Kesä on parhaimmillaan ja retkeilyaika kuumimmillaan. Vaikka luontoon mennäänkin usein etsimään irtiottoa teknologian täyteisestä arjesta, me kaikki kannamme kuitenkin älypuhelinta taskussamme minne ikinä menemmekin.
Retkeilysovellukset voivat tehdä luonnossa liikkumisesta helpompaa, opettavaisempaa ja turvallisempaa – kunhan kulkija luontopoluilla tarpoessaan katsoo eteensä, eikä kännykän näytölle. Listasimme parhaat ilmaiset retkeilysovellukset luonnossa liikkujalle.
Retkeilysovellukset voivat tehdä luonnossa liikkumisesta helpompaa, opettavaisempaa ja turvallisempaa.
Karttaselain
Saatavuus: Android, iOS
Tarkoitus: vaellus ja reittien suunnittelu
Karttaselain on erittäin kattava karttasovellus, joka tarjoaa tarkat maasto- ja merikartat, vesistöjen syvyyskartat ja kaupunkikartat. Sovelluksen ilmaisversiossa on melko hyvät ominaisuudet, kuten ajantasainen maastokartta, ilmakuvat koko Suomesta, oman GPS-sijainnin seuranta sekä omien suosikkipaikkojen ja reittien tallentaminen. Karttojen selaamiseen offline-yhteydellä tarvitaan kuitenkin sovelluksen maksullinen versio.
Retkikartta
Saatavuus: toimii web-selaimessa
Tarkoitus: vaellus ja reittien suunnittelu
Metsähallituksen karttasovellus Retkikartta.fi toimii sujuvasti mobiililaitteen web-selaimessa, joten sitä ei tarvitse ladata puhelimeen. Kartta näyttää GPS-sijainnin ja yksityiskohtaiset maastokartat. Kartta ei kuitenkaan korvaa paperikarttaa ja kompassia, sillä se toimii vain verkkoyhteydellä.
Gaia GPS
Saatavuus: Android, iOS
Tarkoitus: reittien suunnittelu ja tallentaminen
Gaia GPS on kansainvälisesti suosittu vaellussovellus, joka sisältää kotimaisten karttojen lisäksi kartat myös muualle maailmaan. Sovellus tarjoaa tarkan GPS-seurannan, topografiset kartat, valmiita ehdotuksia vaellusreiteiksi, historiallisia karttoja ja paljon muuta. Karttoja voi ladata puhelimeen katsottavaksi myös offline-tilassa.
Sports Tracker
Saatavuus: Android, iOS
Tarkoitus: aktiivisuuden seuranta
Sports Tracker on kotimainen ulkoliikunnan seuraamiseen tarkoitettu sovellus, joka tallentaa reittisi GPS:n avulla ja piirtää sen kartalle. Sen lisäksi sovellus seuraa myös nopeutta ja kokonaisaikaa- ja matkaa. Jatkuva GPS-paikannus kuluttaa puhelimen akkua, joten pitkiä vaelluksia Sports Trackerilla ei kannata tallentaa. Sen sijaan se sopii päiväretkille ja maastojuoksuun mainiosti.
Seek by iNaturalist
Saatavuus: Android, iOS
Tarkoitus: lajien tunnistaminen
Jos törmäät luonnossa eläimeen tai kasviin jota et tunnista, voi Seek-sovellus olla avuksi. Kansainvälinen luontoharrastajien sovellus tunnistaa tekoälyn avustuksella lataamasi kuvan ja vertailee sitä tietokannassa oleviin kuviin. Sovelluksessa voi myös selata alueensa kasveja ja eläimiä, jos kuvaa ei ehtinyt ottamaan. Kasvien ja eläinlajien tietokanta kasvaa sitä mukaa, kun käyttäjät lisäävät niitä sovellukseen, ja omia bongauksiaan on hauska lisäillä itsekin.
PlantSnap
Saatavuus: Android, iOS
Tarkoitus: lajien tunnistaminen
PlantSnap auttaa tunnistamaan puita ja kasveja. Sovelluksen käyttö on ilmaista, mutta siihen rekisteröidytään sähköpostilla. Sovelluksen tietokannassa on 585 000 kasvilajia, joihin sovellus vertaa ottamaasi valokuvaa. Sovellukseen voi rakentaa kirjaston kaikista kuvaamistaan kasvilajeista ja tutkia myös muiden ottamia kuvia ympäri maailmaa.
Star Chart
Saatavuus: Android, iOS
Tarkoitus: tähtien katselu
Ilmainen Star Chart-sovellus auttaa tunnistamaan taivaalla hohtavat tähtikuviot. Tähtitaivaan tuijotteluun luonnon helmassa saa lisättyä uusia ulottuvuuksia, kun tietää mitä katselee. Kun puhelinta osoittaa tähtitaivasta kohti, sovellus kertoo mitä tähtiä ja tähtikuvioita yltäsi löytyy.
Palvelut Lähellä
Saatavuus: verkkosivut
Tarkoitus: palveluiden, reittien ja tapahtumien löytäminen
Ilmainen Palvelut Lähellä on uusi ja vielä kehitysvaiheessa oleva sovellus, joka näyttää sekä palvelut, tapahtumat että reitit alueelta jossa liikut. Retkeilyn lisäksi sovellus sopii paikallisille kulkijoille, kaupunkimatkailuun, tapahtumakävijöille ja lomailijoille.
Punainen Risti
Saatavuus: Android, iOS
Tarkoitus: ensiapuopas
Retkeillessä sattuu ja tapahtuu, ja huonot verkkoyhteydet voivat luonnossa liikkuessa vaikeuttaa tiedon etsintää. Punaisen ristin ilmainen mobiilisovellus tuo ensiapuohjeet onnettomuuksien, sairauksien ja tapaturmien varalta suoraan puhelimeen.
112 Suomi-mobiilisovellus
Saatavuus: Android, iOS, Windows Phone
Tarkoitus: hätäpuhelusovellus
Hätäkeskuksen virallinen sovellus kannattaa olla ladattuna puhelimeen aina. Kun hätäkeskukseen soittaa sovelluksen kautta, soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti. Tämä on erityisen tärkeää, jos onnettomuus on sattunut retkeillessä virallisten katuosoitteiden ulkopuolella. Lisäksi sovellus sisältää päivystysnumerot kiireettömään avuntarpeeseen sekä vaara- ja viranomaistiedotteet.
Lue myös Metsähallituksen Retkikompassi on karttapohjainen vuorovaikutuskanava luonnossa liikkujille ja Parhaat mobiilisovellukset kotona kuntoiluun.
Lähde: Addnature