Vaikka internet on ollut olemassa verrattain lyhyen ajan, paljon on ehtinyt muuttua viimeisen 20 vuoden aikana. Ennen internetiä selailtiin kömpelöiltä pöytäkoneilta, kun nykyään surffailemaan pääsee omalla älypuhelimella missä vain. 2000-luvun alussa monet nykyään Suomen suosituimmat nettisivustot vasta hakivat omaa ulkomuotoaan. Muistatko vielä, miltä suomalaiset uutissivustot tai kansainväliset somealustat näyttivät noina aikoina?

2000-luvun alussa monet suositut nettisivustot vasta hakivat omaa ulkomuotoaan.

Internetin aikakone Wayback Machine mahdollistaa vanhojen nettisivujen selailun. Lisäksi tietokonehistorioitsija Petr Kovar on perustanut virtuaalisen Web Design -museon, joka kokoaa suosituimpien kansainvälisten nettisivujen vaiheet helposti selailtavaksi arkistoksi. 

Päätimme kurkistaa arkistojen saloihin ja keräsimme alle muutamia esimerkkejä suosituimpien verkkosivujen vanhoista ulkoasuista.

 

Yle Uutiset, 2001

Kuvakaappaus / Wayback Machine


Yle Uutiset on yksi katselluimpia suomalaisia nettisivustoja vuodesta toiseen. Vuonna 2001 uutisten etusivu näytti melko erilaiselta, ja uutispalvelun nimi oli tuolloin Yle24.

LinkedIn, 2004

Web Design Museum


LinkedIn perustettiin vuonna 2002 ja vuoteen 2004 mennessä se oli kerännyt jo yli miljoona käyttäjää. Palvelun perusidea onkin säilynyt kaikki nämä vuodet samana, ja monelle “Linkkari” on työelämästä tuttu verkostoitumiskanava.

Oikotie, 2004

Kuvakaappaus / Wayback Machine


Työpaikkojen ja asuntojen hakemiseen tarkoitettu Oikotie-palvelu on myös yksi Suomen suosituimpia verkkosivuja. Vuonna 2004 palvelusta pystyi hakemaan myös autoja ja koulutuksia.

Helsingin sanomat, 2001

Kuvakaappaus / Wayback Machine


Hesarin verkkopalvelu on monelle tänä päivänä tärkein uutislähde. 20 vuotta sitten sivusto oli vielä räikeän keltainen.

Twitter, 2006

Web Design Museum


Twitter perustettiin vuonna 2006 yksinkertaisen idean ympärille: käyttäjät saattoivat kertoa, mitä he parhaillaan olivat tekemässä. Nykyään Twitteriä käytetään monipuolisesti eri tarkoituksiin. 

Google, 1998

Web Design Museum


Nykypäivän tunnetuin hakukone Google näytti jo 1990-luvun lopulla melko samanlaiselta kuin tänä päivänä. Vaikka yrityksen logo on hieman muuttunut, sen käyttöperiaate on yhä täysin sama.

Suomi24, 2003

Kuvakaappaus / Wayback Machine


Suomi24-foorumi oli vuonna 2019 Suomen käytetyimpien nettisivujen kärkikymmenikössä. Suomen suurimmaksi verkkoyhteisöksi itseään tituleeraavalla foorumilla oli paljon käyttäjiä jo vuonna 2003.

Netflix, 2002

Web Design Museum


Netflix aloitti toimintansa jo vuonna 1997 dvd-elokuvien postimyynnillä. Nykypäivänä yritys tunnetaan suoratoistopalveluna, joka tuottaa myös omia sarjojaan.

Kansikuva: Unsplash


Lue myös:

Parhaat ilmaiset retkeilysovellukset Androidille ja iOSille

TOP3 Parhaat äänikirjat myynnistä ja markkinoinnista juuri nyt

Suoratoistopalvelut vertailussa