Donald Trumpin oma sosiaalisen median sovellus Truth Social näyttää jatkavan Yhdysvaltain entisen presidentin bisnes-epäonnistumisten sarjaa, kirjoittaa The Guardian.

Trumpin aiempiin epäonnisiin liiketoimintoihin lukeutuu muun muassa Trump Vodka ja Trump Steaks.

Trumpin sosiaalisen median alusta Truth Social, jolla lähetetään twiittien sijasta “totuuksia”, julkaistiin Applen App Storessa 21. Helmikuuta 2022. Sovelluksen julkaisun taustalla on luonnollisesti Trumpin Twitter-tilin jäädyttäminen, josta entisen presidentin täytyy olla raivoissaan. Trump onkin nähnyt tilanteessa mahdollisuuden luoda uusi kanava viestinnälleen ja samalla rakentaa uusi sosiaalinen menestysbisnes.

Vaikka Truth Social nousi heti julkaisunsa jälkeen App Storen ladatuimpien sovellusten kärkeen, palvelun tie on sittemmin ollut kivikkoinen. Luonnollisesti jo sovelluksen android-version puuttuminen julkaisuhetkellä pudotti potentiaalisten käyttäjien määrää. Lisäksi TechCrunch raportoi heti sovelluksen julkaisun jälkeen, että käyttäjät saavat virheilmoituksia eivätkä pääse kirjautumaan sovellukseen. 

Kuva: Truth Social

 

Sittemmin Truth Socialin sijoitus App Storessa on romahtanut ja sitoutumisen taso sovellukseen on ollut surkea. Vain kolme viikkoa sovelluksen julkaisusta sen sijoitus App Storessa oli romahtanut sijalle 116. Viime viikolla se ei mahtunut enää kahdensadan joukkoon. Bloombergin julkaiseman tilaston mukaan Truth Socialin latausmäärät ovatkin pudonneet valtavat 95%.

Yllättävää on myös Trumpin itsensä passiivisuus “totuuksien” julkaisemisessa: hän on tehnyt vain yhden julkaisun alustalla. Lukema vaikuttaa uskomattomalta, sillä Trumpin todellisen tavoitteen olisi voinut kuvitella olevan uuden viestintäkanavan luominen hänen itsensä ja kannattajien välille. Trumpin tidetään janoavan uutta kanavaa, jolla hän pystyisi ohittamaan valtamedian, jota hän itse nimittää usein “fake news mediaksi”. Onkin syytä kysyä, peseekö Trump kätensä Truth Socialista ja ottaa etäisyyttä omaan liiketoimintaansa, jonka epäonnistuminen näyttää väistämättömältä. 

Trumpin äänensävyssä näyttääkin tapahtuneen merkittävä muutos. Lokakuussa 2020, kymmenen kuukautta Twitteristä sulkemisen jälkeen Trump julisti “I created Truth Social … to stand up to the tyranny of big tech”.

Truth Socialin käyttäjät, jotka janosivat päästä kuulemaan Trumpin julistuksia ovat kuitenkin joutuneet pettymään. Syynä tähän on Trumpin passiiivisuuden ohella myös tekniikan pettäminen. Monelle käyttäjälle on lähtenyt kirjautumisen jälkeen vain automoitu viesti, joka kertoo heidän joutuneen sovelluksen odotuslistalle. 

Truth Socialin verkkosivusto on uskomattoman simppeli tekele, joka ei viesti tulevaisuuden sosiaalisen median uskottavuudesta.

 

Tekniset ongelmat eivät siis jääneet vain alkukankeudeksi ja Truth Socialiin ei tunnu pääsevän edes kirjautumaan. 

Samaan aikaan Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova elin SEC on alkanut tutkimaan Truth Socialin toimia. 

Sovelluksen piti tuottaa rahoittajilleen miljoonia Trumpin itsensä odottaessa jopa miljardin tuottoa itselleen. Raha ei ole kuitenkaan virrannut sisään, vaan ihmiset ulos. Viime viikolla Josh Adams ja Billy Boozer, jotka johtivat Truth Socialin teknologiaa ja tuotekehitystä, erosivat yrityksestä.

Washington Postin mukaan erot tapahtuivat sen jälkeen, kun Trump Media & Technology Groupin toimitusjohtaja Devin Nunes yritti vaihtaa omia liittolaisiaan yrityksen johtoon.

Kun on kuunnellut vuosia Trumpin kansanliikkeen kovaa retoriikkaa, ei voi yllättyä kovasta pelistä ja konflikteista myös rebublikaanivaltaisen yrityksen sisäisissä toiminnoissa.

Donald Trumpin itsensä on kerrottu olevan raivoissaan Truth Socialin surkeasta startista. Trump saattaakin tehdä tulevaisuudessa loikan Twitterin kilpailija-alustalle, Gettrille. 

Uppoavan laivan jättö ei kuitenkaan pelastaisi Trumppia, ainakaan mitä tulee yleisön katoon. Guardianin mukaan Similarweb-analytiikkayhtiö arvio Gettrin tavoittavan miljoona käyttäjää päivittäin, siinä missä Trump Socialia käyttää (tai pääsee käyttämään) vain 200.000 henkilöä päivässä.

Twitterin yhtiö arvioi tavoittavan keskimäärin 217 miljoonaa käyttäjää päivässä. 

Onkin selvää, että jos Trump haluaisi menestyä vuoden 2024 presidentinvaaleissa, hän tarvitsisi kipeästi Twitteriä, ja muita johtavia sosiaalisen median palveluita, joista hänet on kaikista suljettu pois.

Donald Trumpin jäädytetty Twitter-tili ei sisältöä tarjoa.

 

Kansikuva: The Guardian