja Team Whack – kaikki on hakkeroitavissa.
Hakkerointiin ja tietoturvaan keskittyvän dokumenttisarjan uusi tuotantokausi julkaistiin toukokuun alussa. Ohjelma paljastaa miten digitaalisten laitteiden ja järjestelmien tietoturva toimii ja miten helposti se on murrettavissa.
Team Whack paljastaa miten digitaalisten laitteiden ja järjestelmien tietoturva toimii ja miten helposti se on murrettavissa.
Sarjaa tähdittää kolme valkohattuhakkeria: Iiro Uusitalo, Laura Kankaala ja Benjamin Särkkä. Iiro Uusitalo antoi Ite wikille lyhyen haastattelun.
Uusitalo työskentelee sarjan ulkopuolella ohjelmistoyritys Solitassa, jossa hän kehittää Solita WhiteHat-palvelua. WhiteHat on eettisen hakkeroinnin menetelmiä hyödyntävä tietoturvapalvelu, joka auttaa yrityksiä ja organisaatioita löytämään tietovuodot.
“Lisäksi teen satunnaisesti haavoittuvuuspalkkio-ohjelmia (HackerOne, Hackr.fi, Bugcrowd) ja lisäksi vielä omaa yritystoimintaa Rotco Oy:ssa”, Uusitalo kertoo.
Osaavalla hakkerilla siis pitää kiirettä.
Team Whackia on tehty yhteensä kaksi tuotantokautta ja yhteensä kaksitoista jaksoa. Sarjan tuoreissa jaksoissa kolmikko muun muassa kaappaa mobiililaitteiden dataa julkisen latauspisteen kautta, varastaa käytettyjen tietokoneiden dataa ja tiputtaa droneja. Ensimmäisellä kaudella esimerkiksi kaapataan auto, murtaudutaan älykotiin ja sabotoidaan mainosnäyttöjä.
Mitkä ovat olleet omat suosikkisi sarjan jaksoista?
“Tykkäsin eniten pelistriimijaksosta ja ensimmäiseltä tuotantokaudelta taloautomaatiojaksosta. Siihen olin tehnyt aika paljon taustatyötä.”
Sarjan uudella tuotantokaudella murtaudutaan myös kahden yrityksen tietojärjestelmiin. Huomasimme sinun twiitanneen, että LähiTapiola ja Pelaajat.Com olivat ainoat yritykset, jotka uskaltautuivat mukaan sarjaan. Mistä luulet sen johtuvan?
“Veikkaan, että yritykset pelkäävät eniten mahdollista negatiivista julkisuutta.”
“Veikkaan, että yritykset pelkäävät eniten mahdollista negatiivista julkisuutta. Lähestyimme yli kymmentä eri organisaatiota”, Uusitalo kertoo. Ohjelmaan osallistuminen olisi voinut olla yrityksille sulka hattuun rohkeasta tietoturvatietoisuudesta.
Pakko nostaa hattua – @Lahi_Tapiola (ja @leoniemela) ja @PelaajatCom olivat ainuita organisaatiota jotka uskalsivat lopulta Team Whackkiin mukaan. Kiitos teille 🙏
— Iiro Uusitalo ✳️ (@iiuusit) May 4, 2020
Emme halua spoilata sarjaa, joten katsomalla selviää, miten LähiTapiola ja Pelaajat.com tiimin hakkerointiyrityksistä selviytyvät.
Team Whack on kiinnostavaa katsottavaa niin tietotekniikkaan perehtyneelle kuin totaaliselle ummikollekin. Tietoturva koskee meistä jokaista, ja monilla on paljon petrattavaa siihen liittyvissä tiedoissa ja taidoissa. Opettelun voi aloittaa vaikkapa katsomalla Team Whackin Yle Areenasta.
Lue myös:
- State of the Cloud 2020: hybridipilvi kiinnostaa ja AWS pysyttelee suosituimpana julkisten pilvipalveluiden tarjoajana
- Mitkä toimialat hyötyvät koronaviruksesta?
- Asiakaskokemuksen personointi ykkösprioriteetti joka kolmannessa pohjoismaisessa yrityksessä vuonna 2020
- Kyberturvatutkimus: vain alle 20% organisaatioista toipuu kyberhyökkäyksestä alle kahdessa viikossa
- Kyberturvan vuosi 2019: Top-listalla kryptolouhintaa, bottiarmeijoita ja pornokiristystä
- Tutkimus koronaviruksen talousvaikutuksista ohjelmistoalan yrityksiin: 40% uskoo kasvavansa ja 70% on hakenut tukea
- Miten korona vaikuttaa startup-yrityksiin? Slushin COVID-19 -kysely paljastaa